fbpx

ZZZS gladko zavrnil pobudo za srečanje z Gibanjem za otroke in družine, ki želi rešiti malo Nežo

Foto: (sta)

Gibanje za otroke in družine je na Zavod za zdrastveno zavarovanje Slovenije naslovilo pismo, v katerem je njegove odgovorne prosilo za srečanje, da bi jim izročili več kot 8300 podpisov, naj se Neži Arnolj omogoči zdravljenje v tujini. Podpisniki so zbrali strokovne in pravne argumente, ki nakazujejo, da so izpolnjeni prav vsi pogoji za zdravljenje v tujini, zdravljenje in prevoz pa bi morala plačati zdrastvena zavarovalnica. Toda predstavniki iz ZZZS nimajo nobenega namena pristati na srečanje, predstavnike gibanja so zavrnili s tipičnimi birokratskimi odgovori, ki nakazujejo na pomanjkanje razumevanja in sočutja do človeka.

V Gibanju za otroke in družine so pričakovali, da bodo pri ZZZS pripravljeni na dialog in konstruktivno iskanje najboljši rešitev v interesu dveletne deklice in njene družine, a se odgovorni na zdravstveni zavarovalnici še vedno oklepajo svojega stališča, s katerim so enkrat že zavrnili plačilo za zdravljenje in prevoz deklice na zdravljenje v tujino in nočejo razumeti, da je prišlo do nesoglasij med starši in kliničnim centrom, zaradi česar slednji ne želi izdati pozitivnega mnenja za zdravljenje v tujini.

Po 44.a členu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju so vsi razlogi za začetek zdravljenja v tujini izpolnjeni, saj je deklica trenutno na zasilnem zdravljenju v Padovi, potem ko so jo v ljubljanskem kliničnem centru odklopili od aparatov, ki naj bi jo podpirali pri življenju, in čakali na njeno smrt. To se seveda, kot smo že poročali, ni zgodilo, zdravstveno stanje deklice se je namreč stabiliziralo in izboljšalo, njeno srce bije samo, diha brez pomoči.

V pismu, ki ga je gibanje naslovilo na ZZZS, njegove predstavnike med drugim prosijo, da “se ob tem pogovorimo o strokovnih argumentih in pravnih podlagah za zagotovitev pravice staršev do plačila Nežinega prevoza in obravnave v tujini iz pravice zdravstvenega zavarovanja”. ZZZS je prvo podpisano Metko Zevnik odslovil s togim birokratskim pojasnilom, da konkretnega primera o deklici ne morejo komentirati, zato, ker je primer še v postopku reševanja, so pa pojasnili le sistem napotovanja oseb na zdravljenje v tujino.

Pri ZZZS še naprej vztrajajo, “da je odločitev o tem, ali bo zavarovana oseba upravičena do zdravljenja v tujini zaradi izčrpanih možnostih zdravljenja, glede na trenutno veljavno zakonodajo odvisna od strokovno-medicinskega mnenja konzilija. Torej, če je navedeni konzilij mnenja, da možnosti zdravljenja v Sloveniji niso izčrpane (ker zagotavljamo standardno, doktrinarno utemeljeno zdravljenje v Sloveniji), zavarovana oseba, na podlagi 44.a člena Zakona, ni upravičena do zdravljenja v tujini”.

Zanimivo je, da mnenja konzilija 44a člen zakona sploh ne omenja:

“(1) Zavarovana oseba ima pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev, če so v Republiki Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, s pregledom, preiskavo ali z zdravljenjem v tujini pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja.”

(2) Stroški zdravstvenih storitev iz prejšnjega odstavka se zavarovani osebi povrnejo v višini dejanskih stroškov teh storitev v državi, v kateri so bile uveljavljene.”

V ljubljanskem UKC-ju je bila Neža deležna le paliativne oskrbe, torej so ji zgolj lajšali bolečine. Neža pa je trenutno na zdravljenju v Padovi v Italiji, kamor sta jo odpeljala zaskrbljena starša, da bi pridobila mnenje tujih strokovnjakov o njenem zdravju. Tam so hitro ocenili, da je dekličino srce resda oslabljeno, a zmožno nadaljnjega zdravljenja, zato jo v Padovi zdravijo v okviru svojih sposobnosti, ki pa niso zadostne, zato mora deklica čimprej v bolje usposobljeno bolnišnico. Evidentno je torej, da so vsi pogoji za zdravljenje v tujini izpolnjeni, a si pri ZZZS člene zakona razlagajo po svoje, da jim ne bi bilo potrebno plačati zdravljenja, kar je nedopustno.

Metka Zevnik, ki je v imenu gibanja pismo zaslovila na ZZZS, je nad odgovorom zavarovalnice, razumljivo, močno razočarana. “Res mi je težko, ker se niso želeli srečati, saj se je vendarle odzvalo tako veliko število ljudi, ki so se podpisali pod naše pismo. Temu otroku je bila v Sloveniji nudena samo paliativna oskrba, v Padovi pa so začeli z zdravljenjem. Po informacijah, ki jih imam, se njeno stanje izboljšuje,” nam je povedala Zevnikova, ki je odgovor ZZZS-ja označila za strogo birokratskega, brez kančka razumevanja.

L. S.