[Video] Mejakova in Tomšič: Šarec je zagotovo vedel za Kraljev klic, s katerim je želel doseči, da bi Šoltes mimo veljavnega razpisa postal novi direktor Uradnega lista

Vera Mejak (Foto: Nova24TV)

Številne afere in napake vlade Marjana Šarca, ki so izbruhnile v zadnjem času, sta za Nova24TV komentirala pravnica Vera Mejak ter politični analitik Matevž Tomšič. Oba sogovorca sta izrazila zaskrbljenost nad potezami, ki jih vlada, v kateri so številne nekompetentne osebe, vleče na področju financ, saj vodijo v zadolževanje. Obenem sta poudarila, da pričakujeta razgibano politično jesen, ki pa po njuno večjih premikov na političnem področju ne bo prinesla.

Gosta tokratne oddaje Tema dneva na Nova24TV sta bila pravnica Vera Mejak ter politični analitik Matevž Tomšič. V pogovoru z Marjanco Scheicher sta oba poudarila, da sta negativno presenečena nad tem, da je bilo prvo leto vlade Marjana Šarca polno škandalov. V oddaji so se sicer posvetili predvsem aferi “Kralj-Šoltes”, premierjevim retoričnim spodrsljajem, ideološkim pritiskom vlade ter njeni pretirani porabi državnega denarja. Ozrli pa so se tudi v politično jesen, ki bo po mnenju obeh gostov zagotovo razgibana.

V negativnem smislu sem najbolj presenečena nad potezami, ki jih vlada vleče na področju financ,” je izpostavila Mejakova in ob tem opozorila na zadolževanje, preveliko porabo ter porast zaposlenih v državni upravi pod Šarčevo vlado, kar po njeno pomeni ogromne stroške, pri čemer pa na drugi strani ni vidnih nobenih pozitivnih učinkov ali rezultatov. Ob tem je izpostavila še problem, da številna delovna mesta zasedajo osebe, ki zanja niso ustrezno kvalificirane, pa so jih tja vseeno nastavili. “To je nespametno, neekonomično in tudi sicer bom rekla, da si ta narod tega ne zasluži,” je povedala. Na številne nespametne poteze Šarčeve vlade je opozoril tudi Tomšič, ki pa je kot glavni problem izpostavil veliko diskrepanco med pozitivno javno podobo vlade, ki jo dominantni mediji kujejo v zvezde, na eni strani ter realno situacijo na drugi strani. Po njegovem mnenju imamo namreč v okviru sedanje vlade opraviti  z izjemno visoko stopnjo nekompetentnosti in diletantizma. “Ta vlada v tem času ni storila ničesar drugega, kot da je napihovala javno porabo in delila povolilne bonbončke predvsem interesnim skupinam v javnem sektorju. Medtem pa nekih konkretnih reform ali ukrepov, ki bi šli v smer, ki bi omogočila večji razvojni potencial slovenske družbe, ni bilo,” je povedal ter poudaril, da to ne čudi, saj gre za koalicijo, ki je nastala samo zaradi tega, da na oblast ne bi ponovno prišla Janez Janša in SDS.

Marjanca Scheicher, Matevž Tomšič in Vera Mejak (Foto: Nova24TV)

Šarec je zagotovo vedel za Kraljev klic
Oba sogovorca sta se dotaknila tudi afere “Kralj-Šoltes”, pri čemer sta poudarila, da ne verjameta, da Šarec ni vedel, koga kliče Brane Kralj, ko je želel doseči, da bi Igor Šoltes mimo veljavnega razpisa in postopkov Slovenskega državnega holdinga postal novi direktor Uradnega lista. O tovrstnem načinu dela je Mejakova povedala: “To so tipične socialistično-komunistične manire. Živela sem v tem sistemu, bila na vodilnih položajih. Točno vem, kako se je klicalo, koga, kdaj in zakaj. Ta praksa še vedno obstaja. Če to počnejo neinteligentni ljudje, potem izbruhne takšna zadeva, če pa to delajo malo bolj inteligentni ljudje in na bolj previden način, potem se nič ne izve.” Ob tem je Mejakova izrazila prepričanje, da Kralj omenjenega klica zagotovo ni opravil sam od sebe, ampak mu je to nekdo naročil. Tomšič pa je na drugi strani poudaril, da imamo v omenjenem primeru opraviti z izrazitim medijskim spinom. “Dominantni mediji ponovno slikajo neko podobo, ki nima osnove v realnosti, oziroma sprevračajo dejstva. Tukaj je zgodba, ki jo je prvi objavil Požareport in ki so jo pograbili tudi dominantni mediji, a na način, da so predsednika vlade prikazali kot nekakšnega ‘good guyja’. Takoj je bilo jasno, da bo gospod Kralj odletel, da je odslužil svoje,” je povedal.

