Tudi škofjeloški grad je bil priča komunističnih zločinov nad domobranci – branili so kar so bili in kar so hoteli biti

Foto: Twitter

Nima vsako slovensko mesto 1000 let dolge zgodovine, Škofja Loka pa jo ima. Toda s tem, kar sta škofjeloško mesto in njegova okolica doživela v vojnem času, med komunistično revolucijo, se verjetno ne da primerjati nobenega dogajanja v dolgih stoletjih njene zgodovine. Tu so se v vojnem in povojnem času zgostili dogodki, ki uhajajo vsem običajnim predstavam in izkustvom vojne; dogodki, ki po svojem značaju izstopajo iz okvirov evropske civilizacije. Ti dogodki so po svoji nečloveškosti morda primerljivi le s strahotami turških vpadov ali morda turških predhodnikov – davnih, skoraj mitičnih pasjeglavcev, ljudstev iz zgodnjega srednjega veka.

To, kar so partizani delali na Notranjskem in Dolenjskem, je prišlo na Škofjeloško z majhnim časovnim zamikom, bilo pa je enako – enako neznansko in v nebo vpijoče. Pomislimo na krvavo rihto v Dolenji vasi 27. januarja 1943, ko so partizani prišli pomorit družino in prijatelje že prej umorjenega župana Franca Benedika. Pomislimo na zlo, ki je doletelo deseterico izmed tistih ubogih ljudi, ki so se iz bližnjih hribovskih vasi in samotnih kmetij v strahu za življenje zatekli k sorodnikom v Škofjo Loko, misleč, da bodo tu vsaj na varnem. Toda niso bili na varnem; zvečer 14. marca 1944, ko so v Bičkovi in Čikovi hiši ti begunci ravno sedeli pri skromni večerji, so v obe hiši vdrli partizani in jih z brzostrelko, še pri mizi, postrelili.

Starejši Ločani dobro veste, da je po tem pokolu na mestnem trgu stalo pripravljenih za pogreb devet krst; pobitih pa je bilo deset žrtev. Kajti fantiča, 6-letnega Janeza Pustovrha s sv. Ožbolta so položili v krsto k njegovi materi Ivani. Tako sta bila skupaj – v cvetu materinstva in v cvetu otroštva – položena v grob. Kaj so morali njuni bližnji ob tem doživljati? Morda so zmogli reči edinole s sv. Ambrožem, ki je svojemu mrtvemu bratu ob grobu dejal: “Pojdi pred menoj v tisti skupni dom, kamor vsi želimo in ki si ga zdaj bolj kot vse drugo želim tudi sam.” To je plemenit človek lahko rekel v duhu; toda navzven, kot človek v zgodovini, je vendar moral živeti in preživeti, stati inu obstati. Zato so prav na dan pogreba teh žrtev (18. 3. 1944) v Škofji Loki ustanovili domobransko postojanko; prva pot, na katero so loški domobranci stopili, je bil pogrebni sprevod žrtev iz Bičkove in Čikove hiše. Desetih žrtev v devetih krstah. Tako je bilo tudi marsikod drugod po Sloveniji: vaški stražarji in domobranci so iz lastnega, drastičnega izkustva vedeli, kaj branijo in pred čim se branijo.

Škofjeloški grad je bil prizorišče mučenj ter trpljenja
In nazadnje, tisto najbolj nepojmljivo po koncu vojne, ko so 28. maja 1945 z vlakom pripeljali vrnjene domobrance s Koroške in jih odgnali na Loški grad, kjer so morali doživeti mučenje in množični pokol – in ob tem videti tudi popoln poraz pravice ter zmago največje krivice, kakršne ni videlo 1000 let škofjeloškega mesta in je ni poznala zgodovina Slovencev od Brižinskih spomenikov do danes. Njihove poslednje zdihljaje so slišali Lovrenška in Bodoveljska grapa, Veštrska soteska in mnogi samotni kraji. Tisti kamni, tista drevesa vedo stvari, ki sežejo le v malokatero človeško srce: nekatera srca zaklepa mrzla ideologija NOB-ja, druga (tudi naša srca) pa so premajhna, da bi vase lahko sprejela tako neznanske, gorostasne resnice – morda jih lahko sprejmemo le s sočutjem in molitvijo.

Foto: iStock

In vendar želimo to resnico sprejeti in ohraniti. Zakaj namreč prihajamo na spominske slovesnosti, zakaj poromamo k soteskam in breznom, kjer ležijo naši pokojni? Prvič, sem prihajamo predvsem zato, da ohranjamo spomin na njih, mučene in pobite – kot ljudi, kot osebe. Več kot vemo o njih, bolje se jih lahko spominjamo kot konkretnih ljudi. K temu sodijo vsa prizadevanja, da se izve čim več o njihovih življenjih in o podrobnih okoliščinah njihove smrti, kot tudi, da se žrtve identificira in da se z analizo DNK vzpostavi genetska povezava med njimi in živečimi sorodniki. To je zelo pomembno in se mora nadaljevati. Po drugi strani je bistveno, da na žrtve nasilja gledamo kot osebe, to pomeni, kot bitja z neuničljivim, osebnim jedrom, neuničljivim zato, ker je bilo ustvarjeno po božji zamisli iz Stvarnikove roke je oseba izšla, k njemu se je vrnila in v njem, tako verujemo, ti ljudje živijo in so nam navzoči.

Branili so kar so bili in kar so hoteli biti
Drugi pomemben razlog, zakaj se srečujemo ob mislih na pokojne, zakaj romamo na odmaknjene kraje, kjer so zasuti, je, da se spominjamo tega, kaj so hoteli s svojo odločitvijo, da se ne pridružijo OF in da ostanejo neodvisni od komunizma. Da torej premišljujemo, kaj je bila njihova “stvar”? Zadnje besede, ki jih izreče umirajoči Hamlet, preden ga zagrne molk, so prošnja prijatelju: “Razloži mene in mojo stvar, tistim, ki je ne vedo!” Kaj je bila “moja stvar” domobrancev in drugih žrtev revolucije? To je kompleksno vprašanje, vendar se ne motimo dosti, če kratko odgovorimo: hoteli so ohraniti slovenski svet, kakor jim je bil izročen; svet, ki se je razvil v stoletjih krščanske omike in so ga gradili z lastnim življenjem; svet, ki ga je utelešala domača kmetija, polja, delo, cerkev, znamenja ob poteh … To je bil svet, ki gotovo ni bil lahek in idiličen, marveč tudi težak in trd, vendar je pošten človek v njem mogel preživeti. Tega sveta niso hoteli zamenjati za lažno postavljen svet ideologije. Kot je zapisal Justin Stanovnik, ti ljudje “niso brez razloga poiskali drug drugega, ampak zato, ker so hoteli braniti sebe, svojo družino, svojo vas, svojo slovensko in krščansko tradicijo – svojo v zgodovini pridobljeno istovetnost, svojo identiteto – to, kar so bili, po slovensko povedano. Branili so to, kar so bili in kar so hoteli biti.” To je bila njihova “stvar” in to moramo razumeti.

In tretje, zaradi česar se zbiramo in kar želimo ohraniti, je spomin na to, kar se je družinam naših pobitih zgodilo potem, po pokolih in po zmagi revolucije: spomin na svet sirot brez očetov in ovdovelih mater, spomin na zaničevane otroke, na lačne družine, na neznanske krivice, ko je bilo celo bolečino žalovanja mogoče pokazati le s tihoto črne rute, s črno obleko v cerkvi … To je svet naših ljudi, kakršen je ostal po velikem uničenju, svet, ki bi ga smeli imenovati z bibličnim izrazom “Izraelov preostanek”. Ali bo ta preostanek pognal zeleno mladiko? Tako se nam strnejo tri načela ali razlogi, ki jih imamo posebej v srcu ob naših pokojnih: pokojni kot osebe, njihova “stvar” ali kultura in slovenski “Izraelov preostanek”. V življenju slovenske družbe je danes toliko stvari, sredi katerih nam je tesno in kažejo, kot da slovenski narod izgublja stik s sabo: noče vedeti za svojo zgodovino in zato ne ve, kaj sploh hoče biti; zdi se, kakor da izgublja svojo v stoletjih težko pridobljeno podobo in istovetnost … Kako zelo drugačno življenjsko držo so izpričali domobranci in drugi nasprotniki revolucije, ki so vedeli, kaj so in kaj hočejo biti.

Ob vseh svetih nam je posebej v mislih, da ti naši pokojni naprej živijo v Bogu, kot pravi Knjiga modrosti:
Duše pravičnih pa so v Božji roki
in nobeno trpljenje jih ne bo doletelo.
V Božji roki so ohranjena tudi vsa njihova dobra dela, tudi vsa njihova dobra prizadevanja za ohranitev tega, kar so bili in kar so hoteli biti. – Da bi le tudi mi, sodobni Slovenci, uvideli, kaj smo, in spoznali, kaj hočemo biti.

Matija Ogrin na spominski slovesnost ob Vseh svetih v Škofji Loki, 30. oktober 2018

 • Dado

  Pravilno. Izdajalce, ki si se pajdašili s Hitlerjem in Musolinijem in hkrati streljali na partizane, ni ga slabšega. Bolje takoj pozdraviti, kot se kasneje ozirati, kdo ti sledi. Saj so pokazali tako domobranci kot bela garda kaj hočejo. IZGUBILI so vojno in čao v naslednji vojni. Sedaj po toliko letih je škoda obujati spomin na zablodelo politiko.

  • Roman

   Nisi razumel napisanega!

  • DMB

   Eni nočejo pogledati resnici v oči in še vedno slepo verjamejo rdeči zgodovini od 1941 dalje.

   • Goran Hvala

    za vas je svetovna zgodovina rdeca sam zato ker jo ni napisal en zafrustriran jansit…zanimivo da cel svet trobi eno vi pa kontra. sam vi imate prav baje.. ostali so pa komunisti. :-)…men so te vase teze dost bolj odbite kot tiste od komunistov. pa ne zagovarjam nobeni.

 • večni srb

  Grad gori, graščak beži.

 • večni srb

  kaj nakladate, domobranci so bili navadni polpismeni gošarji ,od kdaj si hlapci lastijo gradove, tja jih je natlačila ljudska stranka gospdarjev, umrli so zato, ker so jih slepo ubogali in za njih pobijali tretjerazredne slovence, svoje sestre in brate. Le kje so se naučili te kanibalistične kulture, Celjski grofi so bili za njih profesorji.

  • Anton

   nisi ti mogoče(ne mogoče zagotovo je bilo temu tako!) zamenjal domobrance s partizani, kar se tiče oznake “polpismeni gošarji”? Pa ne reče se gošar temveč goščar

   sarkazem press

   • lili pili

    V povprecju so bili med domobranci se bolj neizobrazeni kot med partizani, v vrstah katerih je bilo veliko intelektualcev, zdravnikov, uciteljev…igralcev, pisateljev..

    • Anton

     res je poudarek je v besedi povprečje;) Je pa zagotovo sporno kako so ti vaši “levičarji” prišli do izobrazbe oz diplom

     sarkazem press

     • lili pili

      Pusti diplome, vazno je pokazi kaj znas, stara radijska oddaja

    • ZatonMesecnikov

     Nabijanje na pamet Piliću. Tvoj sklep izhaja iz tega, da so glavni komunisti nosili očala, kot posledica študiranja Komunističnega manifesta ob slabi svetlobi. In da so zato veljali za Intelektualce. tudi Pol Pot je imel podobna razmišljanja, saj je dal likvidirati vsakogar z očali v kambodži, ker je pač bral.

     večina komunističnih borcev so bili pekovski vajenci, pa zidarski pa brez poklicev. Miha marinko se je naprimer preživljal kot Kurji tat pred vojno v zasavju.

     • Miro

      ti maš tud rinko, sam v glavi

     • lili pili

      Pa nastej intelektualce med domobranci, kulturnike, zdravnike, slikarje glasbenike…. no dajmo

     • ZatonMesecnikov

      So jih likvidirali. In prepovedali govoriti o njih. izbrisali iz zgodovine.

