fbpx

Lojze Peterle zaslužen za ukinitev mobilnega gostovanja znotraj EU? Dejstva govorijo nasprotno!

Lojze Peterle. Foto: STA

Zavoljo resnice in pravice javnosti do objektivne obveščenosti in predvsem do poznavanja resnice na področju ukinitve stroškov mobilnega gostovanja znotraj EU (“roaming charge” ali “roaming tariffs”), vam v nadaljevanju posredujemo nekaj ključnih dejstev na to temo. Želimo vas namreč opozoriti na neresnice, ki krožijo v Sloveniji, ter predvsem na “kitenje” in hvalisanje o tem, kdo je zaslužen, da bomo od 15. julija 2017 za podatkovni prenos, klice ali pošiljanje SMS sporočil znotraj EU plačevali enako kot v domači državi oz. domačem omrežju. Evropska komisarka Viviane Redingo je pred dnevi objavila 80 strani dolgo knjigo z naslovom “Roaming” v kateri natančno opisuje vsa dogajanja, kot se jih sama spomni. V njej omeni vse zaslužne poslance, ki so ji pomagali pri “razvijanju” ideje o ukinitvi roaminga (posebno izpostavi Paula Ruebiga), a na 80 straneh evropski poslanec Lojze Peterle ni nikoli omenjen.

Izjavam, da naj bi prav nek slovenski poslanec v Evropskem parlamentu bil zaslužen za ta ukrep, se zato lahko samo smejimo. To je namreč popoln nesmisel, še posebej, če natančno in skrbno pregledamo dejstva in jih soočimo z izjavami cenjenega poslanca v Evropskem parlamentu Alojza Peterleta. Cenjeni gospod namreč trdi, da je prav on zaslužen za to, da bomo od 15. julija 2017 plačevali za storitev gostovanja v omrežjih operaterjev iz EU enako ceno kot v domačem omrežju. Pri tem bojda navaja, da je problem visokih stroškov gostovanja izpostavil že “v svojem prvem mandatu” v Evropskem parlamentu, torej v obdobju 2004–2009, in da naj bi prav njegovo posredovanje pri tedanji Evropski komisarki za informacijsko družbo in medije Viviane Reding bilo zaslužno za sprejetje ustreznega zakonodajnega okvirja za znižanje stroškov mobilnega gostovanja.

To nikakor ne drži. Poglejmo dejstva
Nekdanji evropski komisar za podjetništvo in informacijsko družbo Erkki Liikanen je namreč že leta 2001 napovedal, da bo v novem zakonodajnem okviru posebno pozornost namenil problemu mobilnega gostovanja. “Že leta 2000 je Evropska komisija izpostavila zaskrbljenost nad problemom visokih cen mobilnega gostovanja in začela s številnimi preiskavami konkurenčnosti trgov na področju zaračunavanja mednarodnega mobilnega gostovanja,” je dejal. Zapovedal je nacionalnim regulatorjem telekomunikacijskih trgov, naj pripravijo oceno trga konkurence in, kjer je to upravičeno, sprejmejo ustrezne ukrepe in zaveze za preglednost pri zaračunavanju tarif gostovanja. “Evropski parlament je predlagal nekaj ključnih amandmajev, ki terjajo ad-hoc sankcije oz. globe za nacionalne operaterje v povezavi s cenami mednarodnega gostovanja,” je že leta 2001 opozoril.

Nekdanji Evropski komisar za notranji trg in storitve ter kasnejši predsednik italijanske vlade Mario Monti je že oktobra 2002 napovedal vseevropsko tarifo za gostovanje ter dodal, da nekateri evropski mobilni operaterji več kot očitno zaračunavajo preveč za mobilna gostovanja. “V kratkem bomo posredovali na tem področju z  namenom, da bi preprečili mobilnim operaterjem, da bi še naprej zlorabljali svoj položaj z zaračunavanjem visokih cen gostovanja ljudem, ki potujejo izven meja svoje države,” je dejal.

Tako je Evropska komisija februarja 2003 sprejela priporočila o prihodnji regulaciji evropskih operaterjev. Pristojna komisarja Monti in Liikanen sta poudarila, da bo Evropska komisija spodbudila nacionalne regulatorjev trgov, da sprejmejo nova pravila za mobilne operaterje. “Najvišja prioriteta je omejevanje stroškov za mednarodno gostovanje,” je komisija zapisala v priporočilu.

In končno. Evropska komisija je septembra 2004, torej za časa predsednika Prodija in komisarjev Montija ter Liikanena, sprejela zakonodajni okvir za elektronske komunikacije v Evropski uniji. V njem med drugim jasno navaja: “Stanje na področju mobilnega gostovanja je skrb vzbujajoče. (…) Zdi se namreč, da evropski trg ne ponuja mobilnega gostovanja pod konkurenčnimi pogoji . (…) Uporabniki storitev se pritožujejo, da trenutna struktura trga operaterjev omogoča napihnjene cene mobilnega gostovanja.”

Kako že pravimo Slovenci? “Lastna hvala se pod mizo vala.”
Izjavi Alojza Peterleta in komisarke Viviane Reding sta, milo rečeno, zavajajoči. Vse za volilno podporo.

C. Š.