Lucius Veratius ali pravičnost po slovensko

Foto: Pixabay

V Sloveniji čislamo strokovnost. Odkar vemo zase, so nam bili v ponos “rokodelci”, še posebej naši umni kovači pravice. Obrti so se učili pri tistih, ki jim ni dosti manjkalo, da so skoraj postali nezaslišani mojstri. Ti so morali najprej dokazati, da sami ne znajo, da so lahko postali najboljši za druge učiti. In to učenje je bilo zares posebne vrste. Takšno, da so samo gledali, kako delajo drugi.

Učile so se oči! Možgani bodo že znali. Tako, da pri tem ne bodo preveč trpeli. Po koncu takšnega študija prejme vsak kovač pravice papir in pečat. Tako opremljen začne ponosno vihteti kladivce. Pada po pravici. Pada po krivici. In največkrat mimo obeh. Ljudstvo njegovo početje z zanimanjem spremlja in se čudi. Le kaj se bo izcimilo iz tega? Prezgodaj je še, odgovori delilec pravice. Se bo že pokazalo, ko bo čas. Če bo špičasto, bodo vile, če široko, bo lopata.

Žlahtna butalska logika
Prehajanje “žlahtne” butalske logike v slovensko realnost je posebne vrste fenomen. Nadvse smešen, če hkrati ne bi bil tudi do konca žalosten. Vse skupaj je še najbolj podobno hudomušni zgodbi o bogatem in brezobzirnem starorimskem meščanu Luciusu Veratiusu. Latentni nasilnež je živel okrog prvega stoletja pred našim štetjem in je na nenavaden način izkoriščal absurdnost takratnih “odškodninskih” pravil ter učinek inflacije. Predpisana kazen za klofuto je veljala 25 manjših kovancev. Če gre verjeti zgodbi, se je Veratius v spremstvu enega od svojih sužnjev sprehajal po Forumu ter v sadistični vnemi levo in desno delil klofute svojim someščanom. Po vsakokrat prisoljeni zaušnici je njegov suženj, ki je s seboj nosil mošnjo z ničvrednimi novci, odštel predpisano odškodnino. Zgodba slikovito ilustrira stanje, ki nastane, če so odškodnine za nastalo škodo določene neustrezno.

Resnični problem pa leži zakopan mnogo globlje. Pri ureditvi, kot jo opisuje naša na videz duhovita zgodba, se v družbi vzpostavi perverzno stanje, ko se zaradi slabo (prenizko) odmerjene korektivne pravičnosti ravnanje tistih, ki v imenu države škodo povzročajo – spodbuja. Vzpostavi se tako imenovana “dobra” praksa, ki določi tržno ceno za vsakovrstno povzročanje škode! Denimo za krivično izgubo dobrega imena ali strokovnega ugleda, nezakonito razrešitev s položaja, protizakonit odvzem mandata ali celo – na identičen način zrežirane volitve.

Neustrezna uporaba pojma odškodnina
Države, ki pravno varnost jemljejo resno, akterje (dokazano) nezakonitih ravnanj v njenem imenu nemudoma izločijo iz sistema ter zoper njih sprožijo visoke odškodninske zahtevke. Zavedajo se namreč škodljivih in dolgoročnih posledic njihovih ravnanj. Zgodovina jih je naučila tudi, da škodo, ki je nastala žrtvi, nikoli ni mogoče povsem popraviti. Zato ji z bogatimi denarnimi odškodninami namenijo vsaj dostojno življenje v prihodnosti.

V Sloveniji je, glede na zakoreninjeno prakso, že sama uporaba pojma odškodnina neustrezna. Gre bolj za vbogajme, ki spominja na 25 majhnih novcev, ki jih je Veratius s prezirom in privoščljivostjo delil svojim žrtvam. Nauk ljudstvu, ki početje opazuje, je jasen: grobo ravnanje z nasprotniki, četudi dokazano nezakonito je zaželeno, saj se bogato nagradi. Z dobro plačanimi službami, donosnimi posli za družinske člane in za tiste najbolj brezobzirno goreče – z ministrskimi stolčki.

Edvard Ofentavšek

 • Shalalabayzer

  Slovensko sodstvo je popolnoma neodvisno — od zdrave pameti

 • Nata

  Uau !! Tole je pa sijajna kolumna …….pravzaprav satira !
  Grobo ravnaje z nasprotniki je zaželeno ………….brez nadaljnega komentarja.

  • avtohtoni neandartalec

   Namen fašistov je, da njihove kriminalizirane žrtve čim bolj trpijo.

 • alojz

  V sodstvu je marsikaj narobe. Še tehtnica na sliki je narobe sestavljena.

 • avtohtoni neandartalec

  Najbolj se splača sodelavcem in ovaduhom, itak nimajo čez dan početi kaj pametnega,svojega življenja nimajo, ker neprestano prisluškujejo in zalezujejo svoje bližnje, na sodiščih pa dobijo povrnjene vsaj stroške prihoda na obravnavo, in se počasi nabere.

 • dob

  Slovenski pravni sistem se posmehuje žrtvi.

  • avtohtoni neandartalec

   Njihovo primarno poslanstvo je postalo, da žrtve režima čim bolj trpijo.

 • dob

  Od vsega mi je najbolj zanimivo, kakšen vrednostni sistem si je izdelal povprečni Slovenec skozi desetletja komunizma in bavconskega prava.
  Pravica je simbolično prikazana s tehtnico in lesenim kladivcem. Udarec s kladivom naj bi padel, ko je tehtnica, torej ko sta krivično dejanje na eni strani in odškodnina zanj na drugi, čimbolj uravnovešena.