      Balantiča, katerega talent so imeli za največjega po Prešernu, so ubili. Pa prepovedali o njem govoriti. Pa sežgali njegova dela.

      tretjerazredni socialni pesniki so bili pa potisnjeni v ospredej. Ala kosovel.

     • lili pili

      Samo balan tic drugih niiii

   • Goran Hvala

    tocno tako.. domobranci so bili pametni in solani ljudje ki so videli korist v izdaji svojih sonarodnjakov…ze takrat vas je blo glih 1/4…torej manjsina… tak da so se raje pridruzili nemcem v upanju na zmago…ker so imeli vse boljs.. ne pa kot njihovi sosedje partizani ki so bili vsi zahojeni pa neizobrazeni..sam nimas kaj… ko je blo konc ste bli pac na napacni strani.. sam potem jokcat je mal pozno..naucte se kej iz zgodovine.

  • Gr Enze

   SRBI PA ŠE PISMENI NISTE UPANKARJI BALKANSKI UŠIVCI

   • Svele

    Vinca civilizacija

 • Miro

  očitno je , da čiščenje, ki so ga partizani izvedli po in med vojno ni bilo zadostno. verjetno te napake sedaj ne bi naredili in bi bili konkretnejši

  • ZatonMesecnikov

   Ja, Državljanska vojna 1942-45 nikoli ni bila končana Mirko. Komunisti je očitno ne znate končati drugače, kot z likvidacijo. Ko je kardelj dal napotek “Pohitite s čiščenjem, ker bo amnestija” bi si moral vzeti še kakšno leto. Na tvojo veliko žalost.

   • Miro

    zaton pameti…. dj še kaj iz aktualnega dogajanja…. npr v tem stoletju

    • ZatonMesecnikov

     Kraja Komunistov v Ljubljanski banki?

  • Cyclopean

   Kakšen gnoj.

   • Miro

    konjski, bio

  • Svele

   Tako je brate .vse Nanovo četnike ustaše domosralce .hahahhaha vratice se valter jebace jim mater

 • tarantela

  Takrat so še veljali zakoni kraljevine Jugoslavije, ki so vsako sodelovanje z okupatorjem ocenili za izdajo, ta pa se brez pardona konča z obsodbo na smrt! Torej?

  • ZatonMesecnikov

   To se ti je turnšek zlagal tarantela. takšnih Zakonov Kraljevina ni imela. Kraljevina se je 17.04.41 položila v roke okupatorjev, s tem so bili pa vsi pripadniki obroroženih sil odvezani vseh pogodb, ki so jih s to Kraljevino imeli.

   lažeš tarantela, kot vedno.

 • Lea Pralines

  vsak ki je v NOB sodeloval z ukopatorjem je prav da je bil ustreljen.Pozabljate kaka grozovita dejanja so delali domobranci na Urhu in še kje!! in prav je da so bili likvidirani.Med vojno si z man o ali proti meni…vmes ni NIČ.In te beli pezdetje so se znašali nad civilnim prebivalstvom,jih mučili in se izživljali do njihove smrti.Škoda je le ta da je po vojni marsikateri domobranec preživel oz.ušel roki pravice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • hojladri

   KRETEN!!!

   • Lea Pralines

    IZGLEDA DA SI NATEGNJENA BILA OD DOMOBRANČKA….GOVEDARKA

    • Svele

     V rani mladosti zdaj pa pogreša domosralsko pedofilno cerkveno

  • Cmerko

   domobranec brani dom
   partizan krade in pobija lasten narod.
   DOKAZANO

   • Miro

    no daj dokaz, da vidimo

    • Lustrator

     Vzami v roke eno samo zgodovinsko knjigo, ki je niso napisali partijski aparatčiki in obmolkni.

   • Svele

    Domosralci branijo svoj pedofilno incestno cerkveni dom

    • Svele

     Hlapec Jernej zakuril cerkev namesto štale

  • ZatonMesecnikov

   delali domobranci na Urhu in še kje!

   leja ve spet samo za Urh. če boš vrtal vanjo, bo izdavila Kozlarjeva gošča.

   Daj še kaj leja, kje so masovne grobnice tipe huda jama, lancovo, tezno,

   Pa je bilo 70 let menda dovolj časa, da se ugotovijo lokacije? Ali pa pač zgodbice ne štimajo.

  • Cyclopean

   Stara kurba, nikogar ne zanima kaj imaš za povedati.

   • Miro

    tebe že očitno, drugače ne bi odgovarjal

   • Svele

    To rečeš svojim preden jih spedofiliraš

    • Cyclopean

     Nihče razen degenerirani pedri ne razmišljajo o pedofiliji, si se našel v opisu?

   • Osti jarej

    …če bi tvoja vedela,kako jo klele zmerjaš,bi ti gotovo dala nogo in te nagnala iz bajte…..mogoče pa ne….odvisno,koliko glupa je

    • Cyclopean

     Bolj kot ti gotovo ne.

    • Cyclopean

     Šuti peder.

 • Lea Pralines

  STE PA NA NOVI 24 TV PRAVI POKVARJENI HUJSLAČI,NETITE SOVRAŠTVO MED LJUDMI…POTEM PA SI ŽELITE SPRAVO??HALO?A STE PRFUKNJENI!!!SPRAVE NE BO NIKOLI ŠE PAR GENERACIJ NE …DOKLER NE BOJO MOJI OTROCI IN ŠE NJIHOVI OTROCI POZABILI,KAR SMO JIM POVEDALI…KAKA GROZODEJSTVA SDO DELALI PRAV DOMAČI IZDAJALCI….FUJ

  • Van Der Waals

   LEVA FAŠISTKA!!! RESNICA BOLI? HA! NAJVEČJII IZDAJALCI STE VI KOMUNISTI!! LEVI FAŠISTI.

   • Miro

    dobro jutro v letu 2018

   • Svele

    Vi pa pedofili z Janšo na čelu in crtom in Jakobom v ozadju

  • Cmerko

   res ne vedno boste morilci lastnega naroda, banditi in yugo kalaboranti.
   Do naslednje vojne ko boste zopet lacni in zopet zacel pobijat in krast.
   BANDITI PAČ!

   • Miro

    kaj pa je to kalakorant…. ste to v SDS pogruntal

  • Steiermark

   Torej jim pripoveduješ o sebi in svojih pajdaših, revolucionarnih pošastih, ki so klale in ropale, s prstom pa kazale na druge……Moraš pa res biti pošteno prtišnjen in zloben, da takšne ven mečeš!

   • Miro

    pridi ven iz zgodovine…. koga briga zgodovina…. iščeš sovražnike ki jih ni… isti si kot komunajzarji ki so z iskanjem zunanjih sovražnikov preusmerjali pozornost

    • Steiermark

     rdeče podgane, ne samo da širite kugo, tudi smrt, med poštenimi ljudmi!

     • Miro

      črno sem videl, rdeče pa ne

     • Steiermark

      Črno (v resnici pa rdečo) pa vidiš vsakokrat ko se pogledaš v špegl!

     • Miro

      ne razume : črno…v resnici pa rdečo… kakšna je ? rdeča ali črna…

     • Steiermark

      poglej se v špegl, pa boš takoj opazil…..

     • Miro

      sem šel gledat pa nič takega ne vidi,. Naj ti povem, da ,če ti to vidiš v ogledalu , ko se pogledaš, jaz tega ne morem videt…..

     • Steiermark

      Bogi, svoje podobe se nemoreš znebiti, ker ta prihaja iz tvoje notranjosti, ki je pa očitno temačna. In to česar nočeš videti ali priznati, enostavno, vržeš čez ramo in obesiš komu drugemu, da pomiriš svojo slabo vest….

     • Miro

      aha zato je tako…. tebi bom pa že verjel, ker pišeš iz lastnih izkušenj

     • Svele

      Zadihaj malo in globlje vtakni Janšo v rit

    • Lustrator

     Imamo mi v ZGODOVINI na čelu parlamenta SMC, LMŠ, Desus, SD, Levico in SAB ali TRENUTNO (in že 70 let isto garnituro), ter zločinske partizanske spomenike razsejane po vsej državi, namesto da bi jih preganjali zaradi masovnih zločinmov proti LASTNEMU narodu, kar je še precej huje od nacističnih, ki so v vojni (!) delovali le proti tujim.

  • ZatonMesecnikov

   Čarobni Svet Leje Praline.

   NETITE SOVRAŠTVO MED LJUDMI…

   Pod Ljudi ima Leja seveda v mislih levičarje in Komuniste. Če si proti njim, seveda netiš sovraštvo med vsemi ljudmi.

   .KAKA GROZODEJSTVA SDO DELALI PRAV DOMAČI IZDAJALCI….FUJ

   treba je povedati tvojim zaslepljenim otrokom Resnico leja. vzgajani so v kominternovski laži. kako so tvoji predniki z7azidavali žive ljudi v rudnike, pa kako so po tri zvezane z žico vodili na rob brezna, pa streljali v koleno slednjemu, da je ostala dva potegnil za seboj. Ob glasnem krohotanju prisotnih rabljev, Borcev NOB.

   tvoji otroci tega ne vedo leja….

   • Svele

    Črtu in Jakobu vrsti resnico v oči .o njihovem pedofilnem očetu Janši.govno fašistično cerkveno incestno pedofilno.

  • Svele

   Tako je vsi bomo vedeli resnico o domosralcih Janši črtu in Jakobu.

 • tarantela

  Zakaj pa ne greste z obtožbami proti partizanom na mednarodno sodišče?
  Bi šli, pa se bojite posmeha, kajti ves svet ve, da so bili nacisti in fašisti, (tudi madžarski), okupatorji in vse, ki so sodelovali z njimi, so imeli in jih imajo še, za izdajalske kolaborante. To je vse, zastonj se matrate v tri krasne!

  • Janez

   Tarantela-nikoli ne boš razumel,ne tega kar pišeš ti in kar pišejo drugi,in tudi ne zakaj.

   • Miro

    ti imaš gotovo odgovor na to sila preprosto vprašanje

  • Steiermark

   Ti si pravtako del krvoločnih pošasti, ki so morile pod rdečo zvezdo, poštene in zavedne Slovence! Če bi imel-a pamet, bi se sramoval-a v dno duše!

  • ZatonMesecnikov

   Slišal sem, da sodišče za človekove pravice v Strassborughu na prigovor slovenske vlade in NOB prokomunističnih lobijev zavrača vložene zahteve. ker bi to močno kompromitiralo Slovenijo in jo tudi finančno spravilo na kolena.

   • Miro

    verjeto nisi slišal… pokaži kje to piše

    • ZatonMesecnikov

     Iz zaupnih virov Mirko. Bo pa prišel čas.

     • Miro

      natolcuješ…ali pa se ti je sanjalo

     • ZatonMesecnikov

      Nikakor ne natolcujem Mirko. Sodišče zavrača, ker če bi vzelo en primer, bi se vsul plaz na to sodišče…

     • Miro

      povej in daj en primer, ko je to sodišče zavrnilo

     • ZatonMesecnikov

      Ni objavljeno. ker bi spodbudilo druge primere. kar predstavljaj si, da naprimer, da pričevalci vložijo za popravo krivic in njim pokradenega. pa koliko je še tega v Sloveniji.

     • Miro

      it ti si to izvedel…svaka čast psihič

   • Steiermark

    Torej praice tudi tam ni!

    • Miro

     predlagam da SDS in RKC ustanovita sodišča ki bodo delal po načelih inkvizicije

     • Steiermark

      Ja, inkvizicija v srednjem veku, je delovala po predpisanih zakonikih, obtoženi je imel svojega zagovornika, vi partizanske svinje, posebaj po koncu vojne, pa niste niti “sodili” ampak samo klali, tudi otroke!

