Alpe Adria Green – primer “okoljevarstvene organizacije”, ki s pritožbami na okoljevarstvena dovoljenja mastno služi?!

Foto: Siol

Ob izbruhu pravosodne afere, ko je okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić sploh kot prvi javno priznal, da obstajajo pritiski na sodnike od zgoraj, da so vodeni z interesi globoke države, na plan prihajajo nekatere zamolčane zgodbe iz preteklosti, kot je tista o izsiljevanju posrednikov nevladne okoljske organizacije Alpe Adria Green, ki so pritiskali na številne gradbince, naj jim v zameno za odstop od pritožbe na izdano gradbeno dovoljenje plačajo več sto tisoč evrov. Alpe Adria Green naj bi po naših zanesljivih informacijah izsiljevala in iztržila bajne denarce v projektih TEŠ 6 in Magna Steyr, se jim je pa to ponesrečilo v primeru rušenja Kolizeja, ko jih je direktor družbe KID Jože Anderlič prijavil organom pregona. A po naših zanesljivih informacijah, čeprav so tri priče pri notarju overile svojo izjavo, da je do izsiljevanja s strani nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča res prišlo, policija zadeve nikoli ni raziskala, medtem ko je sodišče zavrglo obtožnico kot neutemeljeno, češ da ni bilo mogoče dokazati, da je res šlo za izsiljevanje. Primer Alpe Adria Green nazorno kaže, kako lahko zadevo kljub obremenilnim dokazom globoka država na hitro pomete pod preprogo, hkrati pa sodstvo tudi zlorabi, da obsodi nedolžnega človeka, kar je sodišče storilo v primeru Milka Noviča.

Policija bi lahko primer izsiljevanja članov Alpe Adria Green ponovno odprla lani, ko so to okoljevarstveno organizacijo spet obtožili koruptivnega delovanja. Napovedana pritožba društva Alpe Adria Green na izdano dovoljenje za gradnjo Magne Steyr je imela namreč očitne sumljive okoliščine. V javnost je konec leta 2017 prišla informacija, da je član upravnega odbora AAG Andrej Čufer pred glasovanjem o tem, ali bo društvo oddalo pritožbo na okoljevarstveno soglasje, klical v Magno. Kot so poročali mediji, je želel govoriti z Adamom Davidom, ki je vodja projekta za Magnino investicijo v Sloveniji. Klic je po poročanju Financ opravil en dan preden je kot član upravnega odbora AAG glasoval za pritožbo na okoljevarstveno soglasje Magni.

Kot so poročale Finance, so komuniciranje Andreja Čuferja, ki se je branil, da je klical zgolj zato, ker se je želel prepričati, kakšne gasilne sisteme bo uporabljala Magna, v avstrijskem podjetju razumeli drugače. Ker so menili, da gre za potencialno korupcijo oziroma potencialno izsiljevanje, so v skladu s pravili o tem obvestili svojo pravno službo, ki je prevzela zadevo v obravnavo. Upravni odbor Alpe Adria Green je sicer takrat s šestimi glasovi za in štirimi proti izglasovali odločitev za vložitev pritožbe zoper okoljevarstveno soglasje Magni, en član pa se je glasovanja vzdržal.

V Alpe Adria Green dve struji, ena je za nadaljnje rušenje državnih projektov
Naj spomnimo. Alpe Adria Green je nato začuda na hitro popustila in odstopila od pritožbe, o razlogih, zakaj je upravni odbor sprejel takšno odločitev, pa v javnosti krožijo različne teorije. Andrej Čufer se je kmalu po glasovanju s čustvenim pismom poslovil od organizacije, očitno užaljen, da se je predsednik AAG Vojko Bernard vzdržal glasovanja, ker je bil na potovanju v tujini. Kot je poročal Požareport, je takrat prišlo do razdora med člani upravnega odbora, saj je del članov želel še naprej rušiti državne projekte, tudi drugi tir, medtem ko je očitno Bernard s tedanjo vlado Mira Cerarja dosegel kompromis, da je nato poskrbel, da pritožba ni bila izglasovana.

Predsednik Alpe Adria Green Vojko Bernard se je vzdržal glasovanja o vložitvi pritožbe na izdano okoljevarstveno dovoljenje za Magno Steyr. (Foto: AAG)

Že včeraj smo poročali, da je Alpe Adria Green ekološko umerjeno društvo, ki naj bi bilo član bistveno večje organizacije, ki šteje prek 3.000 ljudi in ki s pritožbami na okoljevarstveno dovoljenje ruši državne in zasebne projekte, od svojih “ekoloških načel” pa zelo hitro odstopi, ko je stranka, ki pridobiva dovoljenje, pripravljena za to mastno plačati. Mimogrede, ker je AAG nevladna organizacija, tudi od države dobi nekaj denarja – a 15 tisoč evrov v šestih letih od ministrstva za okolje in prostor je v primeru z zahtevanim zneskom v zadevi rušitve Kolizeja, ko naj bi na skrite račune posredniki od Anderliča zahtevali nakazilo blizu 70 tisoč evrov denarja, pravi drobiž.

