Žena obsojenega Milka Noviča pisala predsedniku Pahorju. Ta jo bo sprejel v torek, da ga osebno seznani z družinsko stisko

Foto: Twitter

Žena dr. Milka Noviča, obtoženega in pozneje tudi obsojenega, da naj bi v decembru leta 2014 ustrelil dr. Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani, je na predsednika republike Boruta Pahorja naslovila pismo, s katerim želi, da se seznani z delovanjem pravosodja v konkretnem primeru, v katerem je po njenem prišlo do hudih nepravilnosti. Še posebej zato, ker je ob vnovični izvolitvi obljubil, da se bo večkrat oglasil ob pomembnih vprašanjih. Iz urada predsednika republike so nam sporočili, da bo predsednik Pahor soprogo Milka Noviča sprejel v torek 21. novembra, da ga osebno seznani z njeno stisko in stisko njene družine.

Dr. Marjana Novič, žena obsojenega Milka Noviča, v odprtem pismu pojasnjuje, kako je šest dni po umoru direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič urbi et orbi razglasil njenega moža za morilca, ki naj bi dr. Jamnika umoril iz “brezobzirnega maščevanja”.

Od tega dne dalje je namreč Milko Novič v priporu, razen štirih mesecev, od decembra 2016 do aprila 2017, ko ga je sodišče iz pripora izpustilo, po razglasitvi sodbe pa ponovno priprlo zaradi ponovitvene nevarnosti. Tiste štiri mesece, od decembra 2016 do razglasitve sodbe aprila 2017, sodišče ni zaznalo ponovitvene nevarnosti, vendar jo je ponovno “opazilo” ob razglasitvi sodbe.

Milko Novič obsojen brez enega dokaza
“Tako teče zdaj že enaintrideseti mesec moževega pripora. Za obtožbo, da je morilec moj mož, ni imel NPU nobenega resnega in prepričljivega dokaza. NPU je mojega moža proglasil za morilca očitno zato, da bi se pred javnostjo izkazal, kako učinkovita je naša policija pri iskanju storilcev hudih kaznivih dejanj, pri čemer dokazov za svoje trditve ni predložil. Tožilka, ki je zastopala obtožbo v tej zadevi in ki je sicer v neki drugi zadevi, v kateri je imela v predalu številni dokazni material, pa potem “pozabila vložiti” obtožbo, je iz meni nerazumljivih razlogov pri obtožbi zoper mojega moža vztrajala, kljub temu da v teku treh let ni predložila nobenega dejanskega dokaza, ki bi potrjeval njegovo krivdo. Kar je še huje, si je po mojem mnenju celo prizadevala omejiti preiskavo na enega samega osumljenca in s tem onemogočila iskanje resničnega morilca dr. Jamnika,”
predsedniku države sporoča žena Milka Noviča.

Izpostavila je vlogo izvedenca Franca Sabliča
Novičeva v pismu poudarja, da so bili v samem postopku postavljeni in zaslišani številni izvedenci, med njimi tudi izvedenci iz kriminalističnega inštituta iz Münchna. “Izvedenci so vsi po vrsti mojega moža razbremenili vsake krivde; obremenil ga je izključno le izvedenec, ki je bil – ne boste verjeli, gospod predsednik – v času, ko je izdelal izvedeniško mnenje, direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija (samostojna organizacijska enota Generalne policijske uprave).” Zgolj njegove ugotovitve so sodišču – potem ko so vsi, tudi javnost, ki je skrbno spremljala ta proces, pričakovali, da bo njen mož oproščen – zadoščale za kruto obsodbo.

“Verjetno se boste tudi vi vprašali, kako je mogoče, da je v državi, katere predsednik ste, lahko za izvedenca v tako hudi kazenski zadevi postavljen kar funkcionar policije, pri čemer je – ob vseh razbremenilnih mnenjih in odsotnosti vsakršnih resničnih dokazov – njegova ugotovitev pretehtala in postala podlaga za takšno obsodbo,” sprašuje predsednika Pahorja.

Država ima resne težave s pravico in resnico
Novičeva poudarja, da se ves ta čas, ko je njen mož v priporu, ona in njeni hčeri sprašujejo, v kakšnem sistemu živimo, da lahko ljudem povzroča tolikšno trpljenje, ne da bi sami karkoli zakrivili. “Bosta moji hčerki (ena je mlada zdravnica, druga študentka medicine) lahko kdaj pozabili na krivico, ki se dogaja njunemu očetu? Že tretje leto vse tri molčimo, trpimo in čakamo, čakamo … čakamo na kaj?” Najbrž na pravico in resnico, do katere je sicer moj mož, tako kot vsak državljan, upravičen, ampak v naši državi so s pravico in resnico resne težave.”

