fbpx

Ljudmila Novak in njen čudaški asistent iz Bruslja

Vodja za komuniciranje v pisarni evropske poslanke Ljudmile Novak Matic Cvelbar. (Foto: Ljudmila Novak)

Marsikdo ne ve, da ima evropska poslanka Ljudmila Novak, ki ima že nekaj časa težave s politično identiteto, v Bruslju zaposlenega asistenta, ki ravno tako izstopa po naravnost bizarnih izjavah. Matic Cvelbar se je s tviti že večkrat opekel, po skrajnosti pa bi ga lahko primerjali z Jernejem Štromajerjem, saj pohvale za svoje opozicijsko tvitanje dobiva predvsem z levice. Pri tem je potrebno vseeno spomniti, da sta Novakova in Cvelbar v funkciji NSi, ta pa je del vladajoče koalicije.

Matic Cvelbar, nekdanji novinar Žurnala24 in Financ ter nekdanji piarovec NSi ter vodja stikov za javnost Ljudmile Novak, je julija, medtem ko se je sestal sam evropski vrh pri oblikovanju pomoči za okrevanje Evrope, s svojim zapisom na Twitterju poskušal ustvariti vtis, kako nepomemben naj bi bil Janša na vrhu EU. Njegova trditev se je nanašala na sedež, kjer je sedel Janša z drugimi voditelji. Medtem ko je na istem sedežu sedela poprej najmočnejša ženska v Evropi, kanclerka Angela Merkel v nekoliko drugačni zasedbi. Cvelbar je kasneje tvit izbrisal, medtem pa naj bi se med sestajanjem vrha EU Cvelbar in evropska poslanka NSi Novakova obnašala, kot da nista del vladne koalicije.

“Osupljivo je, kako je v resnici šibek trenutni slovenski PV. Težko se je soočiti s samim seboj. Težko. Žalostno pa je, ker pri tem človek drži za talca celotno državo,” je zapisal Cvelbar. Pri tem pa se pojavlja vprašanje ali so dejansko njegovi Tviti primerni njegovemu položaju, medtem ko dela za stranko, oziroma njihovo poslanko, ki je del koalicije z Janezom Janšo.

https://twitter.com/mcvelbar/status/1328969406358155268?s=20

Zanj je značilen “antijanša” refleks
Glede na pismo, ki ga je premier naslovil na vrh EU je zapisal, da je že nekaj časa je jasno, da je po vseh informacijah njegova šibkost v Bruslju vse večja. “Nekaj so protokolarna rokovanja in pozdravni dialogi, nekaj pa pogovori istih ljudi v ozadju. A da je tako hudo, si pa nisem mislil,” je še dodal. Medtem pa je nemška kanclerka Merklova na srečanju vrha voditeljev pozvala k dialogu, pri tem pa tudi omenila slovenskega premierja, saj se strinja z njegovim pozivom k iskanju kompromisov. Očitno Cvelbar v svoji zaslepljenosti in mržnji ne premore analize, da je Slovenija pod Janšo postavljena v vlogo mediatorja, za kar je bil posebej pohvaljen in izpostavljen, s tem pa je naša država pridobila na ugledu.

https://twitter.com/mcvelbar/status/1328827055090372611?s=20

Komentar Cvelbarja sicer niti ne čudi toliko, če človek ve, da se je ta kot novinar Financ izkazal po precej prijaznem intervjuju z nekdanjim predsednikom republike in predzadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom. Sicer pa je večkrat podrobneje poročal tudi o vstajah proti drugi Janševi vladi. Še bolj je povedno, da njegove izjave “všečkajo” predvsem z leve strani.

Njegove izjave so netočne, stranki NSi ne dela usluge
Cvelbar v nadaljevanju meni, da je predsednik vlade šibek in pravi, da Janši manjka akutna samorefleksija, ki naj bi bila posledica boja z zunanjim svetom. Izlivanje jeze levičarjev in Cvelbarja priča o frustraciji določenega dela ljudi, ki se nikakor ne morejo sprijazniti, da premier Janša, za razliko od nekdanjih premierjev Marjana Šarca in Mira Cerarja, uživa ugled na mednarodnem parketu, ima dobre prijateljske povezave z voditelji držav in tudi zelo dobro ve, po kaj je prišel v Bruselj. Pri tem je še mogoče smiselno omeniti Šarčeve zavrnitve nagovora v Evropskem parlamentu in nastopa Alenke Bratušek.

Poleg tega, da je kritičen do premierja, prav tako ni možno spregledati njegovo nasprotovanje predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. “Trump je in bo ostal anomalija demokracije, ki jo je navsezadnje povzročila tudi medijska srenja,” sicer priznava, da so levičarski mediji nad Trumpom povzročili pogrom, a ga po drugi strani označi kot “strašljiv opomin, kaj se lahko zgodi, če daš prednost ratingom in ne vsebini.”

Medtem ko je bil kritičen do čestitke predsednika vlade republikancem, je sam še pred pričetkom volitev v ZDA zapisal, da bo izguba Trumpa konec neke nore zgodbe, ki se je očitno morala zgoditi. “Neizvolitev” Trumpa v Belo hišo pa označi kot hud popravek svetu vse od druge svetovne vojne, s tem pa ga na nek način primerja s Hitlerjem in koncem druge svetovne vojne.

Na poslanko NSi Ljudmilo Novak smo naslovili novinarska vprašanja, če se ji omenjene trditve zdijo primerne za nekoga, ki je vodja njenih odnosov z javnostjo in če se z navedenim tudi sama strinja.

Sara Rančigaj