     • Miro

      tudi partizani so imeli zakone…pač svoje ampak imeli so jih

     • Svele

      Pedofil zagovarja zločine .policija opazujte pedofilno prašičaTelemark.ziher zlorablja svoje pamze in posoja duhovscini za orgije

   • Mojca pokraculja

    Ne ne, tam je slovenska administracija, ki preprečuje da zadeve sploh ne pridejo do sodišča oziroma sodnika.

   • RATATA

    Neumnost je v tem, da bi država dajala odškodnine namesto odgovornih, t.j. komunistične partije.

  • Mojca pokraculja

   Najprej svojo anamnezo obelodani! Da slisimo kaksna antikomunistka si in kaksen pedigre imas!
   Tvoji starši so bili med vojno kje? Koliko domobranov so likvidirali? Si bila clanica KP?

   • Svele

    Moji so vas lepo učili leteti hahhahahha

 • Cmerko

  A stebanditi sploh kaksno bitko zmzgal.
  aja ko ste pobijal nedolzen lastni narod in sosede.
  GOVNA SLOVANSKA

  • Miro

   o keri bitki govoriš govedo neumno….. v sloveniji razen spopada pred 27 leti od leta 45 prejšnjega stoletja ni bilo vojne….. in v keri bitki si ti sedaj?

   • Steiermark

    Zagovedni balkanc, o kakšnem spopadu govoriš, pred 27 leti? Morda o tistem, ki je bil del vojne za Slovenijo, v kateri smo Slovenci absolutni zmagovalci, ve podgane sa balkana, ste pa morale ponižano šila in kopita pobrati, potem pa z pospešenostjo odkrevsati, nazaj na balkan? Jugosrbi znate samo netiti vojne, izvajati grozljive zločine, ropati, posiljevati….., nikoli pa ne zmagate! in tako je pravilno! Tudi ti boš še prišel na vrsto, na sojenje in obsodbo, ki če je neboš prej doživel od naših prodanih socialističnih kulakov po sodiščih, boš pa takrat, ko te bod odpoklical tvoj gospodar, satan, kateremu takšne zveri zvesto služite!

    • Miro

     takrat sem za razliko od tebe bil udeležen in ti povem, da ni bilo nobene vojne…. razen par spopadov, katerim pa bi se lahko s pametno diplomacijo tudi izognili
     tisto naprej pa ne bom komentiral, ker vidim da si izgubil presodnost….kje vidiš satana ? kulaki? posiljevanje? no ja to si videl v RKC

     • Svele

      Živel Miha butara pravi junak Slovenije hahhahahha Janša pedofil imel orgije v kleti cd

   • ZatonMesecnikov

    leta 45 prejšnjega stoletja ni bilo vojne..

    ja Državljanske vojne, ki na žalost nikoli ni bila končana.

    • Miro

     no pol pa to, da boš potolažen

 • Foglof Tunek

  (EKSKLUZIVNO)

  Čujte, Trst bo popoldne prizorišče fsedržavnega shoda neofašistične skupine Casa Pound in v odgovor tudi zborovanja italijanskih protifašistof iz številnih organizacij, združenj, sindikatof, društef in šol, ki se jim bojo pridružili tudi enako misleči iz Slovenije… Tudi SDS-ofci grejo na shod, sam oni bojo na strani Casa Pound-e !!!

  • ZatonMesecnikov

   Gre za domoljuben vzhod. Po stari kominternovski logiki, še sedaj v uporabi je vsak shod, ki ni komunistično levičarski, avtomatsko Fašistični.

   Fašist je torej vsak, ki ni levičar in komunist. čisti simpl. kot nekoč Lov na čarovnice.

   • Foglof Tunek

    Čuj voluhar neonacistični. Fašisti so bili zavezniki nacistof. Italijanska država bi morala shod prepovedati, a ga ne, kar zgolj dokazuje, da je tudi italijanska vlada organ, ki je blizu fašistični ideologiji…Zelo podobno je na Hrvačkem… tam so ustaši…pri nas neodomobranci !!!… Kapish?

    • Steiermark

     Če ne prepovejo pri nas partizansko komunističnih shoddov rdečih capljavih zombijev, po kakšni logiki pa ti prepoveduješ fašistične shode, če ste pa bili z njimi, med vojno, v “prijateljskih odnosih” in ste sodelovali z roko v roki, naročali ste fašistom kdaj in koliko Slovencev naj pobijejo!

     • Miro

      zato, ker fašistični shodi so posej evropi prepovedani….. če ti je to jasno….. da pa bi “komunistični ” bili pa nisem slišal, ker komunistov, kolikor vem, uradno, ni

      ali pa ti razpolagaš z drugačnimi informacijami, ni vsak ki ni v SDS komunist…. oziroma so tudi tam -BIVŠI , sedaj pa premalani

     • Foglof Tunek

      Partizani in rdeča zvezda so nas osvobodili izpod krempljef Hitlerja. Kapish?

      Domobranci pa ste izdali slovenski narod !!!

    • ZatonMesecnikov

     Fašist je vsak, ki ni Komunist.

     Kominterna, Moskva, 1930.

     • Miro

      mirnčan si se spet zgubil

    • Svele

     Ma pusti saleharja.navaden skincek

   • Svele

    Hahhahahah

 • Aron

  Bili so kar so bili, in dobili so to kar so si zasluzili.

  • Silos

   Pa mi odgovori s čim si je šestletni otrok zaslužil smrt !!!!
   In koliko je bilo takih .

   • Svele

    Mogoče bi postal Janez Eto zakaj.smrt domosralskim samorastnikov svoboda narodu

  • ZatonMesecnikov

   seveda morilski nagon tudi v današnjem levičarju ni izginil.

   In to je tragedija za slovenski narod. tega morilskega nagona in veselja nad ubijanjem lastnega slovenskega soseda nihče nikoli ni zdravil, ampak ga je 70 let slavil. zato ni čudno, da je še med nami.

   • Aron

    Eh nehaj no, domobranstvo je rak rana slovenskega naroda. Rak se pac izreze s telesa, da lahko telo naprej normalno funkcionira. Deal with it.

    • Miro

     ampak takrat “kirurgi” še niso bili tako izurjeni in so premalo zarezali, pa se je rak razširil na zdrave dele

    • Svele

     Janševa imata raka na modih zaradi pedofilije

   • Svele

    Dokler živi duh smrdljivi Janšev fašistični bomo vsebi obdržali evtanazijo za domosralce hahahhahhaha

  • Steiermark

   balkanska rdeča pošast

  • Cyclopean

   Kaj s tem gobcem poljubiš svojo staro kurbo zvečer?

   • Aron

    Resnica osvobaja.

    • Osti jarej

     …je klele povedal,kar svoji stari ne upa

 • jakob kovač

  Zopet ena kost za glodanje ,narod je potrebno deliti in lažje boste na oblasti!

  • ZatonMesecnikov

   Pa saj so tvoji na oblasti jakove. Cerar, bratoškova, Polmesec, Serpentinšek, Karel,..

   Ni razloga za nadaljno delitev…

   • Foglof Tunek

    In še dolgo bomo na oblasti… dokler bo Janez Janša lomastil po Sloveniji:)

    • ZatonMesecnikov

     1,7 milijarde obresti na leto, pa 37 milijard pufa, vam ne dajejo veliko manevrskega prostora. Če mislite, da boste z odstranitvijo janše odstranili tudi obtožbe v zvezi z Državljansko vojno med Komunisti in Antikomunisti, se motite.

     • Lustrator

      Kakšno državljansko vojno? Komunisti so izvedli revolucijo, torej teroristični napad. Za državljansko vojno bi morali imeti obe strani vsj približno 50:50 podporo, tu pa je komunisti niso imeli nikakršne, “bojevali” pa so se proti civilistom brez orožja. To ni vojna, to je terorizem.

     • ZatonMesecnikov

      se strinjam, vendar vseeno ostajam pri tem, da so komunisti zanetili leta 1941 Državljansko vojno v Sloveniji. Pa v jugoslaviji seveda.

     • Lustrator

      Po tej logiki se gredo tudi muslimani na zahodu “državljansko vojno” s tem, ko pobijajo, ropajo in posiljujejo neoborožene domorodce? Situacije kjer je nekdo rabelj, drugi pa žrtrev in nikoli obratno, enostavno ne morem reči “vojna”, ampak teror, zločin.

     • ZatonMesecnikov

      Vsekakor, vsekakor. Vendar osebno veliko paralel vidim s špansko državljansko vojno, kot neko nadaljevanje. Komunistično vstajo pri nas so sprožili prav “španci”. tudi sami so jo videli tako, s statusi špancem po vojni pa domovi španskih borcev.

      Za obema stranema so stale stranke, za komunistično partija, pa vsaj na papirju še nekaj članic predvojnega Društva prijateljev Sovetske zveze. Za meščansko stranjo pa meščanske stranke.

     • Lustrator

      Poudarek je na ” tudi sami so jo videli tako”. Komunisti, boljševiki in njihovi zločinski pra pra pra pra-očetje, ki so izvedli francosko revolucijo, so vsi po vrsti svoja prizadevanja za nedemokratičen in krvav naskok na oblast oklicali za “boj”, ne glede na to da na drugi strani (vsaj v samem začetku) ni bilo nikakršne vojske s katero bi se “bojevali”, ampak le neoboroženi in šokirani civilisti. V Sloveniji smo imeli še dodaten problem zato, ker niti v letih po pričetku komunističnega terorja, slovenske stranke (ne kmečke, ne meščanske) niso dovolj jasno zavzele stališč, kaj šele organizirale obrambnih sil, ki bi komuniste zatrle še predno so ti likvidirali celotne možgane in srce naroda. O državljanski vojni tako lahko POGOJNO govorimo šele od septembra 43, ko so tudi nekomunisti dobili kolikor toliko organizirano vojske, tisto prej pa je bil terorizem v svoji najčistejši definiciji.

    • Steiermark

     Vas že dolgo nebo več, niti se vas nihče po čem pozitivnem, nebo spomnil, medtem ko je JJ zapisan v večnost, zaradi zaslug pri osamosvajanju Slovenije in vodenja poštenih Slovencev! On je svetel vzor človeka, in tisti kratki čas, ko je vodil Slovenijo, je naredil toliko dobrega za Slovenijo – Slovence, kolikor ste vi levaki storili slabega. dočim ti in tvoji levaki, se grebete za oblast , samo iz razloga, da lahko ropate in uničujete Slovence……..

     • Miro

      povej eno zaslugo?
      Jajo je levak, čeprav se tega, ne vem zakaj, sramuje

     • Steiermark

      Če njegovih zaslug in uporabe intelekta, ki ga vi levaki nimate, ne opaziš, potem mi je pa žal zate…. Sicer pa sam svoje podobe v špeglu ne prepoznaš, kako bi naj prepoznal dobra ddela in zasluge za osamosvojitev, pravemu in prvemu Osamosvojitelju, Janezu Janši! Moderno je tudi, da se jugosi in levaki razglašate za naše osamosvojitelje, medtem ko ste vi delovali proti Slovencem in Sloveniji, se skrivali ali pa sodelovali z jugosi, pri klanju in tepihovanju po Hrvaški in Bosni, do zadnjega ste s kartkonogo jugospako insistirali, da “ostanemo” v veliki ohlapni jugoslaviji, katere mi Slovenci, nikoli nismo marali niti želeli, niti 1918, še manj po 45 letu, te podgane so nas pa z vsemi kremplji hoteli zvleči nazaj pod turške hlapce , katere smo premagali……..

