fbpx

Neprimeren odgovor ravnatelja Pečana staršu, ki podpira obvezno samotestiranje v šoli, sprožil, da se oglaša “tiha večina”

Predsednik Zdruzenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan (foto:sta)

V zadnjih nekaj dneh so vsi starši od ravnateljev svojih otrok prejeli dokument “Soglasje oz. nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje”, ki ga mora izpolniti vsak starš. Ob tem pa so prejeli tudi stališče združenja ravnateljev, katerega predstavnik je Gregor Pečan, ki je dal jasno vedeti, da ne podpirajo tega, da se otroke od 1. do 5. razreda in otroke ter mladostnike s posebnimi potrebami testira v šoli, ampak so predlagali, da to opravijo doma s starši. Kako naj v takšnem primeru starši zaupajo ukrepom in tudi svoje otroke ravnateljem/učiteljem, če predstavnik ravnateljev v vsakem pogledu spodbija sprejete ukrepe? Pečanu je tako odgovoril eden izmed staršev Andrej Horvatič, ki je dejal, da takšne izjave ne spadajo v kontekst resnosti situacije in da s to prilogo ne pomagajo vsem, ki se trudijo, še več, “delate škodo tihi večini”, je dejal in pozval vse tiste, ki samotestiranje podpirajo, naj ne bodo tiho, ampak povejo naglas.

“Iz informacij v medijih in ponoči objavljenega Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 na žalost ugotavljamo, da vlada naših priporočil pri uvedbi obveznega samotestiranja učencev ni upoštevala, nad čemer smo izredno razočarani,” je v izjavi zapisal Gregor Pečan. To je zmotilo “tiho večino”, kot je dejal eden izmed staršev Andrej Horvatič in dejal, da je to razumel kot nekakšno opravičevanje.

Dejal je še, da Pečanova izjava le spodjeda njegovo avtoriteto in avtoriteto zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, “ki bi jo kot šolski delavci morali imeti, pa jo s takimi stvarmi izgubljate. Kaže strah pred pritiskom”.

Odgovor Pečana – “brezpredmetno je, da pišete nam, ki nismo tihi”
Pečan je staršu odgovoril in dejal, da je žalostno, da piše v imenu “tihe večine”. “Žalostno, da je TIHA, še zlasti, če je VEČINA. Zakaj vas ni zaznati NIKJER! Aja, ker ste TIHI. Veste, dokler se ne odločite postati GLASNI, bo izgledalo, da vas ni. Nihče pa, žal, ne dvomi v obstoj tistih, ki so proti, ker NISO TIHI. Zato je povsem brezpredmetno, da pišete nam, ki nismo tihi.” In dejal, da nič ne pomaga tišina večine, ker potem izgleda, da je večina staršev proti ukrepom.

Foto: epa

Tiha večina, prebudi se!
V tem trenutku se je starš odločil, da ne želi biti tiha večina. “Ker ne želim biti tiha večina, sem posredoval naprej,” in pozval “tiho večino”, naj postane glasna.

V Avstriji v eni izmed šol je edini starš proti maskam Slovenec!
Ob tem prihajajo tudi zgodbe iz Avstrije. Od danes morajo namreč šolarji v šoli nositi FFP2 maske. “Na naši šoli v St. Michaelu je samo en starš proti nošenju mask. Ali moram napisati, da gre za Slovenca, preseljenega v Avstrijo?” je dejal eden izmed staršev iz omenjene avstrijske šole.

Mnogi ravnatelji zgroženi nad tarnanjem
Oglasila se je tudi bivša ravnateljica srednje šole v Kamniku mag. Vanda Rebolj. Odzvala se je na tarnanje ravnateljev (predvsem osnovnošolskih), ki da ne morejo brez težav izvesti samotestiranja in ne zagotoviti varnega prostora za kader ter odkrite okužene učence in dijake, “sram me je”, je dejala.

Pred kratkim nam je pisala tudi bralka iz Avstrije, ki je priložila slike, kako otroci v vrtcih in šolah zbirajo nalepke, kdaj so se testirali. Za vstop praktično kamorkoli potrebujejo tudi otroci potrdilo o testiranju, tudi za živalski vrt, za katerega v Sloveniji ni potreben PCT-pogoj. Vrtčevski otroci se v Avstriji testirajo 2-krat na teden, šolski pa 3-krat. Pri nas pa je vsak sprejet odlok problem.

Anita Gužvič