fbpx

To so prejemniki letošnjih Meškovih priznanj za delo v novinarstvu

Podelitev Meškovih priznanj. Foto: STA

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je priznanje Boruta Meška za življenjsko delo 2015 podelilo publicistu in literatu Marku Kremžarju, za debitanta oziroma medijsko novost pa projektu Domovina.

Marko Kremžar je večino svojega življenja preživel v Argentini. Upravni odbor je ob podelitvi priznanja poudaril njegovo poglobljeno, vsestransko – in za demokratizacijo Slovenije – pomembno publicistično delo. Pri projektu Domovina pa je odbor izpostavil ustanovitev neodvisnega medija brez velikega kapitala in političnih botrov kot zelo pogumno dejanje, poroča STA. Domovina sicer vključuje urejanje dnevno-informativnega portala in izdajanje časnika štirikrat letno.

Kremžar “izklesan s  s trpljenjem, hrepenenjem po rodnih krajih …”
Kremžarja po mnenju odbora odlikuje izjemno širok in pester literarni in publicistični opus, ki obsega tako lirsko poezijo, kratko prozo in drame kot tudi ekonomske, filozofske, kulturne in politične razprave ter strokovne monografije. Njegovo ustvarjanje pa je močno zaznamovala tudi begunska usoda, ki ga je po navedbi odbora “izklesala s trpljenjem, hrepenenjem po rodnih krajih ter ga utrdila v domoljubju in vztrajnosti”.

Poudarjen je tudi Kremžarjev prispevek tako k oblikovanju slovenske skupnosti v Argentini kot tudi k političnemu življenju celotne slovenske politične emigracije.

Domovina kot dobrodošla medijska novost
Projekt Domovina je zagnala skupina mlajših podjetnikov v okviru Zavoda Iskreni.net, ki je že pred leti ustanovila portal za družine. V začetku so brezplačnik financirali sami, nato pa so začeli pridobivati podpornike, ki jih je trenutno okoli 1600. Domovina je po mnenju odbora dobrodošla medijska novost, ki informira o aktualnih dogajanjih v Sloveniji in svetu, ponuja pa tudi globlje komentarje in analize dogajanja.

A. D., STA