Žrtev “Kučanovega SMELTA” zaradi gladovne stavke pristal na urgenci

Gradbenika Slavka Murka, ki je gladovno stavkal pred slovensko ambasado v Zagrebu, so onemoglega odpeljali na urgenco. Podjetnik očita “Kučanovemu SMELTU” oz. Sloveniji, da mu dolguje 10 milijonov evrov. 

“Ne grem stran, tudi če tukaj umrem,” je za hrvaške medije dvakrat ponovil Murk. Teden dni kasneje smo v elektronski nabiralnik prejeli naslednje sporočilo: “Pred približno pol ure so onemoglega g. Slavka Murk odpeljali na urgenco, po pričevanjih je zaradi onemoglosti padel in je bil neodziven, slika pove veliko…”

Murkova pravna bitka traja že od leta 2002. Podjetnik iz Medžimurja je izvajal gradbena dela za več slovenskih podjetij, med drugim tudi za SMELT, na gradbišču Tuapsu v Rusiji. Gre za eno največjih naftnih izvoznih pristanišč, kjer je njegova družba gradila hotelski poslovni objekt. Podjetnik iz Medžimurja naj bi Smeltu izstavil račun za opravljena dela, ki pa ni bil nikoli plačan. Njegovo podjetje je posledično postalo insolventno, nato pa še po hitrem postopku izbrisano iz sodnega registra pravnih oseb. Ker ni mogel poravnati svojih finančnih obveznosti, je bilo njegovo zasebno premoženje (nepremičnine in premičnine) prodano na dražbi.

Sledilo je dolgo obdobje pravd in neuspešnega naslavljanja slovenskih oblasti, ki so mu na neki točki obljubile, da se bo zaradi njegovega primera oblikovala delovna skupina, ki se bo z njim sestala in sprejela sklep o njegovem primeru. O njegovem primeru so poročali slovenski mediji, potekale so celo razprave v Državnem zboru.

“Odpustil bi jim, če bi mi le plačali. To traja predolgo in tokrat ne bom odnehal. Uničili so mi družino. Odgovoren sem za vse dolgove. Bil sem odgovoren. Dolgo sem se boril s tem. Od takrat nekaj delam honorarno, zdaj me preživljajo predvsem otroci,” pravi.

Udbovsko podjetje 
Podjetje SMELT ima izredno zanimivo zgodovino. Njegov nastanek naj bi bil tesno povezan s slovensko obveščevalno službo. Podjetje je več kot 20 let vodil Jože Žagar, tesni prijatelj Milana Kučana. Vodstvo podjetja se je ob propadu družbe soočalo z očitki, da je bil propad načrtovan in oplenjen, premoženje pa preneseno v Zürich. Podjetje je tudi financiralo študij Ane Kučan v ZDA.  Več TUKAJ.

Ž. K.