“Če je lahko nekdo brez pravih dokazov obsojen in kljub temu da so ga izvedenci in celo strokovna inštitucija iz tujine razbremenili vsake krivde, je na sodišču pretehtalo mnenje od policije postavljenega domačega izvedenca (ki celo strokovnih referenc nima), tako da je človek obsojen na okrutno kazen, potem se zgrožena sprašujem, če je v tej državi pravo resnico in pravico sploh moč dočakati?! Naj vam še zaupam, da je sodnica – potem ko je obsodila mojega moža in ga poslala v ponoven pripor – svojo sodbo pisala več kot dva meseca, čeprav bi jo morala napisati v roku 15 dni. Odvetnika mojega moža sta vložila pritožbo v začetku julija 2017 in teče že peti mesec, pa ni še nobenega znamenja, da bo pritožbeno sodišče o pritožbi zoper sodbo kmalu odločilo. V tej zadevi se nikomur nič ne mudi, razen seveda nam, ki trpimo, predvsem pa mojemu možu, ki je že tretje leto v priporu in zato trpi še bolj. Ima vsaj to srečo, da so – kot sam pove – z njim pravosodni policisti v priporu korektni in razumevajoči, saj sicer takšnega trpljenja ne bi več prenesel. Poskušamo mu lajšati trpljenje z rednimi obiski, ki so omejeni na dve uri enkrat tedensko, vendar so razmere, ki jih nudijo obiskovalcem in pripornikom, nevredne človeškega dostojanstva. Sprašujem se, ali kdo od sodnikov, ki se jim očitno nikamor ne mudi in ki očitno z lahkoto prenašajo neskončni pripor mojega moža, sploh kdaj pomisli, kako dolg in težaven in temačen je dan v priporu, še zlasti, če veš, da si v njem po krivici?!”

“Spoštovani gospod predsednik, saj vem, da nimate nobenih neposrednih pristojnosti za kakršnokoli ukrepanje v naših in podobnih zadevah. Mislim pa, da je prav, da se seznanite s tem, da je z našim pravosodjem nekaj hudo narobe in da ta resnica boli in da škoduje ne samo ugledu te države, ampak zastruplja tudi življenje v njej. Prav je, da se s tem seznanite in še bolj prav bi bilo, da povzdignete svoj glas in naj vam ne bo žal truda in prizadevanja, da se na tem področju stvari vendarle spremenijo,” je še v pismu zapisala Marjana Novič.

Vprašanja o stališču glede primera Novič smo poslali tudi na urad predsednika republike. Iz urada predsednika republike so nam sporočili, da bo predsednik republike soprogo Milka Noviča, dr. Marjano Novič, sprejel v torek 21. novembra, da ga osebno seznani z njeno stisko in stisko njene družine. 

C. Š.

 • ogledalo

  Ja, hudič je, če skoči smodnik nate in te na osnovi tega obsodijo? O barbiki pa ni izgubljati besed.

  • Lustrator

   Hudič je v tem, ker živimo v državi, kjer tako primitivno kot ti, razmišljajo tudi t.i. “pravniki”, ki namesto da bi varovali pravno državo, s praktično vsako svojo pojavitvijo pljunejo nanjo.
   Tvoja izjava je podobno bizarna (a za partijski konstrukt povsem primerna – ker pač v svojih vrstah nimate nekih briht), kot če bi vse Slovence, ki imajo doma nože, obsodili za vse zločine povezane z vbodi.

   • karlina

    VELIK, PODČRTAN PODPIS

  • Soave

   Mene pa res zanima, kaj za vraga je nate skoćilo, da take bedaruje pišeš ??

 • pajot

  Kaj bo ukrenil? Nič,ker trenutno ni dosegljiv. Na neki kmetiji gnoj kida,pol bo šel pa preste pečt

  • dež

   Postaja podoben Mirkotu. “Vprašanju je potrebno posvetiti vso pozornost in se ga lotiti resno in odgovorno !”.

 • MEFISTO

  Iz te moke ne bo kruha!

  Totalitrni režim potrebuje za svoj obstoj tudi politične kazenske procese.

  • ogledalo

   Čestitam.Ta je bil pa res političen!

   • MEFISTO

    Upoštevaj pokojnega Jamnika in državno mafijo, ki je stala za njim.

 • domovina mili dom

  Zanimivo se mi zdi, zakaj so levaki proti Noviču in vztrajajo pri, kljub nedokazani krivdi, obsodbi. S tem priznavajo obsodbo sodišča.
  Po drugi strani pa ne priznavajo odločbe US. Haklooooo

  • Lustrator

   Ker ustavno sodišče za razliko od ostalih sodišč nižjega ranka ni 100% (ampak le nekaj manj) sestavljeno iz od partije požegnanih kadrov. Preprosto – komije dobesedno ob pamet spravljajo vsa področja države, kjer nimajo absolutne, torej 100% večine. Zato so tako bevskali v Petriča (čeprav je bila večina njegovih kolegov rdečih), zato tako renčijo na Jakliča (čeprav je obkrožen praktično s samimi režimniki) in zato organsko ne prebavljajo Janše, čeprav njegova stranka ni nikoli predstavljala več kot ubogo tretjino v parlamentu in imajo komiji že vse odkar imamo državo dvotretjinsko večino v parlamentu – celo za časa Janševe vlade!

