fbpx

MMC RTV SLO kot izpostava Meščeve Levice: Zaničevalen odnos do najbolj inovativnih in uspešnih posameznikov družbe celo na nacionalnem mediju!

Foto: STA

Ujetosti Slovenije v okove socialistične miselnosti kot kaže ni videti konca. Tudi skoraj 30 let po osamosvojitvi Slovenije namreč številni slovenski mediji še vedno zaničujejo vsakogar, ki izstopa iz povprečja. Na spletnem portalu MMC RTV SLO so tako v enem svojih zadnjih člankov, ki se navezuje na izplačilo dohodnine, osebo z najvišjimi dohodki v lanskem letu poimenovali kar “zaslužkar”. To je že sprožilo številne burne odzive na družbenih omrežjih, zlasti Twitterju, kjer je prišlo do opozoril, da je RTV SLO dejansko izpostava stranke Levica.

Slovenija tudi v letu 2019 še vedno ne more iz okov ujetosti v svojo socialistično preteklost, kar se med drugim kaže z zapostavljanjem slovenske osamosvojitve, krepitvijo nostalgije po Jugoslaviji, različnimi dogodki s preživeto vsebino, na katerih je tudi v 21. stoletju na vsakem koraku možno videti totalitarni simbol rdeče zvezde, omejevanje svobode govora ter zatiranjem inovativnosti in zasebnih pobud. Enega izmed dokazov, da pri nas ni vse tako, kot bi v normalni demokratični državi moralo biti, predstavlja tudi dejstvo, da slovenski mediji še vedno zaničujejo vsakogar, ki izstopa iz povprečja. V zadnjem času je burne odzive na družbenih omrežjih sprožil zlasti članek spletnega portala MMC RTV SLO, v katerem so osebo, ki je v lanskem letu med Slovenci zaslužila največ, zaničevalno poimenovali kar “zaslužkar”.

V članku, ki sicer postreže s statističnimi podatki, vezanimi na letošnje izplačilo dohodnine, je sporen zlasti naslov, ki se glasi “Lanski največji zaslužkar plačal več kot 1,5 milijona dohodnine.” Kljub temu, da gre za splošen informativen članek, torej njegov avtor že na samem začetku poskrbi, da je oseba, ki je lani med Slovenci zaslužila največ, poimenovana na zaničevalen način, z izrazom “zaslužkar”. Omenjeno še bolj bode v oči, ker je kasneje v članku o njej med drugim zapisano: “Njegove identitete niso razkrili, pojasnili pa so, da je poleg plače, bonitet in regresa iz delovnega razmerja prejel še dohodke iz drugega pogodbenega razmerja, med katere se vštevajo delo po avtorski pogodbi ali sejnine, ter dohodek od prodaje avtorske pravice ali izuma.” Več kot očitno torej je, da gre pri osebi, ki so jo na spletnem portalu MMC RTV SLO prezirljivo poimenovali “zaslužkar”, v resnici za izumitelja, ki si tovrstnega odnosa ne zasluži.

Sporen članek z naslovom “Lanski največji zaslužkar plačal več kot 1,5 milijona dohodnine” (Foto: posnetek zaslona)

Spoštovanje in ne zaničevanje
Na dejstvo, da gre v naslovu omenjenega članka za jasno razvidno diskreditacijo inovativnih in podjetnih ljudi, so opozorili tudi številni uporabniki Twitterja. Miloš Čirič, podjetnik in lobist, je tako na primer zapisal: “Naziv v naslovu “Lanski največji zaslužkar plačal 1,5 mio dohodnine”, je lep odraz mentalnega stanja na portalu @rtvslo. Zaslužkar imenujejo človeka, ki je dobil denar tudi od izuma, kot je notri pojasnjeno. Zame si ta človek zasluzi vse spoštovanje, ne pa tak zaničevalen naziv.”

Čiričevo tezo je potrdil tudi novinar Bojan Požar, ki je ob tem opozoril na velik vpliv, ki ga ima na slovensko nacionalko stranka Levica. Zapisal je: “To “mentalno stanje” ni naključje, ampak doktrina, uradna linija.” Ob tem je dodal, da vsak, ki se vsaj malo spozna na slovenske medije, ve, da je RTV SLO izpostava stranke Levica, česar po njegovo niti ne skrivajo več.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1155555690527764480

Podobnega mnenja je bil uporabnik Bond007, ki je poudaril, da se poimenovanje “zaslužkar” sliši podobno kot “vojni dobičkar”. Ob tem se je vprašal: “Ali ne bi bil boljši izraz “najuspešnejši poslovnež” ali “podjetnik z TOP donosnim podjetjem” ali pa “lukrativni inovator”?” Opozoril je še na dejstvo, da tovrsten način pisanja spominja na neke druge čase, ki bi morali že zdavnaj miniti.

https://twitter.com/Bond00775328617/status/1155556189704478721

Socialistična novinarska miselnost
Več kot očitno torej je, da gre pri besedi “zaslužkar” za izraz, ki je plod subjektivne ocene in nikakor profesionalnega novinarskega dela. Vse to nakazuje, da med novinarji tudi dandanes še vedno prevladuje socialistična miselnost, po kateri se uspešnih ljudi ne sme nagrajevati, ampak se jih omalovažuje. Tovrstni miselnosti kot kaže niti tridesetletno življenje v svobodni Sloveniji ni prišlo do živega. Za slednje se lahko zahvalimo predvsem neizvedeni lustraciji in našemu vzgojno-izobraževalnemu sistemu. Ravno iz njega namreč izhajajo številni novinarji in uredniki, ki nato ne pišejo v službi resnice ampak v službi globoke države.

Rajko Golob