     • Lea Pralines

      janša pa ima rers blazne zasluge pri osamosvajanju,vojna je trajala točno 14 ur…ha ha ha hares je vzor človeka ha ha ha ha

     • Steiermark

      Kakorkoli že, Janševa zasluga je, da je bila vojna “kratka” in z malo žrtvami, ki bi pa brez dobre taktike Janše bile številne. Vi srbaki ste klali civile, tudi ste streljali z helikopterjev, na kolono vozil, pred mejnim prehodom Šentilj in tako pobili več ljudi , ki so bili samo civili in v čakanju na prestop meje, večina so bili turki – tvoji bratje. Sicer pa, vsaka smrtna žrtev je odveč, ker je vsako življenje edinstveno in neponovljivo! Upam, da se vaši srbski jugokomuniistični drhali, ki vse to podpirate in zagovarjate, “zgodi resnica in pravica” ter da sami padete v kremplje muslijev, ki jih pri vas na balkanu ne manjka……

     • Svele

      Hahhahahah njegovi podrejeni niso hoteli ubogati telefonski ukaz na streljanje hajjajajjajnJ nben ga ne jebe pet pošto razen njegovih morilcev krkota njavro hahhahah

     • Svele

      V kleti osvobajal dečke nedolžnosti govno pedofilno cerkveno

     • Lustrator

      Ob komentarjih kakršen je tvoj, bi si človek kar zaželel, da bi vojna vsaj za vas jugoslovenarje trajala nekoliko dlje – očitno vam je osamosvojitev samo po sebi umevna in bi jo zares spoštovani samo če bi bilo pri tem na desettisoče trupel, kot takrat ko nas je od svobode in suverenosti “osvobajala” partizanska komunistična armada, kajne?

   • Miro

    in vsi so komunisti, a ne ?

    • ZatonMesecnikov

     levičarji, sledilci partije progresa in napredka, na oblasti 1945-1990.

     • Miro

      pol si pa POzabil še na Jjaota, Gorenaka…..

     • ZatonMesecnikov

      Jajotu so knjižico vzeli, potem, ko je postal partijski disident Solženicinovega tipa.

    • Lustrator

     Kakšen šok, ha? Petje na partizanskih proslavah z rdečo zvezdo in nadaljevanje komunističnega programa iz 60 let prejšnjega stoletja pa ja niso znaki komunizma!

  • Silos

   Resnica boli!

  • Steiermark

   se ti je popolnoma sfrclalo, kot tistim “partizanom”, ki so klali nedolžne Slovence in nasploh nedolžne ljudi . Kakšno identiteto si pa sedaj prevzel? Poveljnika koljačev?

  • Lustrator

   Dokler ne bomo razčistili resnice iz katere izhaja prav VSAK aspekt slovenske sedanjosti, bomo živeli v nenehni državljanski vojni, brez kakršnekoli svetle prihodnosti. Ljudje, ki se niso pripravljeni soočiti z resnico, ne bi smeli imeti opravilne sposobnosti, definitivno pa tudi ne glasovalne pravice.

  • Svele

   Hhahaja kosti iz Barbarinega hostla glodajo.kanibali domisralski

 • Foglof Tunek

  Dva pomembna dejstva:

  – Partizani in rdeča zvezda so nas osvobodili izpod krempljef Hitlerja. Kapish?

  – Domobranci pa ste izdali slovenski narod !!!…Kapish drugič?

  • ZatonMesecnikov

   kolikor zgodovina uči, so nemci sami odšli. Po podpisu kapitulacije.

   Komunistični partizani in rdeča zvezda so le dobili oblast v svoje kremple, s pomočjo okupatorske vojske iz Juga. Osvoboditev? kakšna pa? Da je bil diktator v beogradu?

   • Miro

    ja kako pa…. saj je jugo armada tudi sama odšla

    • ZatonMesecnikov

     Ja, grozilo ji je, da ji hrvatje odrežejo odhod. zato je izbrala ladje za svojo vrnitev.

     • Miro

      grozilo? kje si pa to “slišal” verjetno iz “zanesljivih” virov blizu SDS

     • ZatonMesecnikov

      poslani so bili vlaki z opremo na jug. te so začeli hrvati ustavljati in prazniti. zato je Jugo vojska sklenila, da se 22.000 moštva v Sloveniji umakne na jug, ter reorganizira ter udari v novi ofenzvii proti severu. Po debaklu v slavoniji, se je nalčrt opustil in šel iz Jugoslavije na razširjeno srbijo.

      kaj nič ne čitaš miro?

     • Miro

      ne ker me boli k za zgodovino…mene zanima sedanjost in prihodnjost

     • Lustrator

      In v imenu te sedanjosti in prihodnosti slaviš in poveličuješ režim, ki je povsod drugje po svetu že 30 let kapituliral?

     • Hun

      22.000 nabornilov?

     • ZatonMesecnikov

      Do takrat se je sestav JNA v Sloveniji že zdiferenciral na Srbe, Črnogorce, Bošnjake in Makedonce. Torej narode, ki so bili v tistem trenutku še zelo za Jugoslavijo.

      Nabornik gor, dol, tako je v vojskah z obveznim služenjem. Krogla ne selekcionira po letih. Ko so leta 1914 Nemci poslali regiment za regimentom nad britanske mitraljeze maksime v Belgiji, da bi z množico prebili obrambo britancev, so bili ti regimenti sestavljeni iz prostovoljcev študentov. Zato so to epizodo kasneje poimenovali Kindermord.

  • Lea Pralines

   DOMOBRANCI SO BILI FARŠKE PIČKICE,KI SO STOPILI NA STRAN UKOPATORJA…..VALJDA SO JIH PO VOJNI LIKVIDIRALI!!

   • Svele

    Tečaj letenja za domosralce zastonj.vabljeni ekskurzija bleiburg v Barbarin hostel hahhahahah

  • Cyclopean

   Kaj s tem gobcom poljubiš svojo staro kurbo zvečer?

   • Osti jarej

    …a naj tvojo

    • Cyclopean

     Ne, lahko pa tvoj kurac potegne če hoče.

     • Osti jarej

      ..težka bo…kvečjemu ,če si njen dildo sposodim in si ga opasam

  • večni srb

   Ne bi rekel, ko rečemo partizani, preveč posplošujemo, večina ljudi se je uprla izrojenim okupatorjem in njihovim bolnim idejam zato, ker je bilo prav, komunizem jih sploh ni zanimal.

 • ĐĐ Style

  Desnici ni več potrebno dokazovati da se je odkrito postavila na stran fašizma, To že vemo!!!

  • ZatonMesecnikov

   Fašist je vsak, ki ni Komunist.

   Kominterna, Moskva, 1930.

   • ĐĐ Style

    Fašist je vsak, ki se odkrito postavi na stran okupatorjev. Še nekrat preberi v tem ćlanku koga hvalijo.

    • ZatonMesecnikov

     Praviš Škoti, ki sodelujejo naprimer danes z Angleži, so fašisti?

     jim to poveš, ko jih morda srečaš, pa če slučajno znaš malo jezika…

     • ĐĐ Style

      Očitno nisi našel nič pametnega pa si Škote ven potegnil. Ko desničar tone začne pisat neumnosti. Angleži so v svoji zgodovini dostikrat pokazali fašistični obraz, predvsem v svojih kolonijah. Tudi zgodovina škotske je precej krvava. A slej kot prej se bo Škotska odcepila od VB oz. prevladajoče Anglije.

     • ZatonMesecnikov

      Blodnje tipičnega slovenskega levičarčka, DžiDži. Morali bi jih patentirati.

      pa samo tukaj jih upate razlagati, saj bi se vam povsod smejali…. zato so pa slovenski levičarski politiki tako ponižni v bruslju, pa ust ne upajo odpreti. da se ne bi osmešili….

     • ĐĐ Style

      Blodnje gor – blodnje dol. Zakaj pa niste na oblasti, če ste tako sposobni. Vedno zasedate drugo mesto in krivite druge za neuspeh. Mogoče ste samo krivi?

     • Svele

      Janša ti je dal prima note na črta in Jakoba zaton pedofilov

     • Svele

      Janša bo uvedel prima note na črtu in Jakobu hahhahahhH

     • Miro

      mirnčan tebe baje na MMC zelo pogrešajo

     • Svele

      Tebe pa Janša na črtu črtu in Jakobu pogreša pes cerkveni pedofilni incestni Mars hlapec

     • Miro

      angleži so okupator Škotske? zanimivo…..pišeš novo stran svetovne politične ureditve

    • Mojca pokraculja

     Ti se vsak dan postavljas na stran okupatorjev. Kdaj boš spregledal?

     • ĐĐ Style

      Tito ni bil okupator.

     • tomnidari

      Kaj pa drugega? Zakaj smo se potem morali 91 osvobodit?

     • Miro

      ti si sedaj osvobojen?

     • Josip Broz Tito(УДБА)

      Še zmeraj ni osvobojen prisilnega jopiča, katerega so mu nadeli uslužbenci v Polju. :)

      PS: True story! :)

     • Miro

      vidiš za take bi morali uzakoniti evtanazijo…ne pa da se takole matrajo

     • Svele

      Janša hoče biti drug stari hahhahah Janšo evtanazirat .radan kje si

     • Svele

      Osvobojen pedofilije zastrupljanja hrane vode.razprodaje Slovenije.podizvajalec v lastni moji dezelici

     • Svele

      Da ti bo Janša mazal oči z peskom hahhahah.zato si se boril za princa teme pedofilije.

     • Mojca pokraculja

      Ne ? Kaj pa je bil ?

     • Miro

      maršal

     • Svele

      Kaj pa je Janša .pedofilmarsal

     • Nšo-či
     • Svele

      Slepa Mojca ti bo že Kekec prinesel zdravilo od pehte.kekec pomagaj Mojci spregledati laži pedofila Janše

    • Lea Pralines

     BRAVO,TOČNO TAKO JE IN PIKA¨!!!

     • Svele

      Vse fasistenjansiste v dobro jamo

    • večni srb

     Fašizem je vladavina posameznih družin, ki si podredijo ves državni aparat.
     Zakaj je današnji fašizem boljši in ali si zaslužijo isto kazen?

   • Svele

    Komunist je vsak ki ni fašist.hahahhaha malo vas je kurci pedofulni

   • večni srb

    Nacist je vsak, ki zanika holokavst in okupacijo.

    • ZatonMesecnikov

     Krščanski socialisti, socialdemokrati, fašisti, nacisti, anarhisti = desno

     Komunisti = Levo

     Kominterna, razvrstitev političnih strank, Moskva 1930.

 • bubamara

  Slovenci, ki so prepoznali večjo nevarnost v komunizmu so potegnili kratko. Na žalost naroda, so imeli prav. Komunizem je zabil zadnji žebelj v krsto Slovenskega naroda. Kar ni uspelo nemškemu cesarstvu, fašizmu in nacizmu, je uspelo komunizmu. Celo v “samostojni” Sloveniji pomeni beseda Slovenec sovražni govor.

  • učko

   Od leta konca 1.sv do začetka 2.sv , torej v 20 letnem obdobju so se na tleh komunistične Sovjetske zveze dogajali množični zločini. Stalinizem je masovno mučil in pobijal, še zlasti pripadnike ne-ruskih narodov, najbolj Ukrajince. Resnice o teh dogodkih so imele ogromno časa, da pridejo do naših ljudi takrat na tem prostoru. In komunisti so veljali za največje zločince. No, Slovenija je takrat pripadla pod Stalinovo oblast, torej komuniste. Za to so vse, ki se niso strinjali s komunističnim režimom masovno pobijali. No, najbolj žalostno pa je, da nam komunisti še vedno vladajo in vidite kako. SRAMOTA !!!!!!!

   • Miro

    in kje ti živiš, da ti vladajo komunisti? S. Koreja?

    • Lustrator

     V slovenski družbi je danes več komunistične ideologije, besednjaka, političnih programov in celo simbolike kot v času komunistične Juge – če tega ne opaziš, živiš pod kamnom.

   • bubamara

    Žalostno je pri vsem tem, da ljudje še vedno enačijo komuniste z Slovenci in Slovenijo. Slovenec, ki je dvignil roko nad komunista je bil izdajalec; komunist, ki je umoril Slovenca je pa heroj. Noro. Res neumen narod, ki tako razmišlja.

    • večni srb

     Kdo je pa začel, kaj je pa bilo?

