fbpx

Združenje novinarjev in publicistov: Zaseg strežnika Demokracije lahko vodi do zlorab

Foto: STA

Združenje novinarjev in publicistov Slovenije (ZNP) se je odzvalo na sodno preganjanja novinarja Demokracije Gašperja Blažiča. Zaradi nadaljevanje postopka – del katerega je tudi zahteva po preiskavi računalnikov – izraža ZNP ogorčenje, saj do zahteve po preiskavi prihaja dve leti po začetku postopka, kar v združenju vidijo kot nesmiselno zapravljanje davkoplačevalskega denarja. 

V Združenju novinarjev in publicistov Slovenije (ZNP) prav tako opozarjajo, da je sodnica Deša Cener vpletena v številne politično občutljive sodne postopke. Javnosti je namreč že pred časom postala znana kot tista sodnica, ki zavira preiskavo bančne luknje, hkrati pa je tudi sodnica v postopku, v katerem se zaradi domnevno sporne sestrelitve helikopterja med osamosvojitveno vojno sodi Tonetu Krkoviču. Cenerjeva je znana tudi po tem, da se je nezakonito odločila, da bo preiskala strežnike stranke SDS, kar pa ji je bilo na koncu preprečeno.

Sodnica Cenerjeva je odredila sodno preiskavo računalnikov novinarja Demokracije, ker je ta pred leti objavil članek z naslovom Ljubezen do golobov nad pravno državo. Članek je bil na spletni strani Demokracije objavljen samo en dan, nato pa je bil na zahtevo Mojce Vočko, ki sedaj Gašperja Blažiča tudi toži, umaknjen.

Zaseg strežnika lahko vodi do zlorab
V Združenju novinarjev in publicistov tudi ugotavljajo, da se v ozadju sodnega preganjanja novinarja Demokracije bržčas skrivajo posebni interesi. Ne samo da se v tem primeru sodno preganja novinarja alternativnega medija, zaseči želijo tudi celoten strežnik medija Demokracija, kar bi lahko vodilo do nadaljnjih zlorab.

Ž. K.