fbpx

Združenje novinarjev ostro obsodilo napad na novinarja Nove24TV

Foto: Nova24TV

Incident oziroma napad na novinarja Nove24TV, ki se je zgodil v soboto med shodom v podporo nastanitvi migrantov, je ostro obsodilo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Kot so poudarili, je takšno dejanje nedopustno, vsakršno nasilje nad novinarji pa nesprejemljivo, saj posega tako v osebno intergriteto novinarja kot v ustavno zagotovljeno pravico javnosti do obveščenosti.

Med sobotnim shodom na Kotnikovi ulici v Ljubljani je novinar Nove24TV Jure Ferjan na kratko intervjuval enega izmed udeležencev shoda v podporo namestitvi migrantov. Med snemanjem je moški, ki je stal poleg intervjuvanega, slednjega vprašal: “Ali veš, komu daješ intervju? Janševi televiziji.” Nato pa je odrinil mikrofon novinarja in ga nagnal z besedami: “Mrš, mrš, da te ne vidim. Golazen fašistična.”

Vsakršno nasilje nad novinarji je nesprejemljivo
V ZNP so, kot so zapisali, nad tovrstnim nasiljem zgroženi in ga ostro obsojajo. “Vsakršno verbalno in fizično nasilje nad novinarji, ki le opravljajo svoje delo, je nesprejemljivo, saj posega tako v osebno integriteto novinarja kot v ustavno zagotovljeno pravico javnosti do obveščenosti,” so navedli.

Dejanje je sicer po njihovih besedah toliko bolj nedopustno zato, ker so se udeleženci shoda predstavljali kot branilci strpnosti in domnevni borci proti sovražnemu govoru, nato pa so nestrpnost in sovražni govor širili sami. Od organizatorjev shoda “Protirasistična fronta brez meja”, ki je vabila na shod, pričakujejo, da se bodo od takšnega ravnanja distancirali, v prihodnje pa poskrbeli, da do takšnih izgredov na shodih, ki jih pripravljajo, ne bo prihajalo.

B. O.