[Video] Radikalno izključevalni in radikalno nesposobni levičarji

Foto: STA

Že vrsto let stranke z levega političnega pola pred sestavljanjem nove vlade igrajo na karto strašenja pred “radikalno desnico” in s populističnimi izjavami, kako so vedno odprti za sodelovanje z vsemi, strpni do vseh in da vse sprejemajo. A vsakič znova pokažejo, da to zdaleč ni resnica in da so oni tisti, ki so izjemno izključevalni. Pomena radikalnosti pa očitno sploh ne poznajo. Tudi tokrat so se pokazale prave barve stranke SD in Dejana Židana, ki spet forsirajo enako kot pred vsakimi volitvami. Pred slovensko javnostjo se že smešijo z izjavami, kot so “Janšo lahko premagamo le na volitvah. Si z nami?” Čeprav stranka SD že leta ni dobila več glasov kot stranka SDS. Z “igro”, kdo bo koga premagal, Židan jasno kaže, da sploh ne razume smisla politike.

Spomnimo na blamažo Dejana Židana na enem izmed soočenj pred parlamentarnimi volitvami leta 2018, ko mu je Janez Janša nalil čistega vina, ko je stranko SDS označil za radikalno. “Gospod Židan, če smo mi radikalni, smo radikalni pri zaščiti slovenskih interesov, pri zaščiti slovenskega gospodarstva, pri zaščiti blaginje Slovencev. Nismo pa radikalni v smislu, o katerem ste vi govorili, ste pa vi radikalno nesposobni, kar ste dokazali,” je dejal Janša.

Kdo je v resnici radikalen?
Že rezultati prejšnjih volitev so pokazali, da ljudje ne nasedajo več takšnim podlim taktikam, kot so izključevanje strank, in si želijo sodelovanje za skupen cilj in to je blaginja Slovenije. Že pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 so predsedniki parlamentarnih strank javno naznanjali, da se z Janezom Janšo ne bodo povezovali. Marjan Šarec, Karel Erjavec, Miro Cerar, vsi so igrali na to karto, in kam jih je to pripeljalo? Šarca k odstopu, prav tako Cerarja kot predsednika stranke, Erjavcu pa so se odpovedali lastni delegati. Dejan Židan pa se še kar smeši pred slovensko javnostjo. Več kot očitno Židana še kar ni izučilo, da stranka SDS ni radikalna, so pa prav zares radikalni sami v svoji izključevalnosti.

Lana Božič

 • Antonius

  Bodimo srečni, veterinar Židan je najboljša izbira, da gre SD po predčasnih ali rednih naslednjih volitvah v p.m..
  Njega lahko samo podgane volijo, ker preživijo brez veterinarja in SD.

  • to_mi_delaj

   Ne prekmalu, ampak prepozno

   • montyamp

    Prepozno vsaj 70 let

  • Kučko pod pručko

   Dragi prijatelj. Z mirno vestjo lahko rečem, da mojega pisanja, ki je nastalo kar veliko ur za tvojim, nisem preplonkal od tebe: Tvoje besede sem namreč prebral šele, ko sem moj komentar že objavil. Vesel pa sem, da je tako pameten in spoštovani gospod povsem enakih misli, kakršne mi rojijo po glavi. Torej, hvala bogu, da stranko prefarbancev vodi takšen odurnež, kot je njen sedanji predsednik!!!

   • Antonius

    Ah, Kučko, bejž no bejž. Kaj ga pa lomiš? Kakšno kopiranje?
    Z enakega zornega kota gledava, presojava SD in njenega prašiča židane volje, zato skoraj ne moreva zapisati drugače, kot sva zapisala.
    Podobnih ocen in misli sva. Strinjava se, zato se z najinima komentarjema imenitno ujemava.
    Uživaj ob vsakodnevni kavi, ko pride čas za njo.

 • Boy

  Debeli prašički se pri državnem koritu v imenu zaščite krvave ideologije prenajedajo. Radikalno! In uživajo, ko raja strada.

