Logar: V vladi Roberta Goloba je časovnica substitut za vsebino

Dr. Anže Logar (Foto: FB)

V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za – vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja – časovnico.

Anže Logar je na portalu PortalPlus napisal kolumno Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?, kjer je analiziral delo aktualne vlade.

Glavni poudarki kolumne so:

  • V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za – vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja – časovnico.
  • Je pa premier napovedal, da je zdravstvena reforma pripravljena. To je zagotovo dobra novica in prve informacije o predlaganih rešitvah dajejo slutiti, da bodo šli ukrepi v pravo smer. Vsem nam je v interesu, da se reforma sprejme, in da se sprejme s čim širšo podporo v državnem zboru.
  • Z napovedmi parcialnih rešitev, a brez vnaprej premišljene vsebine, je vlada odprla nešteto front s sindikati javnega sektorja, kar bo rezultiralo v dolga in izčrpljujoča pogajanja.
  • Pred nekaj dnevi sem nagovoril novo generacijo diplomantov Ekonomske fakultete. Ko sem se po podelitvi diplom pogovarjal z njim, sem živo občutil generacijski miselni prelom, ki ga prevladujoča politika pri nas očitno še ni zaznala.
  • Mladih ne zanima, kakšna je sestava Programskega sveta RTV. Mladi so odprtih glav, vedo, da so na svetu priložnosti in če svojih talentov ne bodo mogli realizirati doma, jih bodo v tujini. In bodo šli. In vsi bomo na slabšem.
  • Prvo leto vladanja dr. Roberta Goloba se izteka. Dva meseca je do obletnice, ko bomo lahko podali oceno. Upam, da se ne bo glasila: “leto izgubljenih priložnosti”. Občutek moči zna hitro vplivati na zaznavanje oddaljenosti tal. A ravno na tej točki se ločijo uspešni od neuspešnih. Tisti, ki ima vzvode odločanja, mora prvi podati roko. Opozicija ima lahko voljo, nima pa moči za to. Koalicija ima oboje.

Andrej Žitnik