  • večni srb

   Zaradi nacistične okupacije, Slovenija ni več obstajala, slovenci nismo bili več narod, večina pa je bila obsojena na smrt, po Zakonu o rasni higieni.

   V kakšnem smislu so nas lahko komunisti ubili, če smo očitno spet živi?

 • Josip Broz Tito(УДБА)

  Dajte že mir ste temi izdajalci naroda – domosralci. Bili in ostali bodo izmečki naroda. :)

  PS: Slava Titu in Partizanima. :)

  • Olga2345

   Slavite genocid in komunistične morilce?

   • Svele

    Janša zlorablja črta in Jakoba

   • Osti jarej

    …a pobijanje sobratov ,na strani okupatorja pa ni genocid…tudi ta NIKOLI ne bo zastaral

    • Lustrator

     V samoobrambi je dovoljeno tudi streljanje, kdaj ti bo to jasno, rdeča fašistka?

     • Svele

      Ne se bati partizanskih otrok v rokah imajo igrače.ti tvoji domosralci iz hudo dobre jame niso povedali.hahahhaha strici so jim povedali

     • Osti jarej

      ……torej….samobranili so se tudi po vojni……ker sovrag nikoli ne spi….razen mrtev….amen…..tabelček nacifašist

   • Svele

    Živel samogenocid hlapcev domosralskih

   • večni srb

    Genocid nacistične, fašistične in ustaške golazni, NOB, skratka. To bi moral postati Evropski državni praznik.

  • Cyclopean

   Kaj s tem gobcem poljubiš svojo staro kuzlo zvečer?

   • Svele

    Si ljubosumen ker maš dva prestara prostituta v družini

    • Cyclopean

     Ne mislim se s tabo ukvarjat degeneriranec.

     • Svele

      Misliš ne ukvarjaš pa

   • Josip Broz Tito(УДБА)

    Tvoja kuzla me poljubi vsak dan. :)

    PS: Samo ne na usta. :) #YouKnowWhatIMean

    • Cyclopean

     Ajejej pederčina usmiljenja vredna lajka celo svoje komentarje…

  • Van Der Waals

   TITO MORILEC!!!

 • Gr Enze

  CHURCHILL JE UKAZAL LJUDEM , KI SO ŽIVELI NA OKUPIRANIH OTOKIH NAJ SODELUJEJO Z OKUPATORJI SAMO , DA NE BO ŽRTEV IN DEJAL VSAKA PUŠKA KI POČI DRUGJE JE BOLJŠE KOT PA PRI NAS ! VI BEDAKI PA TAKOLE ŽEJNI KRVI SEVEDA NE SVOJE AMPAK SOSEDOVE . PRI NAS SO KOMUNISTI PRVI PRIČELI STRELJAT IN POBIJAT DOMAČE LJUDI SLOVENCE NE PA OKUPATORJE TOLIKO O TEM ! KOMUNISTI SO UVAŽALI ZARADI RODOMORA IN IZGNANSTVA LJUDI IZ JUGA MED DRUGIM VELIKO RAZNIH DADOTOV IN NJEMU PODOBNIH , KI NIMAJO POJMA O SLOVENSKI ZGODOVINI , KER SO NAFILANI Z RDEČO ZLAGANO ZGODOVINO ZA PRAVO ZGODOVINO JIM JE PA OČITNO ZMANJKALO PROSTORA V PRAZNIH GLAVAH !! KOMUNISTI SO V STO LETIH NAREDILI TOLIKO GORJA IN POBILI OGROMNO LJUDI POGLEJTE UKRAJINSKI RODOMOR , DA BI MORALI BITI VEČNO TIHO !!

  • Svele

   Vinston pozna enga Srba .Tankosič

 • Grog

  No ja , domobranci so zaprisegli okupatorju in posiljal nosecnice , otroke in upokojence v taborisca. Ni cudno , da je folk popizdil nad njimi.

  • Svele

   Poklati vse domosralce pedofilne amen živela hudo dobra jama in Barbarin hostel

   • Cyclopean

    Te ni sram pisat takšnih stvari gnida pokvarjena?

    • Svele

     Na nikogaršnji sloveniji.ko je prvi poceo rat

    • Svele

     Ne sram me je vas

 • Slovenec

  Skoraj 80 let je ze od zacetka 2. sv. vojne. Kdo od teh soldatov je sploh se ziv? Komu je v interesu to zbadanje s poboji in grobisci?

  • bubamara

   Na žalost je to večna zgodba, ki je za vedno razdelila in s tem uničila narod. Začetki razdora so še iz časa avstroogrske, ko so se ustvarile dve struji: napredna in nazadnjaška. Potem so v stari Yugi bili sokoli in orli, itd. Prihod komunizma v začetku 20. let 20. stoletja je v bistvu višek razdora naroda. Komunisti so izkoristili razdeljenost naroda in seveda čas vojne za dokončen razkol. Idealno za nastanek umetne tvorbe po evangeliju internacionale in s tem izbris naroda.

   • Lustrator

    kakšna nazadnjaška neki? Zgodovina je jasno izkazala, da tisti, ki so jih komunisti interpretirali kot “svobodnjake”, niso nič drugega kot regresivci, ki so nas za 70 let zaprli v časovno kapsulo medtem ko se jeostali svet razvijal. T.i. “nazadnjakI” pa so postavili Evropo in jo pripeljali na mesto največje svetovne velesile ob “nazadnjaški” Ameriki.

    Prosim ne uporabljaj komunističnega novoreka, ki nima z realnostjo prav nikakršne zveze.

    • bubamara

     Nazadnjaki na Slovenskem so bili res nazadnjaki. Govorim o 19. stoletju.

     • Lustrator

      Narobe, bili so konservativci. Pripisovanje nazadnjakarstva konservativcem je komunistični novorek in nima nikakršne zveze z realnostjo, kakor tudi ne komunizem z liberalnostjo kaj šele napredkom.

  • Svele

   Besnemu pedofilu Janši in njegovi združbi pedofilov hahhahahha

 • Olga2345

  Komunistični zločinci, ki imajo roke krvave od genocida, pa histerično napadajo zbiranje “neofašistov” v Trstu?!!! Hinavci! Podpirajo pa nekaznovanosti komunistov in zbiranje NEOKOMUNISTOV v “levičarskih”” strankah vSloveniji! Komunizem=nacizem=fašizem!

 • ana janez

  Ne se čudit po sedemdesetih letih levičarji še kar lezejo iz pizd.

  • Svele

   Hahhahah partizani so pozabili se njihove spedofilirane samorastnike potolct

  • Svele

   Hahhahahha domosralci Janševi pedofilni vabljeni na zastonj tečaj letenja nad hudo dobro jamo

   • Cyclopean

    Kaj s tem gobcem poljubiš svojo staro kurbo zvečer?

    • Svele

     Oprosti nisem pedofil kot ti da poljubljam tvoje spedofilirane prostituta hahahhahah

     • Cyclopean

      si pa zarukan degeneriran komunist in nižje res ne gre

  • Svele

   Ti pa iz rektuma hlapcevska pedofilno incestnega.hahhahahha si v zlahti z crtom in Jakobom .hahhahahha vsi Slovenci pedofili cerkveni vsi sorodniki začeti v incestu

 • Osti jarej

  …kar so bili…izdajalci …in kar so hoteli biti….izdajalci

  • Svele

   Enkrat izdajalec vedno jansa

 • Svele

  Slabo so se branili hahhahahha kot Janša v kleti pedofilna podgana

  • Cmerko

   Mars smrdljivi pritepeni cifur.
   Smrt cefurjem.

 • Osti jarej
 • Občasni Komentator

  Umori po vojni so se dogajali in niso bili nikoli kaznovani. Nihče pa ne sme misliti, kako je to bila značilnost dogajanj samo v bivši skupni državi. Preberite npr. knjigo Other Losses (opis posdaj) ali pa od Gilesa MacDonogha After the Reich: From the Liberation of Vienna to the Berlin Airlift pa boste videli, da je skoraj 2-3 milijone Nemcev pobitih v petih letih po vojni (tudi ta opis je spodaj). Vojna prinese vedno najslabše v človeku, kar so nacisti pobili po taboriščih po celi Evropi se jim je vrnilo kot bumerang v letih po vojni. Maščevanje je vedno v rokah zmagovalcev, in ti se skozi zgodovino niso naučili prav ničesar.

  Other Losses caused an international scandal when first published in 1989 by revealing that Allied Supreme Commander Dwight Eisenhower’s policies caused the death of some 1,000,000 German captives in American and French internment camps through disease, starvation and exposure from 1944 to 1949, as a direct result of the policies of the western Allies, who, with the Soviets, ruled as the Military Occupation Government over partitioned Germany from May 1945 until 1949.

  His best estimate is that some three million Germans died unnecessarily after the official end of hostilities. A million soldiers vanished before they could creep back to the holes that had been their homes. The majority of them died in Soviet captivity (of the 90,000 who surrendered at Stalingrad, only 5,000 eventually came home) but, shamingly, many thousands perished as prisoners of the Anglo-Americans. Herded into cages along the Rhine, with no shelter and very little food, they dropped like flies. Others, more fortunate, toiled as slave labour in a score of Allied countries, often for years. Incredibly, some Germans were still being held in Russia as late as 1979. The two million German civilians who died were largely the old, women and children: victims of disease, cold, hunger, suicide – and mass murder.

  • Lustrator

   To kar si napisal le še dodatno potrjuje, da je bila vloga “zmagovalcev” zaveznikov in sovjetokomunistov še precej bolj diabolična od nacistične. Nacisti so ubijali V ČASU VOJNE (kjer je to samo po sebi umevno), medtem ko so se “civilizirani” in “demokratični” zavezniki nad premaganimi nasprotniki izživljali tudi PO vojni. Prav tako so nacisti pobijali tujerodne, medtem ko je komunizem klal PREDVSEM lastne ljudi. Vsi trije socializmu 20. stoletja so bili izrojeni, a komunizem je šel v tem še nekaj korakov dlje – a odgovornost za njihovo delovanje nosijo predvsem Angleži, ki so jim ščitili hrbet!

   • Aron

    Nemški Židje, komunisti, antinacisti so bili tujerodni? Wow, slovenski šolski sistem je pri tebi res zatajil.

    • Lustrator

     Mi lahko malo razložiš kaj imajo z nemštvom židje in komunisti, ki se SAMI niti približno ne identificirajo z Nemci? Židje zato, ker so ne glede na kraj rojstva, vedno na prvem mestu Judje (očitno zelo slabo poznaš to religijo), komunisti pa zato, ker koncepta narodov sploh ne priznavajo. in je zanje “narodnost” ostanek buržoazne družbe, ki jo je potrebno uničiti in zamenjati z univerzalno komunistično internacionalo. To, da nimaš pojma o judovstvu ti še ne morem zameriti, ker pač nisi travno neka cvetka v izobraženosti, da pa ne poznaš kreda svoje lastne ideologija, to je pa malo huje.

     • večni srb

      Komunizem ti gre bolje kot zgodovina vidim.

     • Aron

      Torej jih je zaradi tvoje Nazi ideologije dovoljeno pobijat? Uf. Tones globlje in globlje v brezno fasizma in sovrastva. Se malo pa bo treba tvoje bruhanje prijaviti policiji. Ni sans, da bi se kreteni tvojega kova sprehajali po lepi Sloveniji.

     • Lustrator

      MOJ naci ideologije? Ne sodi po sebi – meni se gabijo vsi trije socialistični totalitarizmi 20. stoletja. Gabi se mi socializem, gabi se mi močna državna uprava, omejevanje podjetniške pobude, osnovnih človekovih pravic in svoboščin, politična instrumentaliziranost policije in pravosodja, zanikanje človeka kot duhovnega bitja in njegove svobodne pravice do veroizpovedi, privatne lastnine, svobode govora. Gabi se mi celoten Marksov filozofski kontekst na katerem so vsi trije -izmi osnovani: ateizem, materializem, nihilizem. Skratka idejno mi je bliže ureditev aboridžinske plemenske skupnosti kot pa vaš etatističen, enoumen, nasilen totalitarizem.