 • VERZIFIKATOR

  Dean Pigson

  TELEGRAM Z ŽIVALSKE FARME

  Tole Orwell danes brzojavko
  je prejel z Živalske farme znane,
  da na mestu kot vkopan obstane:
  prasec glavni je oznanil stavko.

  Stavkal proti sebi bo seveda,
  saj oblast v rokah je pujsov starih,
  stavkalo se bo menda po parih,
  ker na Farmi vlada takšna beda.

  Prasec se ne bo pač pogovarjal,
  čakal bo samo sodelovanje,
  takšno Farme je trenutno stanje,
  bo še druge k stavki nagovarjal.

  Židane ni volje prasec rdeči,
  ga skrbi, če stavka bo propadla,
  lica tolsta so vse bolj upadla,
  upa, da izogne se nesreči.

  Prosim vas, je februar v deželi,
  menda vendar v postu nam ne mine,
  ali ni sezona za koline,
  da v zakol gre židan pujs debeli?

  • Kučko pod pručko

   Na nogah pa kratkih vrh kupa stoji,
   največji nam prašič življenje kroji.

 • Joc 52

  ta je odlična: Radikalno nesposobni levičarji! Podpišem

 • RATATA

  Židan bo Janšata eliminiral iz politične tekme tako, da ga bo osemenil in tako vsaj za eno leto odstranil iz politične tekme na porodniško.

  • karpelec

   Ha-ha-ha. ampak njegov nabor semenčič ni kompatibilen z Janšo.

 • montyamp

  SEZAM TOVARN KATERE SO UNIČILI KOMUNISTI,
  SEVEDA SAMI TRDIJO DA SO GRADILI TOVARNE ,
  NJIHOVE TOVARNE SO PROIZVAJALE SMRT,……
  1945 JE NA OBLAST PRIŠLA BANDA PRIMITIVCEV,
  GOZDNIH SKRIVAČEV , MORILCEV POŠTENIH LJUDI,
  UNIČILI SO SLOVENIJO ,…………..
  Da ne govorimo o tem, da so avstrijski vladarji vzpostavili slovenski sodni in šolski sistem ter zgradili železnico.

  DELAMARIS je nastal že leta 1879, ko je Francoz Emile Louis Roullet odkupil zemljišče ob skalah cerkve Sv. Petra ter v bližini Vascottovih term zgradil prvo tovarno za predelavo in konzerviranje rib. Z delom je pričela 20. januarja 1881.
  GORENJE je nastalo iz delavnic Špehove kovačije, ki se je po nacionalizaciji leta 1950 preimenovala v Okrajno kovinsko podjetje Gorenje, kasneje pa samo v Gorenje.
  KRKA ima korenine že daljnega leta 1570, ko je Novo mesto dobilo deželno lekarno, ki je izdelovala zdravila. Tako je delovala do leta 1950, ko je bila podržavljena in preimenovana v Mestno lekarno Novo mesto, laboratorijski del se je štiri leta kasneje preimenoval v Farmacevtski laboratorij Krka. Krka danes skoraj več ne izdeluje inovativnih zdravil, pač pa je to generična tovarna.
  PEKO je ustanovil Peter Kozina leta 1910 Peter Kozina (Peko je sestavljeno iz prvih zlogov njegovega imena), ko je registriral družbo Peter Kozina & Ko.
  TAM (Tovarna avtomobilov Maribor) so začeli graditi Nemci leta 1941, po vojni je bil Tam nacionaliziran. Dokumentov za obdobje od 1945 do 1950 ni. Neuradno so jih uničili komunisti, saj niso želeli, da bi kdorkoli kdajkoli izvedel, da so načrte in znanje ukradli Nemcem.
  ZAVAROVALNICA TRIGLAV je nastala leta 1900 kot Vzajemna zavarovalnica iz Ljubljane. Socialisti so jo nacionalizirali in spremenili ime v Zavarovalni zavod Slovenije FLRJ, v Triglav (Zavarovalni zavod Triglav) se je preimenovala leta 1976. Tudi znana
  ALPINA je nastala iz zadruge čevljarskih delavnic, ki so se povezale v tridesetih letih 20. stoletja. Po drugi svetovni vojni je bila zadruga nacionalizirana, preimenovana v Tovarna športnih čevljev, ime Alpina je dobila leta 1951.
  Bled in Portorož sta bila nekoč kot Monte Carlo
  ŽELEZARNA JESENICE (danes del SIJ) je bila ustanovljena leta 1869 kot Kranjska industrijska družba (KID). Drugače je bilo železarstvo že v srednjem veku, v drugi polovici 18. stoletja je nekdanje Bucellenijevo imetje kupil Valentin Ruard, ki je začel širiti in obnavljati rudna polja od Fenta do Kočne. Veliko rudnih polj v Karavankah je pripadalo tudi veletrgovcu Zoisu, lastniku fužin v Bohinju, Radovni in na Javorniku. Zois je bil prvi bogataš in najmočnejši fužinar na Kranjskem. Podobno je z
  ŽELEZARNO RAVNE, ki je začela delovati 1807, ko so manjše obrate kupili in združili grofje Thurni, in
  ŽELEZARNO NA PREVALJAH, ki je bila najbolj napredna železarna v 19. stoletju.
  SAVSKE ELEKTRARNE so bile ustanovljene leta 1914, ko zgradijo prvo hidroelektrarno HE Završnica. Po drugi svetovni vojni so vse elektrarne nacionalizirane in prenesene na podjetje Gorenjske elektrarne s sedežem v Kranju.
  HE FALA je nastala 1913.
  Tudi turistični kraji, za katere socialisti trdijo, da so to postali šele po drugi svetovni vojni, kjer so letovali delavci, so postali zdravilišča ali turistična središča mnogo prej.
  PORTOROŽ je tako že leta 1897 je postal klimatsko zdravilišče,
  BLED je bil znan že v 17. Stoletju, turistično središče je postal leta 1855, ko je švicarski hidropat Arnold Rikli ustanovil Naravni zdravilni zavod,
  TERME ČATEŽ so poznali že v 18. stoletju, kot zdravilišče delujejo od 1924.

