Župan Čadež kljub temu, da je po poplavah ostal ujet v hiši in mu je zgorel avto, ostaja hvaležen

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež (Foto: STA)

Sanacija po poplavah, ki je prizadela precejšnji del Slovenije, še vedno poteka, vlada pa nadaljuje z razpravo o ukrepih za pomoč po nedavni ujmi, ki jih bo v četrtek uvrstila v predlog interventnega zakona. Mnogi so izgubili domove, spomine, tudi vse imetje. Med oškodovanimi zaradi poplav pa je tudi župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, ki pravi, da bi zadnja dva tedna najraje čim prej pozabil.

“Poplave velikih razsežnosti so nas močno prizadele in tudi združile, kar je najpomembnejše. Spoznali smo prave prijatelje v nesreči in vemo, na katere-ga se lahko v prihodnosti zanesemo, pa ne bi navajal, da ne bi slučajno koga pozabil. Človeka spoznaš po dejanjih in ne po besedah. Spoznali smo v naši lepi Poljanski dolini, da so se tokrat zgodile stvari, ki bi bile v normalnih časih hude, a jih sedaj še porajtali nismo, ker je bilo drugje bistveno hujše,” je v daljšem zapisu dejal župan Milan Čadež.

V neurjih je bilo namreč ogromno škode tudi v Gorenji vasi in Poljanah, kjer so evidentirali 162 plazov, ki so povzročili škodo, in deset uničenih ali poškodovanih mostov. Kot je povedal župan Čadež, poteka tudi čiščenje zasutih vodotokov, ki bi ob novem deževju znova potencialno lahko ogrožali hiše in ostale objekte. “Za nami je preizkušnja, ki je generacije ne pomnijo. V Poljanski dolini so bile pred skoraj sto leti, septembra 1926, poplave, v katerih je deroča voda porušila mostove, mline, sprožili so se številni plazovi”.  Tokrat je bilo še huje kot leta 1926, s tem da je po 100 letih infrastruktura na območju občine bistveno boljša, pravi. Hvaležen je, da je bila intervencija kljub njegovi odsotnosti, saj mu je poplavilo hišo brez dostopa do Gorenje vasi, izredno dobro izvedena. Zahvalil se je gasilskim ekipam, drugim sodelujočim v intervenciji ter ekipi občine, prosi pa za pomoč vojske, saj sanacije ne bodo uspeli izvesti le s svojimi ljudmi ter kapacitetami.

Eden prvih posnetkov poplave 4. avgusta 2023 (Vir: zajem zaslona)

“Obžalujem pri vsakem posamezniku, ki mu je zalilo in je nastala materialna škoda, kjer zemeljski plazovi še ogrožajo objekte, vendar skupaj bomo tudi to zrihtali. Sanacija vseh škod in poškodb bo trajala dolgo, upam na pomoč s strani pristojnih ministrstev, prepričan sem, da bomo skupaj uspešni,” je še zapisal Čadež.

Ujet v hiši, zagorel mu je nov avto
Zaradi poplavljenih cest je bil Čadež ujet v svoji hiši, pravi, da ni imel sreče niti z novim avtom. “Zgorel mi je tam, kamor greva z Martino Čadež najrajši, na Blegošu, kakšna usoda. Lahko bi bilo v danem trenutku bistveno hujše… Če mi je že bilo usojeno, je tudi to najmanj…, lahko bi bilo v garaži, na parkirišču, na trajektu, lahko bi ostala notri … Vse, kar se nam je zgodilo, in vse, kar se mi je zgodilo, je težko, vendar smo ostali živi in lahko delamo in gremo naprej!”

“Bog živi Slovenijo ! Pa ukop morma držat,” je zaključil.

Anita Gužvič