[Video] Mejakova in Tomšič: Šarec je zagotovo vedel za Kraljev klic, s katerim je želel doseči, da bi Šoltes mimo veljavnega razpisa postal novi direktor Uradnega lista

Vera Mejak (Foto: Nova24TV)

Številne afere in napake vlade Marjana Šarca, ki so izbruhnile v zadnjem času, sta za Nova24TV komentirala pravnica Vera Mejak ter politični analitik Matevž Tomšič. Oba sogovorca sta izrazila zaskrbljenost nad potezami, ki jih vlada, v kateri so številne nekompetentne osebe, vleče na področju financ, saj vodijo v zadolževanje. Obenem sta poudarila, da pričakujeta razgibano politično jesen, ki pa po njuno večjih premikov na političnem področju ne bo prinesla.

Gosta tokratne oddaje Tema dneva na Nova24TV sta bila pravnica Vera Mejak ter politični analitik Matevž Tomšič. V pogovoru z Marjanco Scheicher sta oba poudarila, da sta negativno presenečena nad tem, da je bilo prvo leto vlade Marjana Šarca polno škandalov. V oddaji so se sicer posvetili predvsem aferi “Kralj-Šoltes”, premierjevim retoričnim spodrsljajem, ideološkim pritiskom vlade ter njeni pretirani porabi državnega denarja. Ozrli pa so se tudi v politično jesen, ki bo po mnenju obeh gostov zagotovo razgibana.

V negativnem smislu sem najbolj presenečena nad potezami, ki jih vlada vleče na področju financ,” je izpostavila Mejakova in ob tem opozorila na zadolževanje, preveliko porabo ter porast zaposlenih v državni upravi pod Šarčevo vlado, kar po njeno pomeni ogromne stroške, pri čemer pa na drugi strani ni vidnih nobenih pozitivnih učinkov ali rezultatov. Ob tem je izpostavila še problem, da številna delovna mesta zasedajo osebe, ki zanja niso ustrezno kvalificirane, pa so jih tja vseeno nastavili. “To je nespametno, neekonomično in tudi sicer bom rekla, da si ta narod tega ne zasluži,” je povedala. Na številne nespametne poteze Šarčeve vlade je opozoril tudi Tomšič, ki pa je kot glavni problem izpostavil veliko diskrepanco med pozitivno javno podobo vlade, ki jo dominantni mediji kujejo v zvezde, na eni strani ter realno situacijo na drugi strani. Po njegovem mnenju imamo namreč v okviru sedanje vlade opraviti  z izjemno visoko stopnjo nekompetentnosti in diletantizma. “Ta vlada v tem času ni storila ničesar drugega, kot da je napihovala javno porabo in delila povolilne bonbončke predvsem interesnim skupinam v javnem sektorju. Medtem pa nekih konkretnih reform ali ukrepov, ki bi šli v smer, ki bi omogočila večji razvojni potencial slovenske družbe, ni bilo,” je povedal ter poudaril, da to ne čudi, saj gre za koalicijo, ki je nastala samo zaradi tega, da na oblast ne bi ponovno prišla Janez Janša in SDS.

Marjanca Scheicher, Matevž Tomšič in Vera Mejak (Foto: Nova24TV)

Šarec je zagotovo vedel za Kraljev klic
Oba sogovorca sta se dotaknila tudi afere “Kralj-Šoltes”, pri čemer sta poudarila, da ne verjameta, da Šarec ni vedel, koga kliče Brane Kralj, ko je želel doseči, da bi Igor Šoltes mimo veljavnega razpisa in postopkov Slovenskega državnega holdinga postal novi direktor Uradnega lista. O tovrstnem načinu dela je Mejakova povedala: “To so tipične socialistično-komunistične manire. Živela sem v tem sistemu, bila na vodilnih položajih. Točno vem, kako se je klicalo, koga, kdaj in zakaj. Ta praksa še vedno obstaja. Če to počnejo neinteligentni ljudje, potem izbruhne takšna zadeva, če pa to delajo malo bolj inteligentni ljudje in na bolj previden način, potem se nič ne izve.” Ob tem je Mejakova izrazila prepričanje, da Kralj omenjenega klica zagotovo ni opravil sam od sebe, ampak mu je to nekdo naročil. Tomšič pa je na drugi strani poudaril, da imamo v omenjenem primeru opraviti z izrazitim medijskim spinom. “Dominantni mediji ponovno slikajo neko podobo, ki nima osnove v realnosti, oziroma sprevračajo dejstva. Tukaj je zgodba, ki jo je prvi objavil Požareport in ki so jo pograbili tudi dominantni mediji, a na način, da so predsednika vlade prikazali kot nekakšnega ‘good guyja’. Takoj je bilo jasno, da bo gospod Kralj odletel, da je odslužil svoje,” je povedal.