     • Aron

      Tudi Hitler je najbolj preziral komuniste, zato je najprej zaprl, mučil, pobijal sindikaliste in komuniste. Bi se fino razumela :)

      In v vednost, kapitalizem in demokracija sta medsebojno izključujoča.

     • Lustrator

      Hitler je imel povsem rad komuniste (še posebej zunaj svojih meja, da škodijo nasprotniku), saj brez njih ne bi nikoli prišel na oblast – potreboval je navidezen antipol, tako kot ga je Stalin, zato tudi na primer na sodnem procesu po požigu rajstaga niso obsodili nobenega glavnega kominternovca v nemčiji, čeprav bi imeli za to fantastično priložnost – šlo je za dogovorjen sekč v katerem sta imeli koristi obe strani istega kovanca.

      “In v vednost, kapitalizem in demokracija sta medsebojno izključujoča.”

      Čestitam, uspela ti je najbolj abotna trditev kar sem jih v zadnjem času prebral na spletnih forumih in moram reči, da je tudi precej izvirna – česa takega nisem slišal govoriti niti mesečnikov, pa so kar precej čez rob razuma.

     • Aron

      Dokazi nasprotno, ne pa z blefiranjem. Kako je kopicenje bogastva na racun revne vecine demokraticno in kaj vplivne bogate elite pomenijo za demokraticni proces?

     • Lustrator
     • Aron

      No, kaj bolj konkretnega tako ali tako nisem pricakoval od tebe. Tvoja zmoznost argumentacije pac ne zmore vec kot linkanja videa neolib think-tanka.
      Bova kar zakljucila, da se se bolj ne osmesis.

     • Lustrator

      Si morda pričakoval, da bom še enkrat porabil celo uro, da ti jasno razložim osnovne družbene pojme, nakar mi boš v odgovor znova zažugal “vemokdojezmagal” ali pa “janša-komunist”? Pozabi. Če ti ni jasno, da prave demokracije brez kapitalizma ni in obratno, potem me niti ne čudi tvoj rdeč totalitaren pogled na svet. Dokazuje namreč, da ne razumeš niti osnovnih principov za delovanje kapitalizma, niti demokracije.

   • Občasni Komentator

    Ne…to je povsem enak zločin…to je tvoj problem, ker hočeš povedat, da so zločini med vojno OK. Niso…to ni sprejemljivo.

    • Lustrator

     Nikjer nisem napisal, da so kakršnikoli zločini OK – napisal sem, da je ubijanje samoumevna sestavina VSAKE vojne, medtem ko pobijanje PO VOJNI to nikakor ni in prav nič drugega. Namenoma manipuliraš ali si samo površno prebral moj komentar?

     • večni srb

      Industrijsko masovno ubijanje ljudi, glede na starše, ki so se jim rodili, v totalni vojni?
      Razmisli še enkrat, 2.sv ni bila samo še ena vojna.

     • Občasni Komentator

      Res je, da vsega nisem prebral, ker mi ni odprlo spodnjega dela tvojega zapisa. Pobijanje po vojni je še vedno del vojne, ker je posledica dejanj, ki so nastala med vojno med katero je po tvojem ubijanje dopustno. Akcija in reakcija bi rekel Sir Newton. Ne moreš tako ločevati med tem, ker je od antike naprej maščevanje samoumeven del vojne. Primer: Rimljani in Kartagena. Ali je bilo potrebno pobiti vse in zažgati mesto? Ne. Pa je vendarle bilo tako storjeno, ko ni bilo ne komunizma in fašizma na pomolu. So pa bili ljudje, ki so nagnjeni k maščevanju. Shakespearja malo preberi pa boš na začetku opazil zapis “Vengence is mine…”.

   • večni srb

    Nacisti so iznašli evgeniko in industrijsko ubijanje, kako si lahko pa sploh še bolj nor?

 • Svele

  nešteto strahotnih primerov ve le noč in morilci. Okoli 20.4. so pri D.M. v Polju in na Ježici pobrali 14 ljudi, jih postrelili in zmetali v Savo. Ta ali oni teh strahotnih primerov pride na dan in z vso jasnostjo obžari zločinsko, morilsko divjanje slovenskih branilcev vere! Eden takih primerov je umor enega moža in 10 deklet iz Vrbljenja. Dne 27.1.1944. Ta pokolj je izvedel že omenjeni Franc Frakelj s svojo likvidatorsko sodrgo, ki je sestavljena takole: Njegova najožja pomagača in telesna stražnika sta Jakob Anželjc in Alojz Benko oba iz Vrbljenj. Dočim je Martin Oblak iz Vrbljenj vodja morilske podskupine, znan kot najbolj krvoločen tip v barjanski dolini. Med njimi so tudi Franc Požar iz Strahomerja, Jože Grum, domobranski narednik iz vasi Podkraj pri Tomišlju, Pepek Švigelj iz Bresta, po poklicu konjski mešetar in njegov brat Franc Švigelj, šofer, ter Franc in Ludvik Stojc iz Iga. Slednji je vodil Decembra napad na Gospodarsko komisijo na Barju, ko so umorili Franca Sivca z Golega in Janeza Belaja, ravno tako iz Golega, ki je bil 14 dni mučen potem pa ustreljen v Kozlarjevi gošči.
  27.1.1944 ponoči je ta morilska »likvidatorska skupina« prišla v Vrbljenje. Zbudili so takoj kmeta Martina Furlana, ki je bil zaradi svoje poštenosti in odločnosti splošno priljubljen, njegovo sestro Pavlo, Lojzko, Micko Kocjanovo, dalje mater 8 otrok franco Strumbljevo, ki ji je mož umrl v internaciji na Rabu. Ivano Lesicovo, hčer pobožne rodbine, Minko Tekavčevo, mater 6 letnega otroka in Angelo Kumšetovo, ki je pozneje svoj strašni doživljaj izpovedala v zapisniku. Vsi so se morali takoj obleči in oditi z njimi. Dobro zastražene so gnali proti šoli na Barju. Govorili so jim da bodo poslani v Nemčijo, ker simpatizirajo z OF. Kumetova je med zlikavci dobro spoznala Požarja iz Strahomerja, ki jim je med potjo grozil s kopitom in jih potem zmerjal s prekletimi kurbami, ter Oblaka in Anželjca iz Vrbljenja. V šoli jih je sprejel Franc Frakelj in jih začel zasliševati. Štrubljeva je prosila Požarjevega, naj se usmili njenih osmih otrok in naj jo spusti. Ta pa se je nanjo zadrl: » MARŠ, PREKLETA KURBA STARA!«
  Med tem so iz Mokarjeve trgovine pripeljali še Pavlo Jankovičevo in ženo Toneta Škrabovega, katerega so zlikovci že poprej ubili v Kozlarjevi gošči, mater 10 mesečnega otroka in 6 letnega otroka in njeno sestro Mimo, vse tri iz Tomišlja.
  Vseh deset žensk in Furlana so peljali na Pruzzijevo cesto, kjer jim je Frakelj sam zavezal roke na hrbtu in nato zavezal po tri osebe skupaj. Pri tem pa se jim je rogal: » Zdaj je enkrat za vselej konec vaših norčij! Meni tako nimajo koga ubiti, pa če sam padem, nič zato.« In eni od njih, ki je bila nevesta: » Sta mislila, da vaju bo zvezal duhovnik, pa vaju bom kar jaz.«
  Po tem ciničnem zasmehovanju so odgnali žrtve proti Rudniku. Na Iškem mostu se je stari Furlan odtrgal in začel bežati, a dosegli so ga streli morilcev. Oblakov ga je kar prerešetal z mitraljezom, drugi pa so ga še mrtvega tolkli s kopiti pušk.
  Pod tem groznim vtisom so gnali žrtve dalje skozi Rudnik, Lavrico in Škofljico na grad Lisičje. Ves čas pa se zabavali z žaljivkami, češ da so preklete kurbe in jim napovedovali, da gredo v smrt, ker jih bodo postrelili. Ženske so jokale, prosile in stokale. Na gradu Lisičje so si privoščili še poslednji posmeh.
  Odpeljali so jih v kapelo, kjer jih je duhovnik izpovedal, Obhajilo pa so jim odklonili.
  Božji namestnik se je dal zlorabiti, da je prišel v temni noči na poziv morilcev v to kapelo dajat poslednjo tolažbo žrtvam, za katere je vedel da padajo pod morilčevo roko brez povoda in pristojne sodbe. Nedolžne in poštene, pomorjene le zato ker so drugače mislile kot ta morilska drhal.
  Ta duhovnik ni zakričal na ves glas: » Stojte morilci, ne tako!« in ni kril s svojim telesom matere osmero otrok, kdorkoli je, osem nedolžnih otrok, takih ki jim je Kristus velel, da naj jih puste k njemu, ga preklinja in ga obtožuje pred Bogom. Pred ljudstvom pa ga bomo z morilci vred poiskali mi!
  Le enemu od tolpe se je zganilo srce. Mlad domobranec je tiho dejal: » Ne morem vam pomagati, Domači so vas pripeljali in obsodili.«
  Po spovedi so žrtve spet zvezali, jih gnali ven in postavili v vrsto pred grajski zid. Angeli Kuštenovi se je izvil krik: »Danes streljate vi nas, ni pa več daleč dan ko bodo drugi vas!«
  Požar je poskočil kot bi ga pičil gad in se zakadil vanjo jo začel tepsti in rjovel: » TIHO PREKLETA KURBA! ZAKAJ PA PARTIZANI NAS MORIJO? JAZ SE BORIM ZA VERO IN ZA KRISTUSA!«
  Ena je vzhlipela: » mar nas boste kar tukaj?«
  Vodili so jih še 20 metrov niže. Med tem pa si je Kumšetova Angela osvobodila roke iz vezi. Ko je zaslišala krike štirih domobrancev z mitraljezi, ki so stopali za njimi : » Pazite spredaj! Hitro, hitro!« jo je nekaj vrglo naprej, skočila je v noč, ni vedela kako in kam le vedela je da mora čim prej proč od tega kraja smrti. Slišala je drdrati mitraljeze za seboj, nekaj ji je škrtnilo v ramenih a bežala je čez drn in strn, padala, se kotalila navzdol, se pobirala in spet bežala. Še dolgo so doneli za njo presunljivi kriki žrtev in mitraljezov rafali. Ko se je ustavila in prisluhnila krikov ni bilo več. Pomirila se je in sezula čevlje, splezala na drevo in zagledala luči v Ljubljani. Tako se je znašla in drugi dan popoldan prišla do ljudi, ki so ranjeno rešili.
  Aprila smo že prejeli poročilo da so domobranci pobili vso rodbino Kumšetovo, očeta, mater in hči. Takrat so njih trupla še vedno ležala med Iško vasjo in Igom.
  Tudi iz Žalimelj so izginile 4 ženske, ljudje so ugotovili da so ubite. Hkrati so iz Iga odpeljali 30 ljudi, o teh trde poročila da so pobiti.
  V začetku Maja so aretirali 140 uradnikov bančnih zavodov. Vse na Policiji mučene in izstradane ljudi izroča potem komisar dr. Maks Loh Nemcem in jim sestavlja transporte, ki gredo v Nemčijo. Moške pošiljajo v koncentracijsko taborišče v Dachau, ženske pa v mecklemburško pokrajino. Vsak mesec odhajata po dva takšna transporta. Janša morilec psihopat pedofil

  • Osti jarej

   …..to pa ziher ni res….domobranci so ljudem bonbončke delili in svete podobice

   • Svele

    Bravo pijačo sem dolžan.domosralci bi nama dali po bonbonček.jansa prosim za en bonbon hahhahaha

    • večni srb

     Poišči še kdo je komandiral demobranskim morilcem in rabljem, mogoče tudi tega ne vedo.

