fbpx

Logarjeva preiskovalna komisija bo na zaslišanje prisilno privedla dva nekdanja banksterja NLB

Foto:STAfoto

Nekdanji vodja hčerinske družbe NLB v Nemčiji LHB Frankfurt Boris Zakrajšek in nekdanji direktor züriške družbe NLB Interfinanz Gorazd Jančar nista ustrezno opravičila izostanka na današnji seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. Zato je komisija soglasno odločila, da se ju prisilno privede na naslednje zaslišanje 8. maja.

“Žal moram ugotoviti, da sta se obe priči na nek način izognili pričanju pred preiskovalno komisijo na današnji dan, čeprav so bila vabila pravočasno posredovana,” je dejal predsednik komisije Anže Logar in dodal, da je Zakrajšek poslal opravičilo, da se seje ne bo udeležil zaradi obveznosti, ki so bile načrtovane pred prispetjem vabila komisije. Logar je ocenil, da je bilo vabilo poslano pravočasno in da bi priča lahko prilagodila svoj urnik.

Komisija je pričama nato poslala tudi dopis, s katerim ju je seznanila, da sta se seje dolžni udeležiti, razen če posredujeta pisno dokazilo o bolniški odsotnosti ali neodložljivi obveznosti. Če dokazil ne pošljeta, se šteje, da se pričanju izogibata. Kot je povedal Logar, komisija teh dokazil ni prejela, piše STA. “Če bo to postalo praksa, glede na težo problema, s katerim se ukvarja komisija, obstaja verjetnost, da bodo podoben način ubrale tudi ostale priče,” meni Logar, ob čemer predlaga prisilno privedbo prič. Predsednik komisije je tudi ocenil, da če ima kdo čisto vest in dela v skladu s standardi, pričanje pred preiskovalno komisijo zanj ne bi smelo biti težava.

Zmagovalec tranzicije na lepe oči odobril kredit bratu nekdanjega predsednika hrvaške vlade
Boris Zakrajšek, ki so ga nekateri mediji poimenovali kar kot »zmagovalca tranzicije«, je v sistemu največje državne banke služboval kar 16 let. Leta 2002 je prevzel vodenje hčerinske banke NLB  LHB Frankfurt, to mesto pa je zapustil 2008. Zadnja afera, povezana z najbolj znano hčerinsko družbo NLB, je v javnosti odmevala lansko leto, ko so mediji razkrili, da je frankfurtska banka LHB leta 2007, torej v času, ko jo je vodil Boris Zakrajšek, “na lepe oči” Krešimirju Milanoviću, bratu nekdanjega hrvaškega premiera Zorana Milanovića, odobrila visok kredit. Gre še za eno izmed zgodb o slabih kreditih, ki se je odvijala v hčerinskih družbah NLB na Balkanu. Po pisanju enega izmed slovenskih časopisov, ki je pridobil kreditno dokumentacijo, le-ta kaže, da je banka LHB Frankfurt od odobritve posojila v oktobru 2007, čeprav bi to moralo biti vrnjeno do leta 2009, podpisala devet aneksov  zadnjega maja 2012 , s katerimi se je spreminjalo predvsem zavarovanje kredita. Dolg, ki ga je NLB prevzela od LHB Frankfurt, naj bi v vsem tem času s 3,25 milijona narasel že na 4,28 milijona evrov. Mediji so omenjeni posel poimenovali kar “smrtni greh” hčerinske družbe NLB.

Boris Zakrajšek (foto: STA).

V medijih je odmevala tudi gradnja Zakrajškovega zimskega dvorca na Blokah, ki ga je bančnik zgradil po svojem odhodu iz NLB. Zimski dvorec Bloke leži na 1.749 kvadratnih metrov veliki parceli na Godičevem, zgrajena stavba pa obsega 995 kvadratnih metrov. Zgodba je več kot zanimiva predvsem zato, ker je Zakrajšek še leta 1997 zatrjeval: “Nikakor ne obžalujem, da nimam materialnega bogastva, niti v moji naravi ni, da bi kopičil in malikoval materialne dobrine. Rad pa imam kakovost, kolikor si jo pač lahko privoščim.”

Bankir, ki je posloval po Balkanu
Druga priča Gorazd Jančar pa je bil vrsto let direktor švicarskega podjetja v stoodstotni lasti največje slovenske banke NLB Interfinanz, ki je svoje poslovanje s hčerinskimi družbami nato razširilo tudi v nekatere evropske države na jugu in vzhodu. Skoraj tri četrtine bančnega portfelja je imelo podjetje osredotočenega v Srbiji, na Hrvaškem, v Makedoniji in Črni gori. Potem ko so iz NLB Interfinanz dolga leta prihajale novice o odličnem poslovanju, Jančarja pa prikazovale kot odločnega direktorja, se je v času svetovne gospodarske in bančne krize ter po njej tako kot pri mnogih drugih bankah razkril velik obseg slabo zavarovanih bančnih kreditov. Gorazd Jančar je iz banke odšel z letom 2013.

M. P.