fbpx

Lunatiki se znova oglašajo: Potrč bi epidemijo reševal s hamburgerji, blogerka Blažka Radoja pa s smrtjo grozi premierju Janši!

Marko Potrč in Blažka Radoja. (Foto: FB)

Nedavna odločitev strokovne skupine, da je potrebno državo zapreti za 11 dni zaradi novih in nevarnejših sevov koronavirusa, je zbudila sicer redke “influencerje”, da so znova povedali kako neumnost. Še več, Blažka Radoja na Facebooku grozi premierju Janezu Janši s smrtjo. Dejala je, da bi ga bilo potrebno “fentat”!

Marko Potrč svojim državljanom ponovno “odpira” oči: “Pred ljudmi, tudi pred mojimi starši, širšo družino in mnogi, ki jih imam zelo rad, je še eno poglavje tiranije,” je opisal prihajajoč lockdown v Sloveniji in omenil še mikrobiologa, ki mu je s svojim mnenjem za zgled – pa čeprav se je ta isti mikrobiolog pred kratkim spraševal, kaj virus povzroča otrokom, da morajo biti šole zaprte – kar je iz več vidikov precej problematično, še posebej za strokovnjaka. Zanj je rešitev edino to, da se z virusom navadimo živeti. A kaj ta floskula v resnici sploh pomeni? Da se je treba pač navaditi na bolezen, njene posledice in prezgodnje smrti? “Če bi se želeli znebit virusa, bi to že zdavnaj lahko naredili,” je še zapisal globokoumni mikrobiolog in se vprašal, če smo lahko še bolj neumni. Težko, mu odgovarjamo.

Kot vemo, se tudi mnenja stroke med seboj razlikujejo, kar med drugim pripomore tudi k temu, da si vsak influencer najde strokovno podlago svojega mnenja. No, nekateri gredo celo tako daleč, da si poiščejo svojo državo in tudi svojo gostilno, iz katere jim je omogočeno dokazovati svoj prav, pa četudi javnosti predstavijo le delček celotne slike realnega stanja. Marko Potrč se je tako čez vikend oglasil iz švedske restavracije in poročal, da je tam vsaj trideset ljudi, vsi seveda tudi brez mask. “Nihče se ne obremenjuje s tem in vsi jejo zelo dobre burgerje” je povedal in dodal, da je tam tako že eno leto. Med tem ko je na Švedskem običajno, da se gre na burger, se v Sloveniji razpravlja o popolnem zaprtju države, je še pripomnil: “S kakšnim namenom ne vem, ampak vem in vidim, v zadnjega pol leta, da je izvedljivo drugače, da nekje ne rabijo biti zaprti.

Jaz bi samo prosil odgovorne, naj nam pokažejo kje imajo dokaz o učinku lockdowna ali katerikolega drugega nerazumnega ukrepa,” je dejal in naše ukrepe oziroma lockdown označil za blazen. Nato je še dodal posnetek zaslona objave 24ur.com Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje, Robert Carotta, je namreč omenil tri možnosti, ki jih ima Slovenija. Popolno zaprtje za tri tedne, ali “pustimo, kot je, in plavamo s sproščanji in zapiranji”, ali pa zapremo meje in sprostimo ukrepe ter čakamo, da se populacija prekuži, je poročal portal 24ur.com. Roman Jerala s Kemijskega inštituta pa vidi edino rešitev za zajezitev virusa v popolnem zaprtju javnega življenja. “Če bomo zaprli državo in se ne bo nič izboljšalo, bodo rekli, da smo prestrogi. Če ne bomo zaprli države in se bo število okužb dvignilo, pa bodo rekli, da smo prepozno reagirali,” je opozoril in pojasnil, da je tudi švedska opustila možnost popolnega prekuženja, saj so nenazadnje tudi plačali visoko ceno. A strokovnjak Potrč se s tem ne strinja, po njegovem mnenju je bila cena, ki jo je plačala Švedska še vedno precej nižja, kot smo jo plačali mi, ki smo imeli lockdown in “goro drugih absurdov”.

Vir: Facebook

Kakšna je dejansko situacija na Švedskem?
Če obiščemo spletno stran visitstockholm.com, najdemo podatek o zaostrenih ukrepih, ki veljajo že od decembra. Zadrževanje v zaprtih prostorih je odsvetovano, izogibati se je treba gnečam in druženjem v večjem številu ljudi. V trgovinah in prostorih kjer se zadržuje več ljudi, je treba nositi masko. Svetuje se delo od doma, če je le možno. Za mizo v restavracijah lahko sedijo le štiri osebe, po 8. uri zvečer se več ne streže alkohola. Omejeno je število obiskovalcev fitnesa, večjih trgovin in tako naprej. Na dogodkih, ki so v večji meri odpovedani, je dovoljeno zbiranje zgolj osmih oseb. Poleg tega pa so se, glede na situacijo v posameznem območju, zaprle vse nenujne storitve, na primer muzeji in kopališča. Na Švedskem je število okužb in smrti sicer še kar v porastu. Trenutno beležijo 744,286 okužb, skoraj tristo oseb je v kritičnem stanju. Smrti so imeli že krepko čez 13 tisoč, precepljenih pa imajo trenutno skoraj 10 odstotkov populacije s prvim odmerkom in nekaj čez 4 odstotke tudi z drugim.

Če bi že hoteli primerjati Švedsko s Slovenijo, moramo še enkrat ponoviti, da so oni precej bolj discipliniran in morda tudi bolj razumen narod. Predvsem pa manj uporniški. Zato se pri njih morda bolje obnesejo ukrepi tudi v obliki priporočil, je pa res, da se v posameznih pokrajinah odločajo tudi lokalno. Treba je opozoriti še na to, da njihov zdravstveni sistem seveda prenese precej višje število bolnikov, kot pa naš. A strategija prekuženosti, ki jo očitno zagovarja tudi Potrč, je milorečeno slaboumna. Vsak se namreč lahko ponovno okuži, poleg tega pa so prisotni še novi sevi, ki so nam še toliko manj poznani in delovanja ter posledic niti še ne poznamo. “Če cel svet počne nekaj, še ne pomeni, da imajo prav. Ozirajte se na tiste, ki jim gre dobro, ne pa samo slediti Nemcem,” je zapisal Potrčev mikrobiolog Miha Avberšek, mi pa dodajamo, da to, da ja nekdo iz “stroke”, tudi še ne pomeni, da ve kaj govori ali pa da pove kaj pametnega.

Lunatiki so te dni v elementu
Polna luna pa je prignal na plano tudi blogerko, ki sicer niti ni omembe vredna, a je morda tokrat treba opozoriti, da je resnično šla predaleč. V svojem psihotičnem posnetku se je Blažka Radoja namreč spraševala, ali ni nikogar, da bi se predsednika vlade Janeza Janše rešili. Poudarila je celo, da bi ga bilo treba “fentat” in ga označila kot psihopata, ki mu je treba maske nekam zatlačiti, poroča portal  e-maribor.si. To je vsekakor že grožnja, ki bi ji morali pristojni organi nameniti pozornost.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba

Blažka Radoja (Foto: FB)

 

Sara Bertoncelj