Igor Šoltes (Foto: STA)

Neposrečene Šarčeve izjave
V pogovoru so izpostavili tudi nenavadno Šarčevo izjavo, ko je rekel, da moramo skočiti v bazen ne glede na to, ali je voda v njem topla in ne glede na to, ali je prazen. “S tem je pokazal predvsem svojo inteligenco oziroma podcenjevanje nas vseh,” je povedala Mejakova, Tomšič pa je poudaril, da omenjena izjava sodi v kategorijo ponesrečenih metafor. Ob tem je spomnil na podobne Šarčeve domislice iz preteklosti ter povedal, da njegovo “zbijanje tovrstnih šal ne požanje negativnih odzivov, ker so ga ljudje navajeni v njegovi prejšnji vlogi. Večino svoje kariere je bil namreč zabavljač.” Tomšič je ob tem dejal še, da je potrebno ne glede na vse poudariti, da so številne Šarčeve izjave, “če se blago izrazimo, zelo neposrečene“.

Mejakova zaskrbljena zaradi neupoštevanja ustavnih odločb, Tomšič zaradi krepitve ideološkega enoumja
Mejakova je poudarila tudi svojo zaskrbljenost nad resorjem zakonodaje: “Poglejte, kaj se nam dogaja z odločbami ustavnega sodišča, pa ne samo v tej vladi, tudi prejšnji. Ustavni pravnik Miro Cerar je ignoriral odločbo ustavnega sodišča. Česa takega nisem zasledila še v nobeni državi. To je sramota zanj in našo državo.” Ob tem je izpostavila dejstvo, da številne pomembne položaje zasedajo osebe, ki zanje niso ustrezno kvalificirane. “Imamo ministrico, ki niti slučajno ni dorasla gradbeništvu,” je poudarila in ob tem opomnila na preveliko porabo javnega denarja. “V sedmih mesecih letošnjega letos smo šli v minus, porabili smo več, kot je bilo planirano. Kdo bo to plačal? Davkoplačevalci,” je povedala. Tomšič je ob tem izpostavil še težnje Šarčeve vlade po krepitvi ideološkega enoumja ter preganjanju tistih akterjev, ki so moteči. “Najbolj tipično se to ne kaže le v neupoštevanju ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol, ampak celo v poskusu, da se poskuša poslabšati položaj teh istih šol ter omejiti nastajanje novih šol,” je povedal in ob tem spomnil tudi na težnjo po uvajanju cenzure, ki jo predpostavlja novi medijski zakon.

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Jeseni večjih premikov na političnem področju najverjetneje ne bo
Na vprašanje, ali se nam obeta vroča politična jesen, sta oba gosta odgovorila pritrdilno, a obenem dodala, da večjih premikov na političnem področju najverjetneje ne bo prinesla. “Bojim se, da bo enako kot zdaj. Z ignoranco se bo šlo naprej. Trošili bomo sredstva, skrbeli za lastno udobje, za ostalo pa nam ne bo mar. Kakšen bo proračun za leto, ki prihaja, ne vem. Tam se bo zalomilo. Tam se bodo znali skregati, že zaradi nekaterih apetitov, ki so močno prisotni in se jih ne da skriti. Niti v tej vladi ne,” je povedala Mejakova. Tomšič pa je zaključil: “Če pod vroča politična  jesen razumemo, da bo razgibana, da se bo veliko dogajalo, potem nedvomno: ja. Če pa razumemo pod tem neke konkretne spremembe, pa sem glede tega skeptičen.”

