fbpx

Združenje novinarjev in publicistov podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2021 Miroslavi Cencič, Jožetu Možini in Igorju Pirkoviču

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška publicistki in pedagoginji dr. Miroslavi Cencič, zgodovinarju dr. Jožetu Možini in novinarju Igorju Pirkoviču (Foto: Družina/STA/Polona Avanzo)

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2021, ki jih podeljuje za posebne dosežke na področju novinarstva in publicistike. Častno priznanje za življenjsko delo je prejela publicistka in pedagoginja dr. Miroslava Cencič, priznanji za posebne novinarske in publicistične dosežke pa novinarja TV Slovenija dr. Jože Možina in Igor Pirkovič.

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2021, ki jih od leta 2011 podeljuje za posebne dosežke na področju novinarstva in publicistike. Tudi letos so nagrajenci trije.

Častno priznanje za življenjsko delo je prejela publicistka in pedagoginja dr. Miroslava Cencič, priznanji za posebne novinarske in publicistične dosežke pa novinarja TV Slovenija dr. Jože Možina in Igor Pirkovič. Zaradi epidemiološkega položaja v državi javne podelitve priznanj letos ne bodo izvedli, bodo pa nagrajenci priznanja prejeli osebno. Cencičeva se je po odhodu v pokoj leta 1991 posvetila zgodovinskemu raziskovanju predvojne organizacije TIGR na Primorskem, ki je delovala pod raznarodovalno italijansko oblastjo. K tej raziskavi jo je pritegnilo posebej to, da so bili člani TIGR tudi njeni sorodniki. Po iskanju in pogovorih s starejšimi se je kmalu povezala z znanim tigrovcem Antonom Rutarjem. Ta ji je pomagal k razkrivanju dolgo zamolčane organizacije in njenega programa, ki je zajemal osamosvojitev primorskega ozemlja izpod Italije in priključitev k slovenski matični pokrajini ter pridružitev vseh nekdanjih ozemelj od Trsta, Istre, Gorice do Reke (TIGR) Sloveniji.

Na ZNP menijo, da je Cencičeva s svojim raziskovanjem in publicističnimi objavami pomembno prispevala k širšemu pogledu in zgodovinskemu odkrivanju resnice o delovanju TIGR. “Zato si gospa dr. Miroslava Cencič za svoj življenjski cikel zasluži častno priznanje Boruta Meška, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov,” so še dodali.

Možina je prejel nagrado za knjigo Slovenski razkol
Možina je slovenski zgodovinar mlajše generacije, sociolog, novinar, avtor in režiser večjih dokumentarnih filmov, za katere je prejel že številne nagrade in pohvale, tudi mednarodne. Kot zgodovinar je v slovenskemu narodu kot morda svoj največji dosedanji dosežek podaril knjigo Slovenski razkol. Knjiga je, kot pravi sam, razširjeno doktorsko delo in jo je poglobljeno ustvarjal dve desetletji. Njeno vsebino je črpal iz dokumentov in še živih pričevalcev, tudi tistih, ki si še danes ne upajo spregovoriti v javnosti.

Zgodovinar, sociolog, novinar in avtor knjige Slovenski razkol Jože Možina (Foto: Nova24TV)

Na ZNP menijo, da je Slovenski razkol knjiga, ki je številnim Slovencem odprla pogled v dogajanje pred in med drugo svetovno vojno, ko so slovenski komunisti brezobzirno in neusmiljeno izvajali genocid nad delom slovenskega naroda, ki v svetovni zgodovini nima primera. Veliko od tega, kar je s pričami in dokumenti obelodanjeno v knjigi, mlajši rodovi ne bi poznali, če ne bi v svojem prvencu obelodanil Možina, zato v ZNP menijo, da si Možina za svoje posebne novinarske in publicistične dosežke zasluži priznanje Boruta Meška.

Foto: Twitter

Pirkovič ni samo novinar, je tudi pesnik, pisatelj in publicist
Pirkovič je kot novinar v slovenski javnosti postal prepoznaven s svojo oddajo Razkrito na TV Slovenija, v kateri gosti različne goste, od politikov do strokovnjakov posameznih strok. Ti slovenski javnosti razkrivajo prekrite vsakdanje igre politikov, političnih strank in posameznikov, ki pomembno krojijo politiko, od katere je odvisno tudi naše življenje. V oddaji z izborom gostov in prefinjenimi vprašanji pomaga javnosti razkrivati drugačne poglede, ki gledalca opozorijo na števila vsakodnevna vprašanja, pomembna  za življenje nas in narodovo bit.

Foto: Polona Avanzo

Pirkovič je tudi pesnik, pisatelj in publicist, ki s svojimi pesmimi v bralcu prebudi zavest do domovine, naroda in države. Kot sam pravi, ga pisanje pesmi in iskanje rim odrine od vsakdanjih skrbi in težav. Njegove rime so preproste in izpovedne. Zato je postal eden od slovenskih najvidnejših pesnikov samostojne Slovenije. Pirkovič je izpovedni pesnik. To svojo izpoved  najbolj ponazori v pesmih, kot sta: “Če ne bi takrat poguma imeli” in “Ko domovina pokliče”. V njih je izlil svoja najgloblja čustva in ljubezen do slovenske zemlje in njenih ljudi, ki so stopili v korak in udejanjili tisočletne sanje slovenskega naroda, zato v ZNP menijo, da si za svoje posebne novinarske in publicistične dosežke zasluži častno priznanje Boruta Meška.

Sara Rančigaj