fbpx

Žižek spet udaren: Največji hinavci so tisti, ki se zavzemajo za odprte meje

Filozof Slavoj Žižek (Foto: STA).

”Ljubezen do migrantov, ki jo kažejo liberalci, je že od začetka zgrešena in lažna. Lahko je imeti rad tiste, ki so hvaležni za tvojo pomoč, kaj pa tisti, ki ti niso hvaležni?” je odzive na migrantsko krizo v Zagrebu komentiral filozof Slavoj Žižek in dodal, da so največji hinavci tisti, ki se zavzemajo za odprte meje in migrante vabijo v Evropo. Kot pravi, je potrebno migrantsko krizo reševati tam, kjer se je začela. 

”Glavno je postaviti vprašanje, kako je do migrantske krize sploh prišlo,” je bil jasen filozof Slavoj Žižek, ki je včeraj v Zagrebu predstavljal svojo novo knjigo Antigona. Sebe je označil za radikalnega pesimista ter podal kup kritik na trenutno migrantsko krizo in načine, kako jo rešiti.

Kot je dejal, so največji hinavci tisti, ki se zavzemajo za odprte meje. ”Ljubezen do migrantov, ki jo kažejo liberalci, je že od začetka zgrešena in lažna. Lahko je imeti rad tiste, ki so hvaležni za tvojo pomoč, kaj pa tisti, ki ti niso hvaležni?”  je komentiral Žižek, a hkrati tudi poudaril, da zapiranje meja ni dosti boljša ideja.

Krizo bi morali reševati tam, kjer se je začela
Obe verziji ideološkega izsiljevanja sta po njegovem mnenju slabi. ”Tako levičarski liberalci, ki kličejo k solidarnosti in odprtim mejam, kot tisti, ki sami zase pravijo, da bodo branili Evropo pred islamom. Obe rešitvi sta slabi,” je bil oster Žižek in dodal, da je migrantsko krizo potrebno reševati tam, kjer se je začela, poročajo hrvaški mediji.

Grozovitost Islamske države le fetiš za prikrivanje pravih sovražnikov
Kot je še poudaril, vojna proti Islamski državi ni mišljena resno, a nedvomno prihaja do konflikta civilizacij. Krščanstvo proti islamu, ZDA in zahodna Evropa proti Rusiji in tudi med muslimani kot takimi prihaja do konfliktov. ”Grozovita podoba Islamske države je kot fetiš, ki pokrije vse spore, v katerih se vsaka stran pretvarja, da napada Islamsko državo, v resnici pa želi prizadeti svojega pravega sovražnika,” je še dejal najbolj znan slovenski filozof.

M. G.