  PIVOVARNA LAŠKO je nastala 1825, ko je medičar in lectar Franz Geyer v nekdanjem Valvazorjevem špitalu uredil obrtno pivovarno, katere poslopje stoji še danes,
  PIVOVARNA UNION pa 1864.
  RADENSKA je nastala iz polnilnice, ki jo je 1869 postavil Karl Henn, potem ko je 1833 v Radencih odkril termalne vrelce.
  POMURKA MESNA INDUSTRIJA (1922 kot Tovarna mesnih izdelkov),
  ŠUMI(1876), KOLINSKA (1908 kot Kolinska tovarna kavnih primesi),
  MLINOTEST (1804, najprej pod imenom Flucov mlin, potem pod imenom Jochmannov mlin, komunisti ga nacionalizirajo in preimenujejo v Mlinsko podjetje Ajdovščina),
  LIPA (nastala na ukradenem lesnem podjetju podjetnika Rizzatija, kjer sta bila pred 2. svetovno vojno zaposlena dva sorodnika, tekstilna tovarna pa je obstajala že pod Avstro-ogrsko). In še:
  SALONIT ANHOVO (ustanovil leta 1920 tržaški podjetnik Emil Stock),
  MEBLO (je združeno znanje solkanskih mizarjev, po vojni prisiljenih v združitev in izgubo samostojnosti),
  AVTOPREVOZ TOLMIN (nastal na zaplenjenih kamionih kobariških prevoznikov),
  VOZILA GORICA (razvila iz železniških delavnic Franca Jožefa),
  GORIŠKE OPEKARNE (nastale iz ljudske opekarne Bilje iz 19. stoletja),
  CICIBAN (nastal s prisilno kolektivizacijo mirenskih čevljarjev, ki jih je v 19. stoletju cenil Dunaj).

  Titova Jugoslavija ni ustvarila skoraj nobenega tekstilnega podjetja, vsa so bila ukradena

  Za mesto Kranj so socialisti razlagali, da se je industrializiral šele po drugi svetovni vojni, ko je postal močno tekstilno središče. —Seveda ne drži—.

