Logarjeva preiskovalna komisija bo lahko končno preiskovala glavno tarčo bančnih roparjev – NLB

NLB (Foto: STA).

Predsednik preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, Anže Logar, je preko Twitterja sporočil javnosti, da jim je Višje sodišče ugodilo zaseg dokumentacije NLB. Pred tem jim je delo onemogočala preiskovalna sodnica Dunja Franken.

Komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu je decembra na sodišče poslala vlogo za zaseg dokumentacije v zvezi z NLB, vendar je enako kot prej pri sodnici Deši Cener, naletela na proceduralno oviro. Dokumentov – pogodb NLB z odvetniki – ni hotela predati komisiji, zato je zadevo odstopila v reševanje Višjemu sodišču, ki pa je demantiralo sodnico Franknovo glede njene odločitve, da so bile navedbe komisije za zaseg listin presplošne.

Iz zahteve namreč dovolj jasno izhaja, da bo zahtevana dokumentacija preiskovalni komisiji podlaga za ugotavljanje dejanskega stanja, to pa bo podlaga za sprejemanje odločitev preiskovalne komisije. Višje sodišče je ugotovilo, da je ukrep komisije sorazmeren, brez vpogleda v dokumentacijo pa bi bilo praktično nemogoče opraviti celovito preiskavo, skladno s predmetom in namenom preiskave ter v odrejenem obsegu, zato je zahtevani ukrep nujen in neizogiben.

logar1

Sodnici imata težave z zakonodajo in s sodno prakso
Spomnimo se, da je sodnica Dunja Franken zadevo odstopila v reševanje Višjemu sodišču, saj ji po njenem mnenju Zakon o parlamentarni preiskavi ne nalaga tovrstnih obveznosti, prav tako pa ji zakon ne nalaga, da o tem obvesti komisijo. Enako kot sodnica Franken je ravnala tudi Cenerjeva, in sicer sprva z obrazložitvijo, da je komisija ni uspešno prepričala, potem se je ta sodnica odločila, da je Zakon o parlamentarni preiskavi neustaven in ga je poslala na Ustavno sodišče. To sodišče je nato dalo Cenerjevi zaušnico ter odločilo, da zakon ni neustaven. Cenerjeva se kljub odločitvi Ustavnega sodišča ni izneverila svoji tradiciji, čeprav ji je to naložilo, naj vsebinsko in dokončno odloči. Kljub temu je Cenerjeva predala zadeve naprej na Višje sodišče. V tem postopku je navedla, da preiskovalna komisija ne opredeljuje določno predmeta preiskave, da ni odgovorov na to, kaj konkretno se bo preiskovalo, ter da ni natančno opredeljen status udeležencev parlamentarne preiskave. Zato je ocenila, da tak prisilni ukrep ni v skladu z zakonom.

logar2

Odlično delo komisije, nezadostna ocena za pravosodje
Predsednik Logar je novembra predstavil delo komisije, ki je za preiskovanje porabila 700 ur, zaslišali so 36 prič in pregledali preko 50 tisoč strani različnih dokumentov. Pri tem je povedal, da je to prva faza preiskovanja, kritičen pa je bil predvsem do organov pregona in davčnih organov, ki so zelo aktivni pri pregonu branjevk, nabiralcev gob in prodajalcev kostanja, pri pregonu bančnega kriminala pa so povsem odpovedali.

Anže Logar (Foto: STA)

Anže Logar (Foto: STA)

Logar je pojasnil, da so sodišča izoblikovala oprostilno sodno prakso, saj je kriminalce lažje oprostiti, kot jih obsoditi. V komisiji so zato glede problema dolžni iskati rešitve, ki so jih predlagali v obliki normativni sprememb in ki bi olajšale delo preiskovalnim organom.

M. P.

 • orsa

  Bravo g. Logar! Naj se končno poiščejo krivci za nastalo bančno luknjo – naj odgovarjajo za svoja dejanja in vrnejo ves pokradeni denar davkoplačevalcem.

 • Peter

  Odgovor je enak prejšnjemu (ne pamtim ništa, bogami), no.

 • soc

  ha, ha, ha…
  Pa ja kdo ne misli, da je oni lopovski “policaj” Kos po dveh in več letih odlično plačanega dela pustil v arhivu NLB kakršnekoli kritične dokumente? Verjetno je na osnovi izkušenj in z veliko časa na razpolago opravil bolje kot UDBA ob predaji poslov novi slovenski policiji. Sežiganja je bilo gotovo tisočkrat manj.