Rajko Golob

 • Fosa Stefan

  imamo ustavo, pa jo krsijo tisti, ki bi jo morali scititi in najbolj spostovati. v konjukturi vlada zapravi vec kakor zasluzi, to znajo levaki, kucan, pahor,….sarec ali vranec. dober gospodar ali dobro podjetje na koncu meseca kaj prihrani in ima zalogo denarja za hude case,….velja rek; NAJPREJ ZASLUZI; POTEM PA ZAPRAVI; te pameti jankovici, pahorji, kucani,. sareci cmerarji, bratusek, zidan,…….nimajo

  v svicarski ustavi pise DRZAVA SE NE SME NIKOLI IN NIKAKOR ZADOLZEVATI, CE JE IZPLEN DAVKOV PREMAJHEN ZA POKRIVANJE STROSKOV DRZAVE; MORA DRZAVA DVIGNITI DAVKE,,,,
  ljudstrvo ima tocno taksno vlado, kakrsno si zasluzi, na volitve ne hodijo, ob odpisu in ZLORABI PRAVA 29 miljonbov € sfukajo neki jankovici, se jezi samo kangler, vsi drugi apaticno, nobenega protesta,…kaj pa cmo takle imamo. …..

  • realnost

   Narod potrpežljivo čaka na nove afere….No prišle bodo kmalu nč bat: zlati tir, tunel karavnke, tretja os…. Spet bodo malo slabe volje ampak glavno da je mir……

  • Mitja Mazini

   A to so karte vrgli, da vejo al kaj. Tud hitler je velik dal na ezoteriko. Skratka pri taki opoziciji se tej vladi sladko smeje.

 • est

  “Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije.” Tole so podpisali preden so sprejeli funkcije. Ustavnega reda ne spoštujejo, vesti , kot kaže,nimajo. Za blaginjo Slovenije jim pa dol visi.

 • Beli Sneg

  Saj je nenehno nekaj vročega, pa “nikomu ništa”. En teden razburjenja na tviterju in vlak norcev pelje naprej. Folk pa gleda kmetije, bere Slovenske novice in slepo verjame da je Serpentinšek odrešenik.

 • mona lisa

  Šarec in ta vlada je pogrnila na celi črti pa še vedno sedijo v svojih stolčkih. To je možno samo v Zloveniji.

 • VERZIFIKATOR

  Branko Žarec

  KRALJEV KLIC

  V listu takšen je razpis uradnem:
  »Išče se naslednik monarhije,
  vnuk po možnosti, ki norca brije,
  ki na konju sveti se paradnem.«

  »Na pomoč,« sam kralj je bil poklical,
  »državljanu rad bi našel službo,
  mož koristen je za našo družbo,
  veste, ta ni šole nikdar šprical.«

  Kraljev klic bo vendar kaj zalegel,
  zlasti na pomoč če kralj pokliče
  in če državljana stvar se tiče,
  kralj če je paradne konje vpregel.

  Kar izkaže se, da po ustavi
  smo v republiki, ne v kraljevini,
  brez pristojnosti da kralj se slini,
  da počne, kar v kralja ni naravi.

  »Ga odstavil bom,« predsednik pravi,
  kralj brez milosti bo abdiciral,
  jaz regent sem, sam bom paradiral,
  vse na mesto pravo se postavi.

  Kralj se čudi, kakšen zdaj predsednik
  v posle se vladarske mu vtikuje,
  kdo je ta, ki kralje zamenjuje,
  sam odloča, kdo naj bo naslednik?

  Saj globoka vendar je država,
  ni da vsak regente bi postavljal,
  kot predsednik ljudstvu se predstavljal,
  tu je vendar vladavina prava!

  Komu naj bili bi vsi pokorni,
  slika je resnična in ne laže,
  kdo predsednik je, se brž izkaže,
  vanj našemil se je norček dvorni.

 • totex39

  Pri nas se dela kar se hoče, noben več nič ne odgovarja, smo država, ki bo bližnji prihodnosti s takim načinom kmalu propadla.

 • antimur

  Normalno, da je vedel, saj mu je naročil, njemu pa izdajalec in zločinec Kučan. Samo ta banda meni, da se še lahko po mili volji laže in nateguje slovenski narod, nam je prava resnica že dolgo jasna.

 • Andrej

  Da predsednik stranke ne bi vedel, kaj dela njegov generalni tajnik? Nehite no!

  • JANEZ GUS

   Pravljice za lahko noč in slo ovce.

 • JANEZ GUS

  Če ne bi bilo NOVE24 ne bi nič izvedeli.Rdečuharska javna tv in banda 571 se vkvarja samo z JJ.Do kdaj bomo še plačevali to obvezno komunistično članarino.Na volitvah bo zmagal tisti,ki bo obljubil vkinitev te članarine.

  • realnost

   Se strinjam. In da obljubi da bodo vsi, ki so naredili izgubo davkoplačevalcem povrnili izgube s svojim celotnim premoženjem. Edino baraka jim lahko ostane in verjemite mi da se bo ogromno denarja nabralo!!