  Svoje čase, Mitja Ribičič bil še živ, sem na nekem forumu napisal, da me zanima, kako bi reagiral naš pravni sistem na naslednji zločin.
  Nekdo bi vdrl Ribičiču na vrt in mu od tam ukradel 25 metrsko cev za zalivanje vrta, ki jo je kupil v Avstriji (ker se pri nas ni dobila za kupit).

  Potem je en jugoslovenar v odgovor na mojo pripombo napisal: Zakaj bi pa nekdo vdrl Ribičiču na vrt in mu ukradel cev za zalivanje vrta?!

  Je bil prav užaljen, češ, kdo ima pa pravico Ribičiču povzročati škodo na vrtu?! Kje je tu pravica.

  To, da se je Kardelj vselil v tujo hišo, potem ko je iz nje izgnal prejšnjega lastnika in je hiša za tem postala znana kot Kardeljeva hiša, to se mu je zdelo sprejemljivo, normalno, pravično.
  Da so komunisti pokradli vse, kar se je ukrasti dalo ljudem, ki so delali in ustvarili, da so imeli – s tem tudi ni imel problemov. Imel pa je problem pomisliti, da bi nekdo spizdil šlauf za zalivat rože z Ribičičevega vrta. To se mu je pa zdelo krivično!

  Po tem principu še vedno deluje bavconsko sodišče. In nič jih ni sram. Tako pač oni dojemajo kaj je pravično. Zakaj pa ne bi, saj tako sodijo.
  Oni pravico ustvarjajo.
  Ljudje pa se potem nanjo privadijo, jo sprejmejo in jo celo znajo predvideti. Jim je laže.

  • avtohtoni neandartalec

   Če ne razmišljaš nič slabega, se ti ne morejo sanjati nočne more.

  • Mojca pokraculja

   “Da so komunisti pokradli vse, kar se je ukrasti dalo ljudem, ki so delali in ustvarili, da so imeli “- drži kot pribito.
   Najzgovornejši primer je Grad Strmol in zverinski umor lastnikov Rada in Ksenije Hribar. Če komu še ni jasno kaj so počeli , naj se odpravi tja na ogled, pa bo videl, morda celo slišal, kakšne sline so se jim cedile ob njunem bogastvu. Seveda so najprej prišli do plena Kardelj in Maček, potem pa ostala drhal. Kaj vse so izropali, se sploh ne ve, nekaj izropanega pa so potem nadomestili s kosi pohištva iz Titovih depojev in vile Bled. In morilci (živ je še človek, ki je odredil njuno likvidacijo) se še vedno posmehujejo in se jim nič ne zgodi!
   Naša oblast pa tja vodi tuje državnike, da spijo v njunih posteljah in se najedajo v njunih jedilnicah.

  • dr Janez Sveti

   Dob, moj poklon. Genij si!
   Dr Janez Sveti vesoljc

   • dob

    Hvala za poklon! Sem vesel pohvale, ker pomeni dobro željo.
    Nisem pa genij. Geniji so uporabni.
    Pri moji “uporabnosti” obstajajo še neki dvomi :))

    • dr Janez Sveti

     Bolj si uporaben, kakor se zavedaš.
     Dr Janez Sveti uporabnina 1€

  • Nova24TV Mod 2
   • dob

    10+
    mmmmmmmmmm…..

  • indijanka

   Dob, veš kaj sem pomislila, ko sem tole brala? Hmm..pa imamo svojega “Ježka”. Hvala ti.

 • Peter

  Dilerska vaga za koko, no. Pa kladu za pu glav, če ne plačaš koj.

  • avtohtoni neandartalec

   Tudi oblačijo se kot inkvizicija.

 • Edi

  Duhovito napisano in dobro zadeto! Dokler ne bo visokih odskodnin za (namerne) napake v sodstvu, javni upravi in zdravstvu, se stvari ne bodo premaknile. Tako pa akterji vedo, da lahko pocnejo kar jih je volja.

 • Aton

  Zlati časi Luciusa Veratiusa. Danes te oklufta še sodnik in vse skupaj ti zaračuna odvetnik.

 • sevenx

  Luci – Ver

 • APMMB

  Problem komunistične doktature, ki nam še sedaj vlada je v tem, da komunisti posvečajo zelo veliko pozornosti kadrovanju. Poskrbijo, da imajo na vseh vplivnih položajih svoje ljudi. Mar ni vzklik dr. Jasne Muregelj, po enobarvnem US zadosten dokaz za to?
  Ko imaš “pravovernega ” šefa lahko sodeluješ z njim, ali pa mu naspotuješ. V drugem primeru, ti kmalu ne preostane nič drugega, kot da greš. Ko imaš takšnih pravovernih šefov v večini, nimaš kam iti. Takšni šefi so povsod tam, kjer komunist potrebujejo svoj vpliv. Večina šefov na sodiščih so komunistom zvesti, ali pa oportunisti, ki so se udali v usodo. Takšno vodstvo v sodstvu potem oblikuje vse, kar v sodstvu deluje.Potem perejo možgane in iz sicer bistrih ljudi naredijo črkobralce in podpovprečneže.
  Modelirati mišljenje pa ni težko v družbi, kjer že štiriletni otroci tečejo ob žici, nato pa dobivajo vedno več in več lekcij iz NOB, vse do končne zmage, ko se z vsem žarom upirajo krutemu svetovnemu kapitalizmu in multinacionalkam, ki s krediti redno dopolnjujejo državni proračun, da ne rabimo jesti trave.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!