  Podjetnik Franjo Sirc je med obema vojnama sodeloval pri ustanavljanju več tekstilnih tovarn v Kranju:
  Jugočeška (1923),
  Intex (1926),
  Jugobrun (1928) in
  Tekstilna tovarna Stražišče pri Kranju (1929). Po vojni so bile te tovarne nacionalizirane in večinoma preimenovane:
  IBI, INTEKS, AQUASAVA, ZVEZDA, TEKSTILINDUS. Podobno je bilo s tekstilno industrijo v Mariboru. Tako je znana
  MTT nastala z nacionalizacijo petih predvojno znanih tekstilnih tovarn: MA-VA, Josip Hutter in drug, Jugotekstil, Jugosvila in Roteks. Tudi tekstilna tovarno v Litiji izvira izpred druge svetovne vojne ali POLZELA, ki jo je leta 1926 ustanovil Čeh Albert Reiser. Povedano drugače: Titova Jugoslavija ni ustanovila (skoraj) nobenega tekstilnega podjetja, vsa, ki so bila nacionalizirana in preimenovana, so obstajala že pred drugo svetovno vojno.

  Tudi papirno industrijo so zgradili predvojni kapitalisti.
  PAPIRNICA VEVČE (1842),
  PAPIRNICA GORIČANE (1787) in
  TOVARNA CELULOZE (1931). Vse tri so komunisti 1947 nacionalizirali in združili v Papirnico in tovarno celuloze Vevče-Goričane s sedežem v Vevčah. In naprej:
  PALOMA (1885), tovarna papirja
  KOLIČEVO(1920),
  PAPIRNICA RADEČE (1725; nekaj časa so bili lastniki tudi znani bratje Piatnik),
  LEPENKA TRŽIČ (1888, ko se je imenovala Ceršaška tovarna lesnih snovi in lepenke). Seveda gradbena podjetja niso obstajala samo v socializmu, ampak že mnogo prej:
  SCT (1873 kot Stavbena družba Ljubljana, po vojni nacionalizirana in preimenovana v Gradbeno podjetje za ceste LSR, kasneje v SCT),
  METALNA Maribor (1920 kot Splošna stavbena družba Maribor, leta 1946 nacionalizirana in deluje pod imenom Tovarna splošnih metalnih konstrukcij in vijakov),
  CEMENTARNA TRBOVLJE (1876, po privatizaciji deluje pod okriljem Skupine Lafarge). Tudi obe znani slovenski steklarni nista zrasli v socializmu:
  STEKLARNA ROGAŠKA (1921) in STEKLARNA HRASTNIK (1860).

  Socializem ni prinesel nič novega, vendar je uničil veliko starega
  Naštejmo še nekatere večje tovarne in podjetja:
  INDUS (1933),
  LTH – Loške tovarne hladilnikov Škofja Loka (1933),
  KOPITARNA SEVNICA (1886),
  TOVARNA USNJA ŠOŠTANJ (1788, v 20. stoletju je bila znana kot Tovarna usnja Franz Woschnagg in sinovi, d. d.),
  PREBOLD (1842),
  TOBAČNA (1871),
  KIK KAMNIK (1852 kot Smodnišnica Kamnik),
  TOVARNA DUŠIKA RUŠE (1918),
  LITOSTROJ (1919 kot Strojne tovarne in livarne Ljubljana, ki so nastale iz šestih še starejših tovarn: Strojne tovarne Tönnies, Kastelic & Žabkar, Samassa, Železolivarne, Kovinolivarne in Zvonolivarne),
  EMO CELJE (1894 kot Tovarna emajlirane posode),
  ŽELEZARNA ŠTORE(1845 kot Rudnik in plavž Štore),
  GORENJSKA PREDILNICA (1933),
  LUKA KOPER (1882 kot paroplovna družba Capodistriana),JELOVICA (1905),
  CINKARNA CELJE (1873),
  ILIRIJA (1908 kot Tovarna kemičnih izdelkov Golob & Ko),
  TOVARNE ZLATOROG MARIBOR (1887),
  JUB (1875),
  SAVA KRANJ (1920 kot Atlanta, 1921 kot Vulkan, 1931 kot Semperit). Lahko bi še naštevali, dodajmo le, da je recimo celotna kemična industrija nastala pred drugo svetovno vojno. V Avstro-ogrski monarhiji so nastale denimo še TKI HRASTNIK,BELINKA, PINUS, ARBA, po prvi svetovni vojni pa HELIOS, ATO KTP, AERO, TANIN.