  • centurion

   …in potem je partizanske risanke konec….
   Otroci spat, svele bo pa ris(r)al dalje…

   • večni srb

    Taki so bili pravi domobranci, kaj si pa mislil, potem se pa še čudijo, da so jih vse pobili.

    • centurion

     Zapri kljun, zaplankani srb.
     Kolk vas niso šiptarji POTOLKL vas bomo, bolj kot leta 1991
     mi SLOVENCI.

   • Svele

    Janševa fašistična cenzura hahahhaha

    • Olga2345

     Fašiste imate na levici! Židanmesečeve….

     • Hribouc

      Dons so zborovali skupaj v Trstu.
      Kakor eni proti drugim.

      Sicer pa v zgodovini super kolaborantje v zločinu proti drugačnim. Brezkompromisna svinjarija brez primere.

      Slovenistanski komunisti in italijanski črni fašisti = vsi isti, isti, isti!

    • cosmosjasnovidec

     Poslušaj glista čefutarska sem ti že cirka najmanj stokrat napisal,da si Janša zatlači v tvojo buzerantsko rit saj si očitno zatreskan v njega,ker ga neprestano omenjaš.
     Kaj misliš čoban zahojeni,da nas tukaj ogromno ne ve o zgodovini Janše zaplankanec in,da nam je vsem veliko mar za njega bedak?
     Vsi politiki so lopovi kot levi tako desni in vsi razen nekoliko današnjih smrkavcev je bilo v KP za časa bivše Yuge kar je seveda za tisti čas bilo normalno.
     Trenutno je pa Janša boljša izbira od bilo katerega levaka čeprav sem tudi sam mnenja,da bi desnica uspela,če bi prepustil predsedstvo komu drugemu.
     Zato zapri svoj smrdljivi čefutarski gobec zahojeni mešanec med musličem ter šiptarjem prekleto teslo kozojebsko zabito.
     Jebo ti pas mater dosada parazitska.
     ————————————————————————
     Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
     DR.Cosmosjasnovidec

   • Svele

    Mirno spi jahahhah

 • Svele

  Janša vabljen na privatno posest hahahhahahha

 • Svele

  Hahhahahha trazili su i dobili svoje hahhahahhahHha

 • Lea Pralines

  PIŠITE ŠE MALO O KRIŽARSKIH VOJNAH,BO ZANIMIVA PTREDSTAVITEV IZ VAŠE STRANI…HA HA HA HA

  • Miro

   saj bi, pa nobenga komunista od takrat ne poznajo

   • xla

    jezus je bil prvi komunist

    • Osti jarej

     …jp….preganjan,ker je mučkarošom na repe stopil……mater,odkar svet stoji,cerkev zlorablja oblast in bedake,ki ji verjamejo

    • Lustrator

     Jezus je pridigal, da Boga ni, da človek nima duše in da je edina pravična ureditev ta, po kateri je potrebno najsposobnejše in najbogatejše razlastiti in sredstva razdeliti med delomrzneže? Zanimivega Jezusa so ti narisali srpokladivarski tovariši, ni kaj.

     • Aron

      Jezus je učil, da je treba revne nahraniti, ne pa da naj kar crknejo, če je zaradi tržnega gospodarstva in nepravične delitve dobrin, kruh predrag.

     • Lustrator

      Prosim?? Povej mi eno samo kapitalistično državo kjer revni crkujejo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil, pa ti jaz dokažem da v zgodovini ni bilo ene same komunistične države (vključno s slovenistanom leta 2018) kjer se to praktično na dnevnem nivoju NE dogaja.

      Socialna država deluje le v kapitalizmu, v socializmu so vsi na sociali in večina pod pragom revščine. Dobesedno zaklal si se z lastnim komentarjem, kaj je res tako težko za sabo prebrati?

     • Aron

      Indija.

     • Lustrator

      Indija je kapitalistična dežela? Res? Po tej logiki je Slovenija tudi, pa belorusija, Kuba in Venezuela, kajpak.

     • Aron

      Nimajo privatne gospodarske pobude?

     • Lustrator

      Hja, približno toliko kot mi – navzven OGROMNO, dejansko pa praktično nič. Še Nemcem, Skandinavcem, Angležem, Američanom bi na trenutke komajda rekli, da so kapitalisti (ker imajo tudi tam žal levičarske sanjače v parlamentu), Indija pa je zaenkrat še svetlobna leta za Kitajsko, kaj šele pravo kapitalistično ureditvijo.

      Zanimivo branje: https://www.quora.com/Is-India-a-Socialist-or-a-capitalist-economy

     • Cmerko

      Za lenuhe in komuniste je bil vedno pedrag.

     • večni srb

      Nič ni rekel, da mora kdo delat za druge, saj jim je hrano poslal Bog, sami nabrali si bodo pa že.

     • večni srb

      Jezus je rekel, da se preveč sekirajo, mana je rasla po stepah, voda je padla iz neba, ponoči se lahko pokriješ s slamo ali stisneš h kozličkom, ljubite se in množite.

  • Lustrator

   Ni problema. Slovenclji, ki ste bili vsi po vrsti deležni sistematičnega pranja možganov, veste o njih približno toliko kot jaz o eskimski kulinariki. Križarske vojne so ene izmed zadnjih dejanj združene Evrope na katrere smo lahko ponosni. Odkar jih ni, je Evropa vse bliže svojemu bridkemu koncu.

   • večni srb

    To je isto kot če bi rekel, da so hrvati lahko ponosni, ker jih je pomendrala jugoslovanska vojska.

  • Svele

   Pa o sežiganju uršulink od strani pedofilnih domosralcih cerkvenih

  • Anton

   Kako površno!

 • tomnidari

  Je tukaj spodaj en kup komunističnega nakladanja, pa bi ob tej priliki zagovornike komunistične drhali vprašal, ali veste čigav zakon je amnestiral vse fašistične zločince?

 • Osti jarej

  …jejhata,no….nikoli ne boste spremenili dejstva,da so bili izdajalci….amen

  • Cyclopean

   In vi nikoli ne boste spremenili dejsta da se je šlo samo za revolucijo in prevzem oblasti. In da je degeneriran komunizem propadel po čisto celem svetu in to je sveta pravica.

   • Osti jarej

    …yebat ga…..to je res….a povsod po svetu so v politiki prefarbani ,potuhnjeni komunisti…..in,kar je zelo pomembno…potomci največjih klavcev…zlasti pri nas…na bučelco pojdi in se izobrazi o resnici

   • Aron

    Komunizem je propadel, ker je s poteptanjem Marxovih idej prerasel v desničarski absolutizem. Ideje socializma so pa žive kot še nikoli. V Ameriki ima prvič v zgodovini več ljudi pozitivno mnenje o socializmu kot kapitalizmu.

    • Cyclopean

     Pa vendar ne bo nikoli zaživel več na način kot je bil takrat. Ker delovni ljudje ne bodo hoteli delati za lenuhe oziroma, da se jim bo vzelo in dalo lenuhom. Samo zblojeni levaki v Ameriki sanjajo o socializmu s svojimi iphoni v rokah, največjem simbolu kapitalizma in antisocializma.

     • večni srb

      Oslarija, vedno se nek del družbe žrtvuje in dela za vse, ostali pa vzdržujejo civilizacijo, študirajo, razvijajo nove stvari, se ukvarjajo s kulturo in umetnostjo, nekateri so preprosto bolni in itak ne morejo delati. Čedalje manj ljudi dela zato, ker je že vse narejeno, planet ni neskončen, lahko dostopnih naravnih surovin je vse manj, prostor je urbaniziran, manualno delo pa vse bolj nadomeščajo mašine in roboti, ki kmalu upravljala umetna inteligenca.

     • Cyclopean

      ”vedno se nek del družbe žrtvuje in dela za vse” ???

      Sam sebe kontradiktiraš…”ostali pa vzdržujejo civilizacijo, študirajo, razvijajo nove stvari”, to počnejo tisti, ki za to dobijo pošteno plačilo in nobeden ne bo razvijal novih stvari da bo plačan isto kot neki kvazi umetnik ali nekdo na socialni.

      ”Čedalje manj ljudi dela zato, ker je že vse narejeno” lol a res? Vse je narejeno, zakaj pa potem se dela vedno več in vedno dlje?

     • večni srb

      Ravno zato, ker tako malo ljudi še kaj dejansko dela z rokami, kdor pa le, postane dober v svojem poklicu in noče imeti zraven kupa šalabajzerjev, ki ga samo motijo in mora potem popravljati za njimi.
      Dobrih delavcev je malo, ampak vedno ravno dovolj, par ljudi lahko poskrbi za zaloge dobrin milijonov, za celo leto, vendar tega ne bi mogli ali hoteli, če ne ni bilo obstoječe civilizacije. Ne rabimo še več neprodane robe, ker to pomeni še več smeti in uničene narave, če tako bolje razumeš, več kot poješ čez dan itak ne moreš nabasati vase.

      Je pa zanimivo vprašanje kako dolgo se lahko še to gremo in kaj bi se zgodili, če bi se cel planet spremenil v gulag, kjer bi milijarde ljudi noč in dan zidale samo ogromne piramide, v čast poganskim božanstvom, verjetno bi se vsem zmešalo.

     • kraljica vesolja

      Lejta, če vama je kej lažje, vsi bomo umrl. Zdej pa, a se boš smejal smrti u obraz, al se boš pa usral, sam tisto trenutno zavedanje je važno. U večnosti je pa čist vseen.

     • večni srb

      Najbolj pomembno je zdravje, svoboda in dom, pa čim manj delati in čim več zaslužiti. Da boš čim kasneje umrl in do takrat čim lepše živel, smisel življenja je odkrivanje sveta in uresničevanje svoje fantazije.

     • kraljica vesolja

      Jst mam bl preprosto, seks pa pivo. Moto moj je pa ” uživaj, dokler lahko”.

     • večni srb

      Ni slabo, ampak pivo je voda, so še boljše stvari na tem svetu in nekatere dostopne tudi pri nas.
      Jaz tega sploh ne bi vedel, ampak sem delal za buržuazijo in sem marsikaj lahko videl ter poskusil, obstaja tudi neka logika zakaj je nekaj bolje in bolj zdravo od ostalega, čemu sicer služi znanje, če ne zato, da si dvignemo kvaliteto življenja in tozemeljskega čutnega uživanja.
      Hecam se, zdaj živim zelo skromno, ker sem v to prisiljen, ne po svoji krivdi, ampak vedno me nasmeje kako so ljudje naivni in pravzaprav neverjetno skromni, ker se enostavno ne zavedajo kaj je dobro, če pa za take tega ni.

     • večni srb

      Še tole, danes je vedno več vreden kot jutri, ker se staramo, odmiramo, po domače.

   • večni srb

    Slovenije ni bilo več, jugoslavije tudi ne, ker so jo izdali ustaši, ljudje so gledali a zahod kot na Hitlerjeve zaveznike in so začeli počasi podpirati komunizem, kot edino obstoječo alternativo.

  • xtc

   Nikoli ne boste mogli spremeniti dejstva da ste vojni in zločinci proti človeštvu-EU resolucija vas je postavila ob bok bratov socialistov.

 • xtc

  Socializmi vseh vrst so greznica človeštva.

 • večni srb

  Ustaši so se prodali Rimu, ki jim je kot nagrado za uničenje potomcev judov in srbov ter Slovenije, obljubil svojo klerotalibansko džamaherijo.
  Slovenski jezik je bil prepovedan, sčasoma bi ga popolnoma izbrisali, kot se je zgodilo že v normalnih državah, kjer jim sploh ne bi bilo treba zamenjati jezika, pa je bilo bolj praktično.

  Slovenije ni bilo več, to je bil smisel okupacije, borili so se za najboljizrojeno in genocidno nacijo v celotni človeški zgodovini, meni se zdi to dovolj hudo. Polpismene kmetavzarje so pumpali pa gospodarji slovenske zemlje in veliki industrialici, isto kot danes.

