fbpx

Žena obsojenega Milka Noviča pisala predsedniku Pahorju. Ta jo bo sprejel v torek, da ga osebno seznani z družinsko stisko

Foto: Twitter

Žena dr. Milka Noviča, obtoženega in pozneje tudi obsojenega, da naj bi v decembru leta 2014 ustrelil dr. Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani, je na predsednika republike Boruta Pahorja naslovila pismo, s katerim želi, da se seznani z delovanjem pravosodja v konkretnem primeru, v katerem je po njenem prišlo do hudih nepravilnosti. Še posebej zato, ker je ob vnovični izvolitvi obljubil, da se bo večkrat oglasil ob pomembnih vprašanjih. Iz urada predsednika republike so nam sporočili, da bo predsednik Pahor soprogo Milka Noviča sprejel v torek 21. novembra, da ga osebno seznani z njeno stisko in stisko njene družine.

Dr. Marjana Novič, žena obsojenega Milka Noviča, v odprtem pismu pojasnjuje, kako je šest dni po umoru direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič urbi et orbi razglasil njenega moža za morilca, ki naj bi dr. Jamnika umoril iz “brezobzirnega maščevanja”.

Od tega dne dalje je namreč Milko Novič v priporu, razen štirih mesecev, od decembra 2016 do aprila 2017, ko ga je sodišče iz pripora izpustilo, po razglasitvi sodbe pa ponovno priprlo zaradi ponovitvene nevarnosti. Tiste štiri mesece, od decembra 2016 do razglasitve sodbe aprila 2017, sodišče ni zaznalo ponovitvene nevarnosti, vendar jo je ponovno “opazilo” ob razglasitvi sodbe.

Milko Novič obsojen brez enega dokaza
“Tako teče zdaj že enaintrideseti mesec moževega pripora. Za obtožbo, da je morilec moj mož, ni imel NPU nobenega resnega in prepričljivega dokaza. NPU je mojega moža proglasil za morilca očitno zato, da bi se pred javnostjo izkazal, kako učinkovita je naša policija pri iskanju storilcev hudih kaznivih dejanj, pri čemer dokazov za svoje trditve ni predložil. Tožilka, ki je zastopala obtožbo v tej zadevi in ki je sicer v neki drugi zadevi, v kateri je imela v predalu številni dokazni material, pa potem “pozabila vložiti” obtožbo, je iz meni nerazumljivih razlogov pri obtožbi zoper mojega moža vztrajala, kljub temu da v teku treh let ni predložila nobenega dejanskega dokaza, ki bi potrjeval njegovo krivdo. Kar je še huje, si je po mojem mnenju celo prizadevala omejiti preiskavo na enega samega osumljenca in s tem onemogočila iskanje resničnega morilca dr. Jamnika,”
predsedniku države sporoča žena Milka Noviča.

Izpostavila je vlogo izvedenca Franca Sabliča
Novičeva v pismu poudarja, da so bili v samem postopku postavljeni in zaslišani številni izvedenci, med njimi tudi izvedenci iz kriminalističnega inštituta iz Münchna. “Izvedenci so vsi po vrsti mojega moža razbremenili vsake krivde; obremenil ga je izključno le izvedenec, ki je bil – ne boste verjeli, gospod predsednik – v času, ko je izdelal izvedeniško mnenje, direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija (samostojna organizacijska enota Generalne policijske uprave).” Zgolj njegove ugotovitve so sodišču – potem ko so vsi, tudi javnost, ki je skrbno spremljala ta proces, pričakovali, da bo njen mož oproščen – zadoščale za kruto obsodbo.

“Verjetno se boste tudi vi vprašali, kako je mogoče, da je v državi, katere predsednik ste, lahko za izvedenca v tako hudi kazenski zadevi postavljen kar funkcionar policije, pri čemer je – ob vseh razbremenilnih mnenjih in odsotnosti vsakršnih resničnih dokazov – njegova ugotovitev pretehtala in postala podlaga za takšno obsodbo,” sprašuje predsednika Pahorja.

Država ima resne težave s pravico in resnico
Novičeva poudarja, da se ves ta čas, ko je njen mož v priporu, ona in njeni hčeri sprašujejo, v kakšnem sistemu živimo, da lahko ljudem povzroča tolikšno trpljenje, ne da bi sami karkoli zakrivili. “Bosta moji hčerki (ena je mlada zdravnica, druga študentka medicine) lahko kdaj pozabili na krivico, ki se dogaja njunemu očetu? Že tretje leto vse tri molčimo, trpimo in čakamo, čakamo … čakamo na kaj?” Najbrž na pravico in resnico, do katere je sicer moj mož, tako kot vsak državljan, upravičen, ampak v naši državi so s pravico in resnico resne težave.”

“Če je lahko nekdo brez pravih dokazov obsojen in kljub temu da so ga izvedenci in celo strokovna inštitucija iz tujine razbremenili vsake krivde, je na sodišču pretehtalo mnenje od policije postavljenega domačega izvedenca (ki celo strokovnih referenc nima), tako da je človek obsojen na okrutno kazen, potem se zgrožena sprašujem, če je v tej državi pravo resnico in pravico sploh moč dočakati?! Naj vam še zaupam, da je sodnica – potem ko je obsodila mojega moža in ga poslala v ponoven pripor – svojo sodbo pisala več kot dva meseca, čeprav bi jo morala napisati v roku 15 dni. Odvetnika mojega moža sta vložila pritožbo v začetku julija 2017 in teče že peti mesec, pa ni še nobenega znamenja, da bo pritožbeno sodišče o pritožbi zoper sodbo kmalu odločilo. V tej zadevi se nikomur nič ne mudi, razen seveda nam, ki trpimo, predvsem pa mojemu možu, ki je že tretje leto v priporu in zato trpi še bolj. Ima vsaj to srečo, da so – kot sam pove – z njim pravosodni policisti v priporu korektni in razumevajoči, saj sicer takšnega trpljenja ne bi več prenesel. Poskušamo mu lajšati trpljenje z rednimi obiski, ki so omejeni na dve uri enkrat tedensko, vendar so razmere, ki jih nudijo obiskovalcem in pripornikom, nevredne človeškega dostojanstva. Sprašujem se, ali kdo od sodnikov, ki se jim očitno nikamor ne mudi in ki očitno z lahkoto prenašajo neskončni pripor mojega moža, sploh kdaj pomisli, kako dolg in težaven in temačen je dan v priporu, še zlasti, če veš, da si v njem po krivici?!”

“Spoštovani gospod predsednik, saj vem, da nimate nobenih neposrednih pristojnosti za kakršnokoli ukrepanje v naših in podobnih zadevah. Mislim pa, da je prav, da se seznanite s tem, da je z našim pravosodjem nekaj hudo narobe in da ta resnica boli in da škoduje ne samo ugledu te države, ampak zastruplja tudi življenje v njej. Prav je, da se s tem seznanite in še bolj prav bi bilo, da povzdignete svoj glas in naj vam ne bo žal truda in prizadevanja, da se na tem področju stvari vendarle spremenijo,” je še v pismu zapisala Marjana Novič.

Vprašanja o stališču glede primera Novič smo poslali tudi na urad predsednika republike. Iz urada predsednika republike so nam sporočili, da bo predsednik republike soprogo Milka Noviča, dr. Marjano Novič, sprejel v torek 21. novembra, da ga osebno seznani z njeno stisko in stisko njene družine. 

C. Š.