fbpx

Žirovci bodo ravnanja v Alpini prijavili protikorupcijski komisiji

Fotografija je iz shoda 2.3. 2016 (foto: STA).

Skupina več kot 1200 Žirovcev bo v petek na protikorupcijsko komisijo poslala prijavo suma koruptivnih dejanj v zvezi z Alpino. Kot so na današnji novinarski konferenci v Žireh povedali predstavniki Alpininih delavcev, svetovalci iz Admetama še vedno prihajajo v podjetje in snujejo ter izvajajo program prestrukturiranja.

“Odločili smo se, da ne bomo več čakali in bomo Komisiji za preprečevanje korupcije predlagali, da pregleda sumljiva ravnanja v zvezi z Alpino in ugotovi, ali gre v tem primeru za korupcijo, ter ustrezno ukrepa,” je izpostavil prvopodpisani v prijavi, poslanec SDS Žan Mahnič, pod katerega se je podpisalo še več kot 1200 delavcev Alpine in občanov Žirov.

Kot so zapisali v prijavi suma koruptivnih dejanj, je Barbara Vtič Vraničar, ko je bila imenovana na mesto direktorice Alpine, sklenila svetovalno pogodbo s podjetjem Admetam Business Consulting v vrednosti približno milijon evrov letno. Pred tem je dala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Alpini približno tri milijone evrov finančnih sredstev za prestrukturiranje podjetja.

Za takšno določitvijo naj bi stal izvršni direktor DUTB Janez Škrubej, ki naj bi v zameno za tri milijone evrov denarja za prestrukturiranje družbe pogojeval, da gre en milijon evrov podjetju Admetam. Podjetje Admetam se je v preteklosti pojavilo tudi v nekaterih podobnih zgodbah, kot sta Cimos in Elan. Zaradi tega obstaja sum pridobitev nezakonite premoženjske koristi Admetamu.

Med delavci vlada nervoza
Milan Sovinc, predstavnik zaposlenih v Alpini, je na današnji novinarski konferenci povedal, da Admetam še vedno deluje v Alpini in da svetovalci še vedno dnevno prihajajo v podjetje ter snujejo in izvajajo program prestrukturiranja, zato med delavci vlada nervoza. Kaže namreč, da je začasno ustavljen le program odpuščanja presežnih delavcev.

S problematiko v Alpini se bo na izredni seji v petek ukvarjal tudi parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko. “Vsako javno problematiziranje je dobrodošlo,” je ocenil Mahnič, ki je prepričan, da direktorica brez pritiskov javnosti in politike ne bi začasno ustavila odpuščanja.

“Lahko smo optimisti, da gredo stvari v pravo smer in so se tudi najbolj odgovorni začeli zavedati, da je zaposlenim dovolj, da za njimi stoji tudi lokalna politika in lokalno prebivalstvo – tisti, ki so to podjetje gradili,” je še povedal Mahnič.

V. V., STA