  Pozorno oko bo seveda opazilo, da socializem med letoma 1945 in 1990 ni prinesel ničesar novega in da je ostalo tako, kot je bilo v Kraljevini Jugoslaviji. Pravzaprav še več. Območje Slovenije, kot ga poznamo danes, je svoj ključen in največji razcvet, industrializacijo in napredek doseglo v času Avstro-Ogrske monarhije (od leta 1870 do prve svetovne vojne).

  Da ne govorimo o tem, da so avstrijski vladarji vzpostavili slovenski sodni in šolski sistem ter zgradili železnico.

  • semicstane

   Komunistom je pa vse našteto,:uspelo uničit.

 • Kučko pod pručko

  Še noben prašič na koncu ni ušel nožu

  Kadar zagledam tega antipatičnega bebca, sem vedno hvaležen njegovi izvolitvi za predsednika Stranke Debilov. Morda se to na prvi pogled sliši čudno, je pa res. Če bi namreč SD vodil nek simpatičen in gobčen tip, pa tudi, če ne bi imel o vodenju države pojma, bi preoblečeni komunisti kotirali na slovenskem političnem prostor bistveno višje.

  Dokaz za mojo trditev je v tej isti stranki, čeprav se je kameleonsko imenovala drugače. Naj spomnim, da so nasledniki ZKS pričeli padati, ko jo je vodil Ribičič, skoraj do dna pa jo je spravil antipatični Kocjančič. Za Slovenijo je bila velika škoda, da je tik pred potopom vodstvo rdečih prevzel Pahor, ki jim je kljub kratki pameti močno povečal veljavo. No, Lukšič je bil nekaj vmes, ta prekmurski prašičjerejec pa je najbolj pravi kaliber, da jo dokončno potopi.

  Pa naj joka in stoka kolikor hoče in se prilizuje vsem, od katerih lahko pričakuje osebno korist. Prepričan sem, da Žnidaršičeva Erika ni edina, pri kateri se je odurno slinil. Sicer pa vsakega prašiča na koncu čaka le nož!!!

 • Ivan Ivanovič

  Z “igro”, kdo bo koga premagal, Židan jasno kaže, da sploh ne razume smisla politike.
  ***
  O tem bi se dalo razpravljati, če Židan res ne razume smisla politike. Njega zanima oblast kot smisel politike. Ne zato, da bi deloval za narodov blagor, ampak zato, da deluje za blagor nomenklature, ki ji pripada. To je smisel politike “naših”, ki jo Židan in njemu podobni zelo dobro obvladajo.

 • mare

  Pujs Židan popolnoma opravilno nesposoben

 • realnost

  Radikalca zidana vi morali poslati na zdravljenje. Je mentalno bolan. Škoda za Slovenijo je ogromna, ker so na vodilnih položajih takšni ljudje..

 • rubec

  Jas vas spoštujem gospa ereka van še to povem, da sma se doma se svojo pujsiko domenile, da boma prvorojenke dala če bo bog tako hoto ime Erike.

 • xtc

  Samo v Kučanvukojebinstanu je možna taka norost vse kar je boljdesno od SD=LMŠ= Levica =skrajna desnica in Fašizem.

 • bubamara

  Butalcem lahki prodaš vse kar se sliši “ne Janša”.

 • Andrej

  Komunistu ne moreš razložiti pomena radikalno in izključevalno, ker ima v možganih zapečeno: radikalci in izključevalci so vsi razen komunistov. Takoj lahko ponudijo dokaz, da imajo prav. Niso pobili vseh, pa bi jih lahko. In zdaj pričakujejo še hvaležnost.

 • Celcar Mojca

  Stranko SD je itak za odpisat!

 • mare

  Ja pujs Židan je res enota za nesposobnost