  • Dada

   Kakšna žalost, nora24tv. Zapufani 1 mil. €, ker delnice niso nič vredne, ( tako kot lažnivi novinarji SDS ) hočejo iztisniti male delničarje. Veliki delničarji bodo ostali, kot npr. Janša. In karavana gre dalje……

   • JANEZ GUS

    Važno je da smo obveščeni.Tabe pa naj to rdečih ne skrbi in se osredotoči na Odlazka.Ti peder ne boš prispeval niti centa,kot moram jaz za vašo rdečo greznico.

 • SIMON ROZIC

  LMŠ-jevci poslušajo in ubogajo svojega Boga- Serpentinška , za to ni dvoma,
  da je bil ukaz izdan!

 • Joško

  Enkrat komedijant, celo življenje komedijant.

  • realnost

   Končal bo pa v tragediji. To je jasno!

 • montyamp

  Titobandito omladina je produkt samozapravnega kardeljanskega fašizma in gošarskega NKVD hlapčevstva .
  Dva krat minus v politiki ni kot npri matematiki , dobili smo namreč patološko stanje ki bruha bankrote in atentate .
  Slava padlim Slovencem v atentatih za potrebe murglosrbskega primitivizma .
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..

 • Beličič

  Koliko eni trpite!To je noro!

 • Black_hawk

  Samo nabijanje v prazno. Narod ni sposoben izvoliti ene sposobne vlade, treba bo na ulice druge rešitve ni.

 • Antonius

  Hec graditi na poniževanju in žaljenju žensk ali politično skakati v bazen brez vode je v obeh primerih debilno.
  Gre za dva primera butastega početja, ki jih izvajata Serpentinšek in Šarec.
  Serpentinšku verjamem, da o zaposlovanju Šoltesa ni nič vedel, Šarec je pa prebutast, da v zaposlovanje Šoltesa ne bi bil vpleten. Ko ga je Kučan postavljal na mesto predsednika vlade, se je cepec dobro zavedal, da bo moral izpolnjevati zahteve in navodila veleizdajalskega oné, ker ga je prav s tem namenom postavil za predsednika vlade.
  Po koncu mandata bo Šarec uporabljen končal odvržen v wc.

  • Rožle

   Drži .. kot pribito
   tut za Serpentinšeka ne bo več sposoben …kaj šele za župana …
   ..

  • Dada

   Tako kot Janša že ne bo. Janša je v bistvu končal in gre v penzijo. Približni izračun je okoli 3000 €. Jaz bi rekla, čimprej, saj še ima delnice v nora24tv, te bodo zrasle, ko iztisnejo tim. male delničarje. Če govorimo o poštenosti

 • Franc Šink

  Ni mi jasno, da navkljub vsem teh intelektualcem servirate narodu Šarca in njemu podobne.

 • Dada

  Mejakova prvovrsrtna davčna goljufinja, sedaj soli pamet vsem po vrsti. Takih “plaščarjev” poznamo kar nekaj. Nekdaj “poštena”, obrnila plašč in še bolj poštena…..
  V “Spomini” je osebno navedla, da je kot pravnica natadnje službovala kot tožilka, to mesto je zapustila, da je bila v moževi gradbeni firmi raćunovodkinja in da je UTJAJEVALA davke, da sta zaslužila. Odlična pravnica je denar odnesla v Španijo, si kupila posestvo in sedaj prihaja svetovati……Poznamo plaščarje kot Gorenak, Janša, Zinrajh, tako najbolj v nebo vpijoči primeri.

  • JANEZ GUS

   Serješ seronja rdeča.Veš ti analfa bet,koliko je 29 mile.To te pizda smrdljiva ne moti,ker bomo morali vsi poplačat. FUJ SMRAD.

 • Dada

  Mejakova prvovrsrtna davčna goljufinja, sedaj soli pamet vsem po vrsti. Takih “plaščarjev” poznamo kar nekaj. Nekdaj “poštena”, obrnila plašč in še bolj poštena…..
  V “Spomini” je osebno navedla, da je kot pravnica natadnje službovala kot tožilka, to mesto je zapustila, da je bila v moževi gradbeni firmi raćunovodkinja in da je UTJAJEVALA davke, da sta zaslužila. Odlična pravnica je denar odnesla v Španijo, si kupila posestvo in sedaj prihaja svetovati……Poznamo plaščarje kot Gorenak, Janša, Zinrajh, tako najbolj v nebo vpijoči primeri.

