fbpx

Raziskava World Justice Project razkrila številne pomanjkljivosti pri vladavini prava v Sloveniji!

Foto: STA

Na Nova24TV smo že poročali, da se Slovenija uvršča med države z najdlje trajajočimi sodnimi postopki v Evropski uniji in to kljub temu, da se po drugi strani uvrščamo med države z največ sodniki glede na število prebivalcev. Prav tako Slovenija beleži velik odstotek obsodb v primerih pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Številne pomanjkljivosti je za Slovenijo zabeležila tudi raziskava World Justice Project, kjer smo se pri vrednosti Indeksa vladavine prava uvrstili na 24. mesto, torej za številne zahodne in tudi nekatere azijske države. Pri podrobnejšem pregledu komponent indeksa lahko opazimo, da se Slovenija posebej slabo odreže pri omejevanju vladnih pooblastil in sistemu kazenskega sistema.

Opozicija in levičarji vztrajno nadaljujejo z zanikanjem pomanjkljivosti v slovenskem pravosodju, ostro pa so kritizirali tudi pismo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja evropskemu komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu, v katerem je opozoril na nekatere slabosti. Socialni demokrati so trdili celo, da gre za sramotenje države.

Kot smo na Nova24TV že poročali, se Slovenija uvršča med države z najdlje trajajočimi sodnimi postopki v Evropski uniji in to kljub temu, da se po drugi strani uvrščamo med države z največ sodniki glede na število prebivalcev. Poleg tega Slovenija beleži velik odstotek obsodb v primerih pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Evropsko sodišče za človekove pravice (Foto: epa)

Raziskava World Justice Project razkrila številne pomanjkljivosti pri vladavini prava v Sloveniji
Tudi raziskava World Justice Project (WJP), na podlagi katere izračunajo Indeks vladavine prava, pri Sloveniji razkriva številne pomanjkljivosti. V letu 2020 smo se z vrednostjo indeksa 0,69 uvrstili na 24. mesto med državami zajetimi v raziskavo, boljše so se poleg številnih evropskih držav odrezale tudi nekatere azijske države.

Vir: WJP

Levičarske vlade ustvarile sistem, v katerem so lahko vladale z zelo malo omejitvami
Pri podrobnejšem pregledu elementov indeksa lahko na primer opazimo, da se je Slovenija slabo odrezala glede omejitev pooblastil vlade in sicer smo pristali na 30. mestu, za državami, kot so Namibija, Indonezija ali Gana. Pri tem elementu se upoštevajo načini, na katere se omejujejo pooblastila vlade, na primer z ustavo ter institucijami.

Slika je simbolična (Foto: STA)

Številni kriminalci ostanejo v Sloveniji nekaznovani
Še slabše smo se odrezali pri kazenskem pravu in sicer na 35. mesto, za države kot so Bocvana, Barbados ali Jordanija. Pri tem se upošteva celoten sistem, vključno s policijo, uslužbenci zaporov in pravniki, ki sodelujejo v kazenskih primerih.

Rok Krajnc