fbpx

SD vošči vesele novoletne praznike z rdečo zvezdo na smrečici

Foto: Twitter.

Socialni demokrati so v soboto zjutraj na svojem uradnem Twitter profilu in na uradni spletni strani stranke objavili voščilnico svojim podpornikom, ki neposredno razkriva ozadje politične ideologije vladne stranke. V voščilu ni nobenega govora o božiču, SD voščijo samo novoletne praznike, najbolj sporna pa je grafika, saj je na sredinski izmed treh novoletnih smrečic naslikana velika petkraka rdeča zvezda. Zanimivo, Socialni demokrati so letos praznovali 120 let svojega obstoja, saj so po svoji interpretaciji nasledniki socialnih demokratov iz leta 1896, čeprav so to stranko komunisti v Jugoslaviji vmes prepovedali, v samem vrhu SD pa so danes številni vidni politiki iz bivšega enopartijskega sistema.

“Novo leto, nov začetek. Naj vam leto 2017 prinese prijetne, dragocene in vesele trenutke. Vesele praznike in srečno 2017,” so pri SD-ju zapisali na svoji novoletni voščilnici s tremi smrečicami v obliki stožcev in veliki petkraki rdeči zvezdi. Zvezda predstavlja totalitarni simbol bivšega zločinskega režima in nima nobene veze s krščanskim praznikom, ki so ga na božični večer in v nedeljo po vsem svetu praznovali kristjani.

Sicer pa so komunisti v Rusiji po prevzemu oblasti v 20. letih prejšnjega stoletja božično zvezdo na vrhu smrečice zamenjali z rdečo zvezdo, božično praznovanje pa spremenili v novoletnega. Represijo so občutili tudi v nekdanji skupni socialistični državi Jugoslaviji, saj je bil božič kot državni praznik ukinjen leta 1953 in nato ponovno uveden šele leta 1991 ob osamosvojitvi Slovenije. Posloviti sta se morala tudi Miklavž in Božiček, ki so ju nadomestili s socialističnim Dedkom Mrazom iz Rusije, ta pa je darila nosil na novega leta dan.

Iz voščilnice je jasno razvidno, da pri SD-ju božiča ne praznujejo, prav tako ne dajejo nobenega pomena 26. decembru, ki je praznik samostojnosti države, vseeno pa ne bodo prikrajšani, saj si je vlada za 2. januar 2017, ko bo Zahodna Evropa že v polnem delovnem zagonu, omislila še en dela prost dan.

“Božič je že praznik za tiste, ki jim ta dan s svojo kulturno in drugo vsebino pomeni praznik. Mislim, da ni potrebe, da bi bil dela prost dan,” je za Delo leta 1987 dejal zadnji šef komunistične partije, Milan Kučan.

Socialdemokrati ne poznajo lastne zgodovine
Še naprej pa Socialni demokrati vztrajajo, da letos praznujejo 120 let svojega obstoja. Stranka, ki jo zdaj vodi Dejan Židan, ima v imenu besedo socialdemokracija, nima pa nobene zgodovinske povezave s socialno demokracijo, ki se je začela oblikovati konec 19. stoletja. Politična predhodnica stranke SD je namreč Zveza komunistov Slovenije (ZKS) oziroma Komunistična partija Slovenije (KPS).

Slovenski socialdemokrati so se namreč v slovenskih deželah, ki so tedaj spadale v Habsburško monarhijo, strankarsko organizirali leta 1896, ko je bila v Ljubljani ustanovljena Jugoslovanska socialdemokratska stranka (JSDS). Takšno ime so si slovenski socialdemokrati izbrali zato, ker je stranka nastopala na volitvah tudi v hrvaških deželah Habsburške monarhije – hrvaškem delu Istre in v Dalmaciji.

Enopartijski sistem je to stranko kot vse druge, ki se niso združile s komunisti, prepovedal.

L. S.