fbpx

Zgodba o posvojenki, ki je postala odličnjakinja in olimpijska prvakinja ter koroških dečkih

Simone Biles (foto: epa)

Simone Biles je že ob rojstvu zaradi odvisnosti od drog zapustila lastna mama. Njo in sestro sta posvojila stara starša, devetnajst let kasneje osvoji 5 olimpijskih medalj. Koroška dečka sta mlada fanta, ki so ju socialni delavci odvzeli starim staršem in zato bosta po mnenju nekaterih specialistov, lahko imela težave, saj sta bila odvzeta in varnega in ljubečega doma. 

Ganljiva zgodba o Simone Ariane Biles se je dotaknila celega sveta, ko je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru prigarala kar pet olimpijskih medalj- štiri zlate ter eno bronasto. Njen uspeh in srečno življenje bi se lahko končala klavrno, če je ne bi iz sveta drog, alkohola in pomanjkanja, rešila stara starša.

Simone se je namreč rodila kot tretja izmed četvorčkov, vendar je lastna mama zaradi odvisnosti od drog in alkohola ni mogla vzdrževati in ji nuditi toplega ter ljubečega doma. Njo in še eno sestro je posvojil dedek in njegova druga žena. Lansko leto je diplomirala na prestižni univerzi UCLA, letos pa je briljirala v gimnastiki in za ZDA osvojila pet olimpijskih medalj, medtem ko ima odličij z drugih tekmovanj še mnogo več. Če ji stari starši ne bi omogočali pravilnega psihofizičnega razvoja, teh uspehov zagotovo ne bi dosegla.

Slovenija – popolnoma druga zgodba
V nasprotju z ZDA, kjer imajo z otroci, ki ostanejo brez staršev, številne izkušnje, ravna naša država popolnoma drugače in v nasprotju s strokovno prakso. Velenjska dečka, ki sta ostala brez mame in pristala v rokah starih staršev, sta bila nasilno ter protipravno odtujena in predana v rejništvo k drugi družini. Še huje je to, da so jima na začetku prepovedali vsakršne stike z vnuki. Kakšen stres so pri tem doživljali otroci in stari starši, si lahko le predstavljamo.

Da gre za nasilen in nečloveški odvzem otrok s strani države, menijo številni strokovnjaki. V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev menijo, da je varno družinsko okolje pri dedku in babici, ter njuna ljubeča navezanost predstavljata najboljše okolje za zdravo rast in razvoj vnukov. Zato so večkrat pozivali odgovorne, da prepoznajo največjo korist otrok v družini starih staršev ter odvzeta vnuka nemudoma vrnejo v njuno edino družino, ki jima je ostala- k babici in dedku.

Gre za obdobje razvoja, ki determinira odraslost
Da se oba dečka nahajata sredi najbolj občutljive faze psihosocialnega oziroma libidinalnega (čustvenega) razvoja, meni psihoanalitik Roman Vodeb. Ta je že večkrat poudaril, da je mlajši deček (3-letnik) v tem smislu na nek način še bolj ranljiv oziroma ranljiv na drugačen način (kot 5-letni bratec), ker je izgubil svoj temeljni, prvi in primarni “objekt želje”, kot se reče v psihoanalizi, mamico.

Roman Vodeb (foto: STA).

Roman Vodeb (foto: STA).

“Če se babica kot nadomestni objekt želje za umrlo mamico ne bo ohranila – aktualna kvazi psihosocialna “stroka” dečkoma kot surogat (nadomestek) vsiljuje neznano rejnico – se bo dečku (oziroma kar obema, tudi 5-letnemu) v temeljih sesul ves libidinalni sistem, torej dobršen del čustvene paradigme, v katero bodo v odraslosti vstopale ženske,” opozarja Vodeb. In ne samo to – strokovnjak dodaja, da se bodo pri obeh dečkih lahko obdobno vzpostavljale razne depresivno-anksiozne motnje, tesnoba, epizode oziroma izbruhi depresije “neznanega” izvora, ali še kakšne hujše oblike psihičnih motenj, da o nesublimiranih izbruhih agresije – ker gre pač za dečka in ne za deklici – niti ne govorimo.

Kriminalca – namesto odličnjaka in olimpijska prvaka
Odvzem koroških dečkov starim staršem je kritiziral tudi psihoterapevt in sociolog Borut Pogačnik, ki je pojasnil, da od prvega aprila, ko sta bila dečka nameščena v rejniško družino, pa do danes ni slišal niti enega strokovnega argumenta, zakaj sta bila otroka odvzeta starim staršem. Ravnanja države je v tem primeru označil za tako škodljivo, da zna imeti številne psihološke in vedenjske posledice teh otrok v odraslosti. “Lahko bosta zagrešila kakšno kaznivo dejanje, saj je to položena pot, ki vodi v deviacijo, če se k zadevi ne pristopi strokovno,” meni Pogačnik, zaradi česar je aktualno koalicijo, ki dopušča te nepravilnosti, označil za “koalicijo zla.”

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

M. P.