 • Janez Kepic-Kern

  BOG DAJ – en prav lep dan nam sem skupaj!
  Ob
  poplavi hvalevrednih
  – a slabo voljo in zaskrbljenost povzročujočih novic na tem OK portalu NOVE24TVVam
  na hitro zapišem
  NEKAJ MOJIH JUTRANJIH ZAZNAV – KI VAS BODO SPRAVILE V DOBRO VOLJO
  Z MOJE JUTRANJE POTI V CENTRALO – NLB,
  ki je moja matična banka.

  ŠALA

  Mimogrede sem šel v lokajl “PARLAMENT pub na Šubičevi, blizu pravega PARLAMENTA centru LJ.

  SHOD- jutranji – verjetno ex KP, ZK PROVOKATORČKOV – s tega OK e portala NOVE24 TV.
  PRISOTNI:
  FOGLOF TUNEK- po novem TUNEK ŠMARJOLA, LILI PILI, NEVRALINK, JANEZ CEPEC, Valter Branislav, “ŠOBCA-DELU ČAST IN OBLAST”, BELIČIČ ITD.
  in “PLAŠČEK”
  – droban, mlajši,
  vedno zelo urejen koordinator med vodilnimi ex KP, ZK ljudmi, vedno v nobel USNJE – plašču

  PLAŠČEK reče: ” NA NAŠE EX KP, ZK VETERANE, EX KP, ZK “STARCE” – ste zadnjič naredili – zelo slab vtis,
  ampak – pravijo, da POLITIČNA SITUACIJA JE SLABA in da za kaj boste tudi vi – kaj – že uporabni.”
  LILI PILI
  ZATULIl: ” u uu – super, spet bom mu za moj pir pa šnops. Zadnje cajte bol ta pocen SADJEVC pijem,
  de z dnarjem skoz pridem. PLAŠČEK – JEST TI BOM NAPISAL KAR HOČEŠ,
  LE TOLK MI PLAČEJ, DE BOM ZA PIR PA ŠNOPS – MU. Saj pišem pa še kar dobr – kratko in ostro.

  PLAŠČEK – reče: “ja LILI PIL – ti pišeš v redu, le pravopis popravi – pa manj pij.
  Na tukaj imaš tekste, ki jih piši.”

  JANEZ CEPEC reče: “ah, PLAŠČEK ne zanašaj se na LILI PILIJA. Sej vidiš, kakšno ŠNOPS RJAVO barvo OD CIROZE JETER ima, pa kuko se mu roke tresejo. V mescu, dveh – bo LILI PILI – ŠKRIPNU.

  LILI PILI zagode v JANEZA CEPCA:”KWA TE BRIGA, ŽENSKAM REČEM, DA SEM TKO RJAV ZATO, KER SEM PIL NA MORJU.
  Ženskam sem jaz vđeč, se posebno tistim, ki pijejo ŠNOPS”

  PLAŠČEK – pogleda F.TUNKA=TUNKA ŠMARJOLO
  in ga vpraša:
  “Ti FOGL — zakaj imaš ša ti danes KOLESARSKO ČELADO NA GLAVI?
  Pa zakaj si tako podložen pod obleko – saj nismo v vojni”
  Fogl TUNEK=TUNKA ŠMARJOLA
  reče:
  “Ko mi končamo grem še do LMŠJEVCEV – pa če mi tam kdo reče –
  NAJ SKOČIMNA GLAVO V PRAZENBAZEN – zato imam pa KOLESARSKO ČELADO.
  Pod obleko
  sem pa podložen – ker se bojim – ačkov.

  JANEZ CEPEC – se začne krohotati
  in reče” “TI S NOR, PEJT TI MAU KE U BEGNE. Mački, mucki – so pa ja – prijazne žvalce.”.

  F.TUNEK=TUNKA ŠMARJOLA – grdo pogleda JANEZA CEPCA
  in reče” “TISTI MAKI, KI JIH IMAM JAZ V MISLIH – niso prijazni”
  Se
  bo nadaljevalo, v PARLAMENT pubu je zanimivo. LR. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • xtc

  Dajmo realno,vsi normalni vemo ,da je moral Xaraxch po nalogu oz. klicu šefa CK stlačit nekam nesposobnega Malega kardelja,ki je povsod spušil.