 • AlojzZ

  Berem: “Logar je pojasnil, da so sodišča izoblikovala oprostilno sodno prakso, saj je kriminalce lažje oprostiti, kot jih obsoditi.”

  BLA, BLA , BLA, BUUUU!!!

  Pravilno se glasi: “Logar je pojasnil, da so sodišča izoblikovala oprostilno sodno prakso, saj se kriminalce bolj splača oprostiti, kot jih obsoditi.”

 • antimur

  Kam smo prišli, da celo sodnice poizkušajo ignoirati Ustavno sodišče, odločitve sprejemajo samo od kriminalne kučanistične golazni. To je zadnje opozorilo za alarm, če hočemo rešiti Slovenijo, torej pospraviti v greznice vso to kučanistično zalego, predvsem vzporedno levofašistično oblast ter vse od sodstva, medijev, gospodarstva, bančništva, sindikatov, MI, Helsinški moratorij in ne vem kakšne vse levaške civilne iniciative, kjer se je ta banda natepla.

 • Vera

  Zdaj bodo dovolili pregled , ko so uničili dokaze o krajah ? Prepozno !

  • Olga

   Nikoli ni prepozno! Če je dokumentacija uničena, bo treba kaznovati tudi Cenerjevo in vse, ki so zavlačevali in ovirali delo komisije!

 • Franc Šink

  Ti roparji so višjega ranga, kot tisti pri SKB. ZATO ne bo nič od tega.

 • Franc Šink

  Hvala Bogu da so Ljubljanski sodniki sprti med seboj.Drugače bi bilo še hujše.

 • centurion

  Ne bo zdržala dosti časa ta vlada in ta DZ.
  Predčasne volitve pomenijo prekinitev mandata
  komisiji za preiskavo bančne luknje.

 • tramal

  Najprej moramo sprejeti tak zakon ki ga ima evropa.Vsakemu osumljencu vse pobrat da si ne more kupiti odvetnike in kdor ni kriv mu denar in svobodo vrnejo ,kdor pa je kriv pa mu poberejo vso imetje in denar katerega ne more dokazati da ga je dobil na pošten način.Potem pa desetletni arest ne pa neke vikend areste.

 • samsara

  NLB glavna tarča bančnih roparjev?
  Prej, srce zveri.
  Udbokomunistične.

 • Unikatna

  Kaj vam bodo takšni dokumenti, kjer je že vse počiščeno!!

 • centurion

  Črna ptica je rekla: Lahko.

 • montyamp

  Kaj Depala Kos sploh išče v NLB ???
  Demokratični fašistično samozapravni komunisti z murglosrbskim vodstvom in UDBOPARTIJSKIM smetnjakom polnim banditov , ki
  kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo ,
  kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo ,
  kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo ,
  kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo , kradejo in lažejo ,

  so zaščiteni s privat murglo-krivosodjem .

  V Švici takšne stalinistično kontaminirane bande pohabljenih potomcev morilskega stroja nimajo , zato se veliko manj krade .
  GORJE NARODU , KO PRIDE BLESAVO POTOMSTVO HLAPCEV , NA OBLAST .

  • Dragan Krstič

   Kos ima nalogo uničiti dokumente za najpomembnejše lopove.

 • Olga

  Čestitke, gospod Logar! Pogumno naprej!

 • lauraas

  Vse je črno na belem, krivcev pa ni! Pri patrii pa ni bilo nič na belem, pa so našli krivca!

 • Dragan Krstič

  Gospod Logar, zelo, zelo posvetite pozornost na enega največjih bančnih lopovov Borisa Zakrajška znanega tudi pod vzdevkom ZMAGOVALEC TRANZICIJE. Kamor je stopila njegova noga trava ni več rastla.

 • odzunaj

  Udbovski aktivisti Kosi, sodniki, tožilci, patolog in novinarji so v polni akciji, tako kot Kučan, Mencinger , Zemljarič,…..Golobiči, Golobi,…..
  A pravimo vam , vaš čas je mimo. Narod je spregledal in še bolj bo, vas, izdajalce in sovražnike Slovenije in Slovenskega naroda !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!