Nacionalsocialistični plakati v Velenju zgolj slaba šala? Policija preganja mladoletnega osumljenca navkljub ugotovitvi, da ni povezave z ekstremističnimi skupinami

Datum:

Čeprav je policija ugotovila, da mladoletnik, ki je poleti po Velenju nalepil šest plakatov, kateri so spominjali na nacistično propagando, ni bil povezan s problematiko ekstremističnih skupin, so ga vseeno kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja, zaradi česar mu grozi kazen do dveh let v zaporu.

Te dni smo lahko priča delu policije, na katero pritiska politika. Namreč, potem ko je policija izsledila osumljenca, ki je junija v Velenju nalepil šest plakatov z nacističnimi simboli, in ugotovila, da mladoletnik ni povezan z nobeno ekstremistično skupino, so proti njemu vseeno vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, za kar je predpisano do dve leti zaporne kazni.

To je naravnost absurdno, še več, iz samih fotografij plakatov in drugih informacij, ki jih je objavila policija, je vsakomur kaj hitro jasno, da je šlo za mladostniško potegavščino. Praktična šala, ki je neokusna, a v celoti neškodljiva. Mladoletnik, lahko domnevamo, je želel zbujati pozornost s svojimi plakati, ki jih je sam izdelal, nikoli pa najbrž ni pričakoval, da bo zbudil pozornost celotne slovenske javnosti.

Nacionalsocialistični plakat samo slaba šala
Da gre za potegavščino, je dovolj že pogled na enega od podobnih plakatov. Če sprva v gotici podobnem tisku piše v slovenščini “za družino, za državo, za raso”, potem spodaj poleg prilagojenega velenjskega grba, ki ga krasi nacionalsocialistična svastika, lahko beremo še “Welngärd”, kar je glede na pojav plakatov v Velenju in prilagojenega velenjskega grba lahko samo avtorjev poskus germanizacije imena slovenskega mesta.

Pod tem je objavil še domnevni gmail “welngard1488” in spletno povezavo do skupine na Discordu, kar – če nič drugega – kaže, da avtor plakatov obvlada vsaj osnove računalniške pismenosti. Glede na to, da je policija ugotovila, da mladoletnik, ki je lepil plakate po mestu, ni povezan “s problematiko ekstremističnih skupin”, lahko sklepamo, da je tudi sama nekonsistentnost del slabe šale. Namreč, zakaj bi drugače ob sliki Slovenije zapisal “za državo”, če bi potem ime mesta germaniziral?

Če je hotel propagirati veliko nemško državo in povratek tretjega rajha, bi lahko enostavno dal na plakat obris Nemčije. Ravno tako smešen je dodatek nemškega vojaka, odlikovanega z železnim križem, namesto bolj primernega člana SS. Kakor je jasno vsakomur, ki vsaj malo pozna zgodovino, so to prehude “napake” za nekoga, ki naj bi širil nacionalsocialistično propagando. Veliko bolj verjetno je, da je v skladu s tradicijo drugih trolov na 4chanu in podobnih spletnih straneh želel izvabiti reakcijo javnosti in se potem v miru naslajati nad razburjenjem, ki bi sledilo.

Levičarji želijo s pregonom upravičiti paniko, ki so jo zganjali
Dejstvo je, da policija mladoletnika preganja zaradi pritiskov levičarske oblasti, ki mora nekako upravičiti paniko, ki so jo zganjali poleti zaradi plakatov, v katerih nastanek so nekateri novinarji, kot je Špela Kožar z javne RTV Slovenija, poskušali vplesti celo SDS. Namesto da bi mulcu naložili kazen zaradi prepovedanega plakatiranja, zdaj dogodek skušajo prikazati kot nekaj veliko večjega, kot je bil v resnici. Dobrodošli v 21. stoletje, mularija je še vedno mularija, ki počenja neumnosti zato, da bi pritegnila pozornost, ne da bi stvar sploh dobro premislila. Mladoletnik si vsekakor zasluži kazen. A naj bo ta primerna njegovemu prekršku, ne pa fantomskim strahovom leve politične elite, ki skuša s sodnim pregonom mladoletnika potolažiti lastni ego.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...