fbpx

Škandalozno: Bogata Smučarska zveza Slovenije Enza Smrekarja zaradi odpovedi Planice sredi krize prosila za donacije!

Enzo Smrekar (Foto: STA)

Kriza ob izbruhu novega koronavirusa je v polnem teku, Slovenija trepeta pred smrtnimi žrtvami, mnogim ob zaostrenih gospodarskih razmerah grozi socialna stiska, kljub temu pa nekateri v dogajanju vidijo priložnosti za zaslužek. Tako je Smučarska zveza Slovenije pod vodstvom Enza Smrekarja zaradi odpovedi Planice razburila s prošnjo za donacije, pa čeprav si bodo izpad zagotovo povrnili, prav tako pa smo SZS od leta 2003 davkoplačevalci podprli z že več kot 30 milijoni evrov, vir prihodkov pa zvezi predstavljajo tudi donacije družb v državni lasti.

V Sloveniji je epidemija novega koronavirusa SARS-CoV-2 v polnem teku in mnogi se bojijo, da bo virus, s katerim bo najverjetneje okuženih več sto državljanov, terjal tudi več deset smrtnih žrtev. Gospodarska škoda bo znašala več sto milijonov evrov in marsikdo bo padel v socialno stisko, a ob tem dogajanju nekaterim dobičkarjem ne zmanjka idej, kako izkoristiti izredne razmere za dodaten zaslužek. Smučarska zveza Slovenije pod vodstvom predsednika Enza Smrekarja, ena finančno močnejših slovenskih zvez, je po poročanju Ekipa24 razburila s svojo prošnjo za donacije.

Poziv Smučarske zveze Slovenije, ene finančno najmočnejših zvez, je škandalozen
Ob tem so se oglasili številni športni funkcionarji, ki so poziv opisali kot nedopusten in celo kot škandalozen, izpad zaradi odpovedi Planice pa bi se Smučarski zvezi Slovenije najverjetneje povrnil z izvedbo prvenstva, ki bo decembra.

“Zaradi velike finančne škode, ki smo jo utrpeli, so lahko ogrožene prihodnje prireditve, predvsem pa razvoj skakalnega športa v Sloveniji. Zato vsi, ki bi želeli finančno podpreti smučarske polete v Planici, skakalce in mlade talente, lahko donirajo finančna sredstva preko SMS sporočila PLANICA5 (vrednost 5,00 EUR) ali PLANICA1 (vrednost 1,00EUR) na številko 1919 ali jih nakažejo neposredno na TRR Smučarske zveze Slovenije – Organizacijskega komiteja Planica št. SI56 3000 0010 8786 894, odprt pri Sberbank banka d.d. (namen: DONACIJA PLANICA, sklic: 00 75000).

Donacije prek SMS sporočil bodo mogoče od 12.00 naprej.
Za vse morebitne nejasnosti in vprašanja pri vračilu vstopnic ali donacijah se lahko obrnete na e-pošto: [email protected]
Vsem donatorjem se že v naprej najlepše zahvaljujemo in se vidimo na naslednjih smučarskih poletih v Planici!” so zapisali v Smučarski zvezi Slovenije.

Foto: EPA.

Po zgražanju javnosti poziv umaknili
Po zgražanju javnosti je Smučarska zveza Slovenije nato poziv k donacijam v petek popoldne umaknila, še poroča Ekipa24. “Zaradi negativnih odzivov smo se odločili, da poziv za donacijo umaknemo. Moramo povedati, da smo se za poziv k donaciji odločili samo zato, ker nas je mnogo ljubiteljev skokov klicalo, kako lahko pomagajo Planici in smučarski zvezi ob izpadu dohodka,” so sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

Smučarski skoki v Planici (Foto: STA)

Davkoplačevalci smo Smučarski zvezi Slovenije od leta 2003 že pomagali s prek 30 milijoni evrov
Smučarska zveza Slovenije je sicer velika prejemnica proračunskih sredstev. Skupaj s povezanimi pravnimi osebami je od začetka leta 2003 iz proračunskih sredstev prejela 33.176.496,32 evrov. Od tega Smučarska zveza Slovenije 31.325.961,99 evrov, Center Pokljuka 497.479,74 evrov in Združenje slovenskih žičničarjev še 353.054,59 evrov. Prav tako delovanje Smučarske zveze Slovenije izdatno financirajo različne družbe v državni lasti.

Vir: erar

Rok Krajnc