fbpx

Združenje novinarjev in publicistov ustanovitelju Ognjišča podelilo nagrado za življenjsko delo, novinarsko priznanje romalo v roke Petra Jančiča in Hanzija Tomažiča

Foto: STA/Facebook

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je pionirju krščanskega medijskega prostora in ustanovitelju projekta Ognjišče Francetu Boletu podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Nagrada za izjemne dosežke v novinarstvu pa je letos romala v roke Petra Jančiča in Hanzija Tomažiča. 

Po besedah Združenja novinarjev in publicistov bi v državi težko kdo toliko žrtvoval za svobodo v medijih kot Franc Bole. Sicer pa mu je njegov vpliv na propad diktature in osamosvojitev priznala že država, ko je od predsednika države prejel red za zasluge, so med drugim izpostavili v obrazložitvi dodelitve nagrade.

Slovenski rimokatoliški duhovnik Bole je bil rojen v času fašizma, med šolanjem pa po navedbah STA ni imel niti ure slovenskega jezika. Po zaključenem študiju na Teološki fakulteti v Ljubljani in posvečenju za duhovnika je v Postojni ustanovil revijo Ognjišče, nato pa tudi Radio Ognjišče. Prav tako je ustanovil televizijo TV3, ki pa jo je moral čez nekaj let prodati. Bole je v zahvali za prejeto nagrado povedal, da se je kot duhovnik vseskozi zavedal, kakšno moč ima tiskana beseda. Ob prejetju nagrade je izpostavil obstoj drugih sredstev obveščanja, kot sta radio in televizija, ki so vplivala na to, da imajo mediji še vedno velik vpliv.

Foto: STA

Tednik Nedelja postal glasilo koroških Slovencev
Prejemnik nagrade za izjemne dosežke v novinarstvu, novinar Hanzi Tomažič, je svoj prvi prispevek za tednik koroških Slovencev Nedeljo spisal marca leta 1981, in sicer potopis o tedenskem študijskem potovanju izobraževalnega Doma v Tinjah po Grčiji. Decembra letos je delo glavnega urednika prav tako sklenil s potopisom o svoji poti v Kelmorajn. Potrebno je omeniti, da je pod vodstvom Tomažiča tednik Nedelja postal glasilo koroških Slovencev, ki predstavlja vse vidike življenja na Koroškem, pogled pa je usmerjen tudi v Slovenijo, Avstrijo in svet. Tomažič se je preko videoposnetka iz Nove Zelandije zahvalil za dodeljeno nagrado, ki jo je v njegovem imenu prevzela Mateja Rihter, nova glavna urednica tednika Nedelja.

Opisujejo ga kot prekaljenega novinarskega mačka
Med nagrajenci se je znašel tudi Peter Jančič, ki je po prepričanju Združenja novinarjev in publicistov eden najboljših novinarjev v Sloveniji. Jančiča, ki je 15 let pisal pri Večeru, Delu, sedaj pa še na lastnem portalu Spletni časopis, kolegi opisujejo kot  “prekaljenega novinarskega mačka”. V lanskem letu je izdal knjigo Fake news, v kateri je razkril najodmevnejše medijske manipulacije, v času kariere pa je objavil mnoge preiskovalne zgodbe, ki so imele izrazite posledice na področju politike. V združenju so v obrazložitvi zapisali, da Jančič s svojimi članki in analizami v slovenskem medijskem prostoru pušča neizbrisen pečat, hkrati pa s kritičnim pogledom na novinarski poklic nastavlja ogledalo predstavnikom tako imenovane četrte veje oblasti.

Peter Jančič (Foto: STA)

H. M.