Žiga Turk o tem, kaj so vrednote konservativizma, kaj ideologija ‘woke’ in po kateri poti gre Slovenija

Žiga Turk kot gost v oddaji Intervju

V nedeljski oddaji Intervju je voditelj Jože Možina gostoval enega najbolj avtonomnih mislecev, profesorja, bivšega ministra in kolumnista dr. Žiga Turka. Govorila sta o “vesoljskem” programu sedanje vlade, o njenih obljubah in tudi sramotni “mirovni” pobudi Kučan&tovariši. Najdlje pa sta se zadržala pri temi konservatizma, ki je evolucijsko osnoval civilizacijo, in ideologiji woke (prebujenstvo), ki uničuje civilizacijske vrednote.

V začetku je Žiga Turk na vprašanje, ali je pričakoval, da se bo Golobova vlada tako hitro znašla v negativni konotaciji, dejal, da nikoli niti ni imel velikih pričakovanj. “Gre za problem, ki je dobro znan, to je kratkoročnost politike. Svet se vrti v desetletjih, stoletjih, probleme je treba reševati kontinuirano, politika pa vidi le do naslednjih volitev, štiri leta. Je napaka političnega sistema, da si postavlja te kratke etape. Problem pa postane bistveno hujši, če imamo stranke, ki so narejene za en mandat. Te instant stranke, od katerih je Golobova najuspešnejša, so brez zavezanosti preteklosti, spoštovanju nekdanjih predsednikov, vrednot, ideologije. Niti ni videti, da bi razmišljali o tem, da bo ta stranka tu še čez deset ali sto let, kot so krščanski demokrati ali socialna demokracija“. Žiga Turk v tem vidi glavno težavo motivacije za dosežke te stranke in neizkušenost, ki je v nebo vpijajoča.

Od “v 30 dneh do specialista” do “v 200 dneh do telefonista”
Turk pravi, da ne vidi dosežkov, “če nekdo oglašuje 30 dni do specialista in po 200 dneh pridete do telefonista, to ni dosežek, niti to ne funkcionira”. Turk je spregovoril tudi o razliki med medijsko podprtimi kolesarji v času bivše oblasti in sedanje vstaje upokojencev kljub medijski nepodpori na začetku. “V času kolesarjenja je bilo vsaj v ljubljanskem bazenu na eni strani zaradi vlade, ki jim ni bila po godu, po drugi strani zaradi covidnih omejitev, večje izžarevanje mladih. Po drugi strani se ne čudim, da so se tudi upokojenci zganili, ker so ob vseh obljubah, ki jih je vlada delila, prišli do tega, da če nisi glasen, nisi na ulici in ne ropotaš (tudi medicinske sestre, gasilci, zdravniki), potem nič ne dosežeš.” Za demokracijo je zdravo, da se ljudstvo oglaša, je pa prav, da imajo vsi enako pozornost medijev, meni Turk.

“Vesoljske izjave” – 100 milijonov investicij ni veliko denarja
Jože Možina je spomnil na nastop Roberta Goloba, ko je v Cankarjevem domu  z govornice ponujal gospodarstvenikom službo, če se jim kje zalomi. “Mislil je, da se je pošalil in da je povedal nekaj duhovitega, ampak ljudje to niso vzeli kot šalo. Bodimo realni, večino časa se ta vlada ukvarja z javno upravo in državnim sektorjem. Za gospodarstvo pa naredijo bolj malo. Pravzaprav pa mi v javni upravi rabimo take, ki znajo v gospodarstvu (zmanjšati stroške, povečati učinkovitost, dati pravega ljudi na prava mesta), ne pa da kličemo tiste, ki jim ni uspelo,” pravi Turk.

Foto: STA

Turk je dejal, da je za investicije obljuba o 100 milijonih evrov majhna številka. “Tudi na uradni strani vlade je bila napoved: največji investicijski cikel 100 milijonov, a to ni veliko. Le, kar se dogaja na infrastrukturi, na cestnih in avtocestnih programih, tam je okoli pol milijarde, ki bi jo letno bilo treba vlagati. O 500 milijonih govorimo samo na tem področju, tako da 100 milijonov ni velika številka.” Turk je še dejal, da je bilo po eni strani dobro slišati “vesoljski program” od predsednika vlade, ki ima koalicijskega partnerja, ki se gre vrtičke. Vsaj neka ambicija, ki je verjetno nerealna tako kot napitnina 600 evrov za sodnike in tožilce. To Sloveniji ne bo prinašalo masla in kruha.

Turk in Možina v oddaji Intervju

Svetovna ideologija woke skozi aktualno oblast pronica v Slovenijo
Turk meni, da je Levica tista, ki ima v trenutni koaliciji ideologijo, ki jo v vsaki priložnosti potiskajo naprej. Ta ideologija je napačna, zmotna. Pojasnil je, da obstajata dva reda, en je biološki, ki ga določajo geni. Ko pa se pojavi kultura in civilizacija, pa ljudje začnejo ustvarjati nasprotni red, ki je v konfliktu s tem, kar je vgrajeno v človeku. Ni stoodstotnega soglasja, to je podaljšani red, pravi. Ta red nas sili, da nismo taki kot naši instinkti. Ta red pravi, da je uspešen, ampak od nas terja, da se marsičemu odpovemo. Skozi človeško zgodovino od Kajna in Abela je v človeštvu konflikt z naravnim in civilizacijskim redom, je pojasnil Turk. “Na vrednote in prepričanja z leve strani se naslanja tudi gibanje woke, s tem želijo bolj pihati na dušo ljudem, da bi obudili ta biološki red, kamenodobni. Vrednote starega reda so sedem grehov, kot je pohota, pohlep, napuh, zavist kot glavni – na tem celotni socializem temelji, da bi ja vsi imeli enako, da bi ja sosedu krava crknila, če je tudi meni. Iz teh redov se oblikujeta dva politična tabora”.

“Ideologija woke je pankrt med krščanstvom in biološkimi instinkti. Zakaj? Kar je krščanstvo prineslo v svet, je, da je iz šibkosti, žrtve naredilo moč. Woke pa najde žrtve (transspolni, ženske, manjšine) z instinkti, kot je pohota, zavist. Ne gre za to, da imamo vsi enake pravice, ampak za to, da mora biti nekdo jezen na nekoga, ki ima več”.

Marsikdo bere Sveto pismo kot opis dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti, pravzaprav pa je to opis, kakšni ljudje smo, meni Turk. Gre za to, da se  človek le malo spreminja. Pojasnil je, da je četrta Božja zapoved edina z obljubo: spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in da ti bo dobro na zemlji. “Če bomo sprejeli te vrednote in tako živeli, nam bo dobro na zemlji. Na kratko je razlika med progresivizmom in konservatizmom v tem, da konservatici pravijo, da je svet v redu, da ga je sicer mogoče izboljšati, progresivci pa menijo, da je vse narobe in je treba narediti vse na novo.”

Ideologija woke, ki se ima za napredno, skuša spremeniti temeljne civilizacijske norme, kot je redefinicija družine in spolov.

Več si lahko pogledate na tej povezavi.

Anita Gužvič