 • kraljica vesolja

  Ej, sam kdaj so drevesa posekal. Ko sem bla ene deset let nazaj tam, so še bla. ČIst vse, kar je lepš od vas, morte uničit.

  • večni srb

   Konec je s slovenskim gozdom, če hočemo vzdržno ekonomijo, rabimo več prebivalcev in večja mesta, kar pomeni, da bo treba ponekod zravnati tudi manjše hribe, vse ostalo bodo pa njive.
   Poglej si enkrat na Google zemlja kako zgleda Sicilija ali tista ameriška kmetijska država, ne spomnim se imena, kot bi gledal računalniško grafiko, ena sma velika njiva, veliki so pa kot Nemčija. S tisto hrano potem napajajo betonske džungle, kjer živi na desetine milijonov ljudi sredi umetnega okolja.

   • kraljica vesolja

    No, te so zame izdajalci. K to dovoljo. Mene pa itak nihče ničesar ne vpraša.

    • večni srb

     Ni več poti nazaj, celo v Sloveniji že preveč ljudi živi v mestih, da bi jih lahko razselili po rovtah, narava pa je divja, čedalje bolj strupena in kužna, ker samo še gnije, umazanije je pa tudi zaradi čistilnih naprav čedalje več.
     Slovenska civilizacija bo uspela, okolje bo uničeno ali pa bo masovna smrt.

     • kraljica vesolja

      Vse to BO.

 • Get Smart

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem =
   SOCIALIZEM = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    Vsi klavci JOSEPH BROZ TITOVE komunistične bande V SLOVENIJI so bili UVOŽENI
    srbo rvacki črnogorski itd. lumpenproleteri, kot lahko vidite tudi na sliki nje.
    Komandanti:

    komandanti —
    1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba

    2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )

    3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7.
    Korpusa

    3.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska);
    namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa

    4.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9.
    korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu

    5.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone
    (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije;
    komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.

    7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;
    komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone
    (Dolenjska); komandant 15. Divizije

    8.) Božović Radomir – Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona
    Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade;
    namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. Divizije

    9.) Ignjatović Radojica – Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30.
    divizije

    10.) Brajović Petar – Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve
    brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije;
    komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)

    11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. Divizije

    12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije;
    namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

    13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade;
    namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik
    komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.

    14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade;
    komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove
    brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. Diviziji

    15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. Korpusa

    16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije;
    komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

    17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona
    Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,

    18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3.
    bataljona Bazoviške brigade

    19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade;
    politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

    20.) Knežević Vladimir – Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona
    Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1.
    bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.

    21.) Jovanović Svetolik – Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je
    spremljevalec Šaranovič Milana.

    22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda

    23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir
    minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih

    24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade

    25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade

    26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar
    3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja
    1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3.
    bataljona Kokrškega odreda

    27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino;
    bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ

    28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.

    29.) Dedejić Boško – Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta
    3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant
    Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.

    30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade

    31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade;
    načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

    32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta
    Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade

    33.) Alfirević Petar – Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja
    Prešernove brigade

    34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. Divizije

    35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona
    v 31. Diviziji

    36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade

    37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade,
    operativni oficir 31. Divizije

    38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove
    brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove
    brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. Korpusu

    39.) Gliša Radomir – Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade;
    komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije

    40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v
    Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na
    najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah

    41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
    brigadi.

    42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
    brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade,
    politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

    43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove
    brigade.

    44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona
    Bazoviške brigade .

    45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona
    Bazoviške brigade.

    46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona
    Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.

    47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega
    komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.
    48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.

    49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške
    brigade

    50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2.
    bataljona Bazoviške brigade.

    51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

    52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

    53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.

    54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

    55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
    56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.

    57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
    58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

    59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.

    60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.

    61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.

    62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške
    divizije, operativni oficir Goriške divizije

    63.) Peraić Vladimir – Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2.
    Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda

    64.) Božić Lazo – Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15.
    brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade

    65.) Džordžević Branko – Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1.
    bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega
    odreda

    66.) Bratković Peter – Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2.
    Kokrškega odreda

    67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka
    za zveze pri 9. korpusu
    68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v
    Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade

    69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve
    brigade

    70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade
    71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3.
    bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije

    72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove
    brigade

    73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9.
    korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa

    74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade

    75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije

    76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade

    77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

    78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne
    čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije

    79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije

    80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri
    glavnem štabu NOV in POS

    81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona
    Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

    82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
    bataljona Gregorčičeve brigade

    83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

    84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

    85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični
    komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade

    86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade

    87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade

    88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade

    89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli
    9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4.
    bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor
    podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa

    90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3.
    bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
    Gregorčičeve brigade

    91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije

    92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.
    93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v
    9. korpusu

    94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade

    95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade

    96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

    97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

    98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

    99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

    100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

    101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2.
    bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade

    102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. Divizije

    103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade

    104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3.
    bataljona Ljubljanske brigade

    105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta
    1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
    Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade

    106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade

    107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi
    brigade

    108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1.
    bataljona Kosovelove brigade

    109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade

    110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2.
    bataljona Kosovelove brigade

    111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve
    brigade
    112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. Diviziji

    113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. Diviziji

    114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični
    komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja
    Ljubljanske brigade

    115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. Korpusa

    116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični
    komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

    117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade

    118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski
    vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir
    Kosovelove brigade

    119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2.
    bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
    bataljona Gregorčičeve brigade

    120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade

    121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.

    122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove
    brigade, načelnik štaba 30. Divizije

    123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije

    124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član
    štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. Divizije

    126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade

    127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade

    128.) Vitković Ljubo

    129.) Popović Gregorij

    130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške
    brigade

    131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade

    132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade

    133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV

    134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete
    Cankarjevega bataljona

    • Get Smart

     Enako velja za t. i. “BELO GARDO” = Pojem “Bela garda” je kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI izum = fejk
     ustvarjeno kao nasprotje RDEČE GARDE =
     “Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo
     morali organizirati sami” =
     = povedal ČLAN PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE):
     to je tako kot MURGL “levići” in MURGL “desnići” nje
     (tukaj znana kot KUćANOVA “žlahtna desnica” nje),
     in potem se NEINFORMIRANI ljudje kao postavijo na ENO od dveh FEJK STRANI = obe te kao
     strani sta ENA in EDINA kaviar ŽIDO KOMINTERNISTIČNA JUGOSLAVIJA.
     Torej
     tako imenovana BELA GARDA v Sloveniji

     – Jevdžević Dobroslav – vojvoda
     – Todorović Žarko – poveljnik severnih pokrajin leta 1941 (Slovenije in Hrvaške)
     – Antić Petar – pomočnik poveljnika severnih pokrajin
     – Trifunović Žarko – poveljnik severnih pokrajin po letu 1941
     – Đukić Sveta – poveljnik severnih pokrajin
     – Koprivica Danilo – poveljnik slovenske JVvD, komandant četniškega odreda v Sloveniji
     – Vasiljević Dobrivoje – pomočnik komandanta JVvD za Slovenijo, tesen zaupnik Mihajlovića
     – Petković Mutimir – kurir vrhovnega poveljstva JVvD za Slovenijo
     – Đukić Mirko – kurir četniškega poveljstva Slovenije
     – Rakić Dragiša – član poveljstva severne pokrajine
     – Vujošević K. – poveljnik zahodne Slovenije
     – Miladinović Jova – načelnik štaba poveljstva severnih pokrajin
     – Vukosavljević Žila – načelnik štaba severnih pokrajin
     – Domazetović Krsto – šef vojnega dopisništva iz Slovenije, osebni obveščevalec
     Mihajlovića, vodja posebnega obveščevalnega centra
     – Radenković Grudimir– delegat vrhovnega poveljstva za Slovenijo
     – Vujošević Nikola – poveljnik Primorske Istre
     – Marović Vasilije – major, delegat vrhovnega poveljstva v Sloveniji
     – Draganac – poveljnik Dolenjskega odreda
     – Žović Slavko – organizator in vodja četniške skupine v Trstu
     – Damjanović David– general, delegat vrhovnega poveljstva v Sloveniji leta 1945
     – Jevtić – major, delegat vrhovnega četniškega poveljstva v Sloveniji
     – Stamenković Miroljub – poveljnik Stamenčkovićeve skupine (okoli 100 borcev), ki je v
     slovensko domobranstvo vstopila proti koncu leta 1943.
     – Stamenković Ljubomir – poveljnik Novega Mesta
     – Šajnović Martin – narednik VKJ, pripadnik Štajerskega odreda, po letu 1945 poveljnik
     Matjaževe vojske v prekmurju
     – Krištof Jovanka – šifrerka, spremljevalka in ljubica Karla Novaka, osebna tajnica Draže
     Mihajlovića, kot tudi Aleksandra Rankovića
     – Vojić – poveljnik skupine slovenskih četnikov
     – Kapetanović – delegat Mihajlovića za Slovenijo

     • večni srb

      Ti si isti kot svele, ampak te bom dal na ignore, saj ne pišeš drugo kot ves čas ponavljaš iste oslarije, ki so tako zelo butaste, da jih enostavno nihče niti ne poskuša replicirati.

 • Osti jarej
 • ZatonMesecnikov

  Ne, jezik v uporabi pri domobrancih je bil slovenski, pa oznake na uniformah z zastavo so bile slovenske. Kranjski orel.

  Komunistični partizani naprimer so imeli vojaške oznake Rdeče Armade (čepica M-35 rdeče armade pri nas znana kot titovka) ter četni ustroj prilagojen standardom Rdeče armade. Politkomisarji kot enakovreden položaj komandirjevemu. Poveljevalni jezik v štabu partizanov pa je bil srbski. (Arsa Jovanović in moštva, ki so jih z juga pošiljali v slovenski štab.)

 • cosmosjasnovidec

  Neštetokrat sem že napisal,da so enaki krvniki ter morilci kateri so pobijali svoj lasten narod bili tako eni kot drugi in razlike med njimi ni bilo to je pa tudi dokazano.
  Velikokrat sem se spraševal zakaj so Britanci iz Avstrije vrnili vlake z vagoni domobrancev saj so prav dobro vedeli kaj jih bo doletelo.
  Tako kot partizani so jih tudi oni imeli za izdajalce in niso hoteli,da se izognejo roki pravice.
  Če so vedeli ali ne,da jih bodo partizani pobili kar brez sojenja mi pa ni znano.
  Se pa spomnim,ko so v Škofjeloškem gradu snemali film iz srednjega veka in se je med sabljanjen križarjev mimo pripeljal nek moški z dirkalnim kolesom.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • Olga2345

   Pirjevčeva “zgodovina”?

   • cosmosjasnovidec

    Olga “zgodovin” je naštetih na stotine katere so pa pravilne in katere ne bo pa za vedno ostala skrivnost.
    ————————————————————————
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec

   • marker

    Baje je bila v ozadju menjava za ozemlje, na kar so zavezniki takoj pristali, ker so se znebili bremena beguncev.

 • Olga2345

  Komunizem je zločinska ideologija! Evropa gaje izenačila z nacizmom in fašizmom! Komunisti so zločinci!

 • Hribouc

  Odlično, g.Ogrin!

 • Mare

  Saj bi se lahko borili za svojo stvar, ampak ne z orožjem okupatorja, ne za njegov denar, ne z njegovo hrano. Okupatorji so hoteli izkoreniniti slovence in domobranci so bili njihovi pomagači. Zato se jih drži in se jih bo držal sloves izdajalcev.

 • Mica

  A je bil Janša danes s svojimi fašisti v Trstu?

 • tilen slatau

  Kar so si domobranci zasluzli to so dobili pa se premal so jih!

 • Matija Maček- SDV

  Golazen izdajalska!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!