 • MEFISTO

  In dubio pro reo.
  (V dvomu v korist obdolženca).

  Ne, ko je na delu državna mafija, se pohodijo vsa materilna in procesna načela kzensjkega postopka , kot je gornji, ki ga pravična sodstva uporabljajo že od prosvetljenih rimljanov dalje.

  • Franc Šink

   Za njih ni dvoma.V arest in basta!

 • Franc Šink

  Dolgo žalostno pismo. Najhujše je da se je proti mafije težko boriti.

 • MEFISTO

  “Zaslužni” profesor kazenskega prava je že pred mnogimi desetletji učil, da je bolje sto (100) krivih oprostiti kot obsoditi enega (1) nedolžnega.

  Slišim in bral sem, da je pod pritiskom novega totalitarizma nedavno znižal to razmerje na 10 : 1.

 • althar

  Lahko uporabim še enkrat:

  Levica umori vsako državo. Z uničenjem gospodarstva, razkrojem morale in demontažo pravne države.

  • karlina

   TOČNO

 • MEFISTO

  Prdsednik republike ima možnost abolirati Noviča, če krivosodje ni sposobno pravično razsoditi.

  • Lustrator

   Ne le možnost, ampak moralno DOLŽNOST in ne “če”, ampak KER.

   • MEFISTO

    Pravilno si me dopolnil.

    Hvala.

   • karlina

    PODPIS

 • Lustrator

  Jok in škripanje z zobmi, ki se bo razlegal po naših sodnih in predsedniških palačah, ko bo KONČNO nastopil čas lustracije, bo za moja ušesa lepša simfonija od vseh Beethovnovih umotvorov.

 • Antonius

  Dr. Marjana Novič je Pahorja postavila pred težko dilemo, kako naj ji odgovori ne, da bi kaj povedal.
  Zaupanje v sodstvo so njegova edina “vrata” skozi katera lahko vstopi v sobo političnega sprenevedanja.
  Po drugem predsedniškem mandatu bo manekenska *narcisa* še vedno potreboval službo, zato bo še kako odvisen od stricev iz ozadja, ki jih ni nikoli imenoval.

  • Mojca pokraculja

   Za pahorčka ni to noben problem, nobena dilema, odgovor je na dlani. Ja razumem vas gospa N. ampak sodbe sodišč so nedotakljive. Edina vrata skozi katera lahko izstopi iz političnega sprenevedanja so trdno zapahnjena. Povrhu mu je za temi vrati prav lepo in udobno. Manekenski psihopat ima v žepu že vse “destinacije” , le izbral jih bo kasneje.

 • karlina

  Ta gospod, po mojem mišljenju sigurno ni kriv, kriva je kakšna mafija iz podzemlja, okrivili pa so njega. V tej zgodbi je sigurno v ozadju nekaj zelo hudega, upam, da bomo kdaj to izvedeli, druzini Novič pa res zelim, da se jim konča agonija in očeta vrnejo druzini in dokazejo, ze končno, da ni kriv. V tej drzavi so se vedno dogajale svinjarije in še vedno se bodo. Sicer pa-gospod Novič verjetno ne bi bil v zaporu, če ne bi bil član SDS, očitno se preko gospoda Noviča, levičarji maščujejo Janši.

 • Olga_10

  Če bi sodniki plačevali svoje “zmote” iz lastnega žepa, procesov kot je Novič in krivičnih zaporov ne bi bilo! Pahor ima možnost dokazati kdo je!

 • Anton

  ko sem poslušal o tem sircu, sem imel pred očmi znanstvenika, človeka z dodano delovno vrednostjo, ki bo naši družbi, še kako pomemben člen, a kaj ugotovim, da za vsem tem cirkusem gre zgolj za brivca

  sarkazem press

  • karlina

   VELIK PODPIS !!!!

 • MEFISTO

  Frizerjev in brivcev z jutrovega pa res ne potrebujemo.

  Naši ljudski oblastniki nas kar dobro strižejo in brijejo

 • Grenze

  Bomo videli a je Pahor dedec na mestu ki ima JAJCA ali je Kučanov podrepnik

 • Tukaj zadaj gre za zadeve povezane z pomembnim virom energije, ki ne sme priti na dan,,gre spet za gojazen v ozadju, ki drži svet v temi. Podobno je poniknil japonski avto iz sejma leta 2003 in avto na zrak…
  In ta smrdljiva druščina ima tudi vpliv na sodstvo… in marsikaj.