fbpx

Zdravstveni delavec opaža veliko zmešnjavo pri ljudeh, ki se nočejo cepiti: Hvala medijem, da ste povzročili tako stanje!

Foto: epa

“Na urgenci vprašam starejšega gospoda, zakaj se še ni cepil. “Ne upam!” mi reče, “znanka se je cepila in zdaj ima tumor v možganih.” Eno leto so mediji in del politike problematizirali ukrepe, zdaj pa se čudijo, da ljudje verjamejo v karkoli – samo v znanost ne. Ja, hvala, ane,” je izpostavil specializant infektologije v celjski bolnišnici Federico Potočnik. 

Slovenija ima na voljo dovolj cepiv, vendar zanimanje za cepljenje ostaja skromno in ne dovolj veliko, da bi lahko ubežali novemu valu epidemije z delta različico. Da je stanje tako, imajo zasluge predvsem mediji, ki so ves čas nasprotovali vladnim ukrepom, prav tako so promovirali slabosti cepiv in premalo naredili za promocijo cepljenja in njegove pozitivne učinke. Na to opozarja tudi vidni član Nove Slovenije, v času epidemije znan tudi kot zdravstveni delavec iz prve bojne vrste – Federico Potočnik.

“Ob tem pa je vse več opozoril, da je za omejevanje različice delta nujna bistveno večja precepljenost kot pri drugih. Kaj zdaj?” Vendar pa vzrokov za nezaupanje v cepljenje ne gre iskati zgolj v pristranskih medijskih objavah in delu politike. K temu močno prispevajo tudi socialna omrežja, nekateri vplivneži in celo nevladne organizacije.

https://twitter.com/FVPotocnik/status/1411939677347659776?s=20

Ljudi med drugim ustrahujejo z vsakovrstnimi teorijami zarote, ki z resničnostjo in stroko nimajo tako rekoč nikakršne povezave. Med posledicami cepljenja (ne le proti covidu-19) med drugim navajajo naslednje: na desettisoče smrti, sprožitev bolezni, uničevanje imunskega sistema, rak, poškodbe genetskega materiala, avtoimunske bolezni itd. Ena izmed proticepilk, ki zagovarjajo tovrstne teorije zarote, je nedavno celo izjavila: “Svobodo nam želijo vzeti. Če bi bili svobodni, ne bi rabili hoditi v cepilne centre… Strupene zvarke vam želijo vsiliti v vaša telesa.”

Domen Mezeg