Igor Šoltes (Foto: STA)

Neposrečene Šarčeve izjave
V pogovoru so izpostavili tudi nenavadno Šarčevo izjavo, ko je rekel, da moramo skočiti v bazen ne glede na to, ali je voda v njem topla in ne glede na to, ali je prazen. “S tem je pokazal predvsem svojo inteligenco oziroma podcenjevanje nas vseh,” je povedala Mejakova, Tomšič pa je poudaril, da omenjena izjava sodi v kategorijo ponesrečenih metafor. Ob tem je spomnil na podobne Šarčeve domislice iz preteklosti ter povedal, da njegovo “zbijanje tovrstnih šal ne požanje negativnih odzivov, ker so ga ljudje navajeni v njegovi prejšnji vlogi. Večino svoje kariere je bil namreč zabavljač.” Tomšič je ob tem dejal še, da je potrebno ne glede na vse poudariti, da so številne Šarčeve izjave, “če se blago izrazimo, zelo neposrečene“.

Mejakova zaskrbljena zaradi neupoštevanja ustavnih odločb, Tomšič zaradi krepitve ideološkega enoumja
Mejakova je poudarila tudi svojo zaskrbljenost nad resorjem zakonodaje: “Poglejte, kaj se nam dogaja z odločbami ustavnega sodišča, pa ne samo v tej vladi, tudi prejšnji. Ustavni pravnik Miro Cerar je ignoriral odločbo ustavnega sodišča. Česa takega nisem zasledila še v nobeni državi. To je sramota zanj in našo državo.” Ob tem je izpostavila dejstvo, da številne pomembne položaje zasedajo osebe, ki zanje niso ustrezno kvalificirane. “Imamo ministrico, ki niti slučajno ni dorasla gradbeništvu,” je poudarila in ob tem opomnila na preveliko porabo javnega denarja. “V sedmih mesecih letošnjega letos smo šli v minus, porabili smo več, kot je bilo planirano. Kdo bo to plačal? Davkoplačevalci,” je povedala. Tomšič je ob tem izpostavil še težnje Šarčeve vlade po krepitvi ideološkega enoumja ter preganjanju tistih akterjev, ki so moteči. “Najbolj tipično se to ne kaže le v neupoštevanju ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol, ampak celo v poskusu, da se poskuša poslabšati položaj teh istih šol ter omejiti nastajanje novih šol,” je povedal in ob tem spomnil tudi na težnjo po uvajanju cenzure, ki jo predpostavlja novi medijski zakon.

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Jeseni večjih premikov na političnem področju najverjetneje ne bo
Na vprašanje, ali se nam obeta vroča politična jesen, sta oba gosta odgovorila pritrdilno, a obenem dodala, da večjih premikov na političnem področju najverjetneje ne bo prinesla. “Bojim se, da bo enako kot zdaj. Z ignoranco se bo šlo naprej. Trošili bomo sredstva, skrbeli za lastno udobje, za ostalo pa nam ne bo mar. Kakšen bo proračun za leto, ki prihaja, ne vem. Tam se bo zalomilo. Tam se bodo znali skregati, že zaradi nekaterih apetitov, ki so močno prisotni in se jih ne da skriti. Niti v tej vladi ne,” je povedala Mejakova. Tomšič pa je zaključil: “Če pod vroča politična  jesen razumemo, da bo razgibana, da se bo veliko dogajalo, potem nedvomno: ja. Če pa razumemo pod tem neke konkretne spremembe, pa sem glede tega skeptičen.”

Rajko Golob