fbpx

Zver za postavitev obeležja žrtvam komunističnega genocida v Sloveniji

Milan Zver (Foto: STA)

Evropski poslanec Milan Zver je na predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza in vodjo poslancev EPP Manfreda Webra naslovil pismo, v katerem ju poziva k postavitvi obeležja, ki bi opominjalo na več kot 200.000 žrtev komunističnega genocida med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji. Weber je njegovo pobudo že podprl.

Milan Zver je predsednika pozval, da po svojih najboljših močeh omogočita, da evropske inštitucije pokažejo spoštljiv odnos do “otrok, žena in mož, ki počivajo v več kot 600 množičnih grobiščih po Sloveniji, še posebej zato, ker je velika večina žrtev drugih narodnosti,” so sporočili iz SDS.

V pismu Martinu Schulzu in Manfredu Webru je Zver opozoril, da Slovenija zelo počasi ureja vprašanje množičnih grobišč. “Slovenski narod se bo prej ali slej soočil s temnimi stranmi lastne zgodovine, popravil krivice, kjer je to še možno, in dosegel spravo,” je zapisal Zver. Ob tem je predlagal, da bi bilo spominsko obeležje podobno tistemu, ki stoji v spomin na množične deportacije Estoncev, Latvijcev in Litovcev v letu 1941 v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Zver meni, da bi bilo to lahko simbolno sporočilo EU in izraz njene zavezanosti k zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin z obsodbo vseh oblik genocida. Weber, vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke, je pobudo že podprl in sprožil ustrezne postopke za njeno uresničitev, so še sporočili iz SDS.

A. D.