fbpx

“Zelena oblast”, ali onesnaževanje gozdov ni zelena tema? Domačini že dvakrat počistili gozdove, ilegalni migranti pa so znova pustili za sabo kup smeti!

Foto: moja-dolenjska

Ilegalni migranti so se zopet šli zelenega turizma v slovenskih gozdovih. V gozdovih v občini Središče ob Dravi so se znova pojavili kupi odvrženih oblačil, torb, odpadkov in drugih predmetov, ki jih za seboj puščajo migranti. Gozdove so že dvakrat očistili, a na problematiko jih vedno znova opozarjajo odvržena oblačila in smeti. To ni prvi primer, ki se je zgodil. V preteklosti smo velikokrat opozarjali na onesnaževanje nezakonitih prestopnikov meje v Črnomlju, Kočevju in v Ilirski Bistrici. Vendar slovenske zelene oblasti ta problem ne zanima, saj še vedno podpirajo mehko politiko do nezakonitih prestopnikov. Z njihovimi dejanji pa podpirajo tudi onesnaževanja okolja, proti kateremu se borijo s svojimi zelenimi besedami.

Onesnaženo območje okolice Središča ob Dravi je razkazal domačin Jožef Šef. V svoji izjavi je omenil, da se potikajo po gozdovih in v okolici najpogosteje po noči, saj takrat slišan glasni pasji lajež. Zaradi ilegalnih migrantov pa si bo besedah Šefa ženske ne upajo v večernih urah hoditi na sprehode. “To so odvečna garderoba, torbe, obuvala, folije, odpadki in druga oprema, ki jim je v napoto. Kupov odvrženih različnih predmetov ne opažam samo v neposredni bližini mojega doma, ampak v širšem območju teh obširnih gozdov. Tu je ta begunska transverzala, ki se je poslužujejo vodniki,” je med sprehodom v bližnjem gozdu povedal Šef. Slovensko zeleno oblast vlado Marjana Šarca pa lahko vprašamo, kako dolgo bomo v Sloveniji še priča onesnaževanju slovenskih gozdov zaradi nezakonitih prestopnikov meje?

Novodobni okoljski turizem so izpostavili tudi v Časniku, kjer so izpostavili, da so gorjanski gozdovi postali najbolj obiskana turistična točka tujcev v državi. Po avtorjevih besedah uživajo v neokrnjeni naravi in čistem zraku. “Skoraj verjeti ne morem, koliko kombijev s tujimi registracijami razvaža te turiste, da bi si ogledali čudovite gozdove Kočevske. Naval turistov je tako velik, da se turistične agencije odločajo kršiti zakon in v en sam kombi stlačijo po dvajset in več oseb. Kočevski gozdovi pa morajo biti nekaj zelo posebnega. Turisti so namreč pripravljeni plačati ogromno ceno, da se, četudi prenatrpani in brez vsakega ugodja v kombiju, še vedno odločajo za to doživetje neokrnjene narave. Nekateri se odločajo celo za samostojen pohod – verjetno v upanju, da bi lahko videli medveda in volka v njunem naravnem okolju,” so cinično zapisali.

Foto: Občina Ilirska Bistrica

Črnomlju pridne roke vaščanov počistili 23 ton odpadkov za ilegalnimi migranti,v Iliriski Bistrici pa očistili 3000 kvadratnih metrov velik teritorij za nezakonitimi prestopniki slovenske meje
V zadnjem času so na območju občine Črnomelj našli 38 odlagališč odpadkov za nezakonitimi migranti. Na območju Kostela so našli 30 odlagališč, na območju Novega mesta 9, na območju Kočevja 4 in na območju Sodražice 1 odlagališče. Skupno je to 82 odlagališč, kjer je bilo blizu 23 ton odpadkov za nezakonitimi migranti. Po posebnem protokolu (z ustrezno zaščito) jih pospravljajo komunalne službe, navajajo občine.

Zasvinjano območje z odpadki v okolici Ilirske Bistrice. (Foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Zasvinjano območje z odpadki v okolici Ilirske Bistrice. (Foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Na območju Ilirske Bistrice so delavci tamkajšnje komunale počistili za 3000 kvadratnih metrov velik teritorij. Počistili so odpadke ilegalnih migrantov, ko so na nelegalen način prestopili našo državno mejo. A čiščenje še zdaleč ni končano. Po prvem krogu odstranjevanja odpadkov, sedaj čistijo še nahajališča v drugem sklopu sanacije. Račun so izstavili kar državi, ki je prvi zahtevek že poravnala. Tisti, ki čistijo pa so cepljeni tudi proti raznim boleznimi, ki jih lahko prinašajo migranti.

Gepostet von Nataša Zidar am Dienstag, 20. August 2019

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini se s smetmi zaradi morebitnih bolezni ne ukvarja
Na opozarjanja onesnaževanja slovenskih gozdov opozarjajo tudi v civilni inciativi proti migrantskemu centru v Beli krajini. Pred časom je grozljivi okoljski turizem nezakonitih prehodnikov meje komentarila Majo Kocjan iz Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki je povedala, da se teh smeti sploh ne smejo dotikati zaradi morebitnih bolezni in jih tako ne morejo pobirati: “Že leta 2015 je prišlo opozorilo z ministrstva glede tega in mi tega tudi ne mislimo pobirati.” Število divjih smetišč, ki ostajajo za nelegalnimi migranti, pa po njenih besedah vztrajno narašča: “Teh smeti je vse več, recimo že pol leta nazaj je bilo 30 s strani policije uradno zaznanih takšnih smetišč, zdaj pa je to število potrojeno. Zagotovo jih je okrog 100, kamorkoli greš v gozd, jih najdeš.”

Komunalni delavci čistijo migrantsko svinjarijo. (foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Komunalni delavci čistijo migrantsko svinjarijo. (foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Slovensko oblast in slovenska gretistična gibanja jim je malo mar za čiste slovenske gozdove
V Sloveniji je potekala vsakoletna okoljska akcija Očistimo Slovenijo. Veliko lokalnih skupnosti med letom organizira očiščevalne akcije po svojih skupnostih. Zelo zanimivo bo opazovati vsa okoljevarstvena gibanja ter najnovejšo zeleno politično stranko, Socialni demokrati ali bodo resno pristopili k rešitvi tega problema. Glede na to, bi lahko Dejan Židan, Tanja Fajon, Milan Brglez si nataknili rokavice in pomagali svojemu članu, županu Ilirske Bistrice Emilu Rojcu, kateri eden izmed redkih iz vrst Socialnih demokratov, ki se zaveda tega problema.

Luka Perš