fbpx

Železniški sindikati soglasno obsojajo diskreditacijo ključnih osamosvojiteljev

”Železničarji težko razumemo nekatere poskuse diskreditacije osamosvojitvenih dogodkov in posameznikov, ki so v tistih težkih trenutkih morali sprejemati najzahtevnejše vojaške odločitve za ubranitev naše samostojnosti. Kot da smo izgubili spomin, kako in na kakšen način smo prišli do svoje države,” so zapisali sindikati slovenskih železničarjev. 

Slovenski železničarji so sicer prvi demokratično izvolili svoj sindikat v tedanjem sistemu jugoslovanskih železnic, s tem pa so postali prvi znanilci drugačnega delovanja sindikatov. Kot navajajo, je tudi njihova stavka strojevodij leta 1988 pomenila eno od največjih zmag organiziranega delavstva v tistem času ter odprla pot do ustanovitve pravih sindikatov.

”Ne gre namreč pozabiti, da so bile takratne stavkovne zahteve povezane s svobodo govora, tiska, neposrednih volitev in delovanjem pravne države,” so zapisali v izjavi ob 25. obletnici osamosvojitve. Slovenski železničarji so bili tudi aktivno vključeni v Odbor za varstvo človekovih pravic, ki je nastal ob procesu JBTZ, zavnili pa so tudi vožnjo mitinških vlakov, s čimer so preprečili miting resnice.

Prav zaradi njihove vloge pri osamosvojitvi pa so še bolj ogorčeni nad trenutnim dogajanjem v Sloveniji in ne razumejo diskreditacije osamosvojitvenih dogodkov ter posameznikov. ”’Brez oboroženega odpora proti agresorju prav gotovo ne bi imeli lastne države,” menijo železničarji.

Kritizirajo proces proti Krkoviču in napade na Janšo
Dejali so, da je omalovaževanje ključnih akterjev slovenskega osamosvajanja doseglo vrh s poskusi zlovešče reinterpretacije sramotnih dogodkov v zvezi z razorožitvijo Teritorialne obrambe, in to s strani današnjih politično motiviranih potvarjalcev slovenske osamosvojitve. ”Na podoben način se kriminilazira sestrelitev jugoslovanskega helikopterja v času bojne. Obtožbe, ki letijo na takratnega načelnika MSNZ Toneta Krkoviča, posredno pa tudi na takratnega obrambnega ministra Janeza Janšo, bi morali obsoditi vsi,” menijo železničarji.

Raje naj se preganja tiste, ki so ogrozili osamosvojitev
Zato pozivajo vse domoljubne državljane, da obsodijo vse poskuse namernega omalovaževanja ključnih osamosvojitvenih dogodkov in oseb, ki so takrat prevzemale odgovornost za učinkovito obrambo Slovenije. Dodajajo še, da naj se v tej luči raje razišče odgovornost tistih posameznikov na odgovornih položajih bivšega komunističnega sistema, ki so zaradi nepravočasnega ali malomarnega odnosa ogrozili slovensko osamosvojitev.

M. G.