Kaj bo s kanalom C0, ki ogroža pitno vodo za 300 tisoč ljudi?
Nov projekt, v katerem se Alpe Adria Green bori za čisto okolje, je sporni kanalizacijski kanal C0, ki ga želi čez vodovarstveno območje graditi ljubljanski župan Zoran Janković. Alpe Adria Green in 17 civilnih iniciativ je 5. februarja 2019 poslalo na Urad predsednika RS, Erjavčeva, Urad predsednika vlade RS, Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, predsednika Državnega zbora, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za notranje zadeve, odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, odbor DZ za obrambo ter poslanskim skupinam DZ zahtevo za takojšnjo zaustavitev del na izgradnji kanala C0 zaradi ogrožanja pitne vode za 300 tisoč prebivalcev Ljubljane in prestavitev na Celovško cesto. Na AAG so Jankovića zatožili tudi v Bruslju. Glede na razkritje spornih praks predstavnikov te organizacije pa se poraja dvom, ali so njihovi nameni zares iskreni ali pa bodo nekje v bližnji prihodnosti, ko se bo Janković pripravljen pogajati – spet popustili.

T. F.

 • NezaKogovsekSalamon

  nevladna mafija

 • karpelec

  Vsi bi samo modrovali in služili, noben pa nič delal. Namesto denarja jim je treba razdelit lopate in krampe.

 • Antonius

  Nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green je navadna združba izsiljevalcev.
  Če bi veljala vzročno posledična pravila, bi izsiljevalski kriminalci dvakrat premislili, koliko jih bo stala zgubljena posledica.
  Da preprečiš drago investicijo, moraš imeti v rokah neizpodbitne argumente, ali pa zelo, zelo velik kup denarja.
  Nebi me pa presenetilo, če z združbo izsiljevalcev, za ustrezen denar sodeluje tudi krivosodje.

  • zokispoki

   Bolj ali manj stara levicarska bratovscina, ce se ne motim…

 • totex39

  Kupčkanje denarja je pri nas pravi posel za nevladne organizacije, kajti njihovo NE DELO se plačuje na tak umazan način. pri vsem tem pa imajo prste v marmeladi vsi, samo da so za ene za javnost skriti, služijo pa vsi.

 • Van Der Waals

  ”ne vladne organizacije”… dobivajo denar iz proračuna!?!?!

  • ZatonMesecnikov

   Ha, ha. Dobro jutro. In to ne malo, pa drugače jih sploh ne bi bilo.

   V resnici gre za paradržavne organizacije. To je še vse bivša Juga.

 • Andrej

  No, čakam, da bo Zoki tipom iz AAG nakazal ene 100.000 €. Pri Zokiju gre običajno obratno.

  • stajerc5

   Hehe, pri milijonu, ki si ga bo vtaknil v zep, se bo lahko mirno poslovil od sto jurjev, nje, de-de!?

 • Nšo-či

  AAG je za leto 2018 za zmagovalca svoje ĆRNE LISTE izbrala MOL za projekt kanal C0 . MOL
  gradi kanalizacijo velikega pretoka v vodonosniku od Broda do Ježice, ki je glavni (iz)vir Ljubljanske pitne vode; Za to gradnjo je MOL prejel EU sredstva in soglasja ARSa in to kljub dejstvu, da gradi vodonosnik na aktivni potresni geološki prelomnici, ki povzroča metrska nihanja podtalnice. Se je zaradi ćrne liste kaj zgodilo? Jankovič še vedno paradira. Ljubljančani pa so tako odtujeni življenju, da mislijo, da pravico do pitne vode potrebujejo le v Ustavi, v življenju jim pa zanjo ni mar..

 • Darth Vader

  Zelena energija in električni avtomobili so največja prevara modernega časa?

  Sodeč po študiji, ki jo je vodil Christoph Buchal iz Univerze Cologne, objavljena pa je bila na Ifo Institut v Muenchenu prejšnji teden, imajo električna vozila “bistveno višje CO2 emisije, kot dizelska vozila”. To pa zato,ker se porabi ogromno energije za rudarjenje in obdelavo litija, kobalta in mangana, ki so kritične surovine za proizvodnjo baterij za električna vozila. Nemški raziskovalci so kritizirali dejstvo, da EU zakonodaja označuje električna vozila kot brez-emisijska vozila. Gredo celo tako daleč, da to zadevo poimenujejo prevara, saj električna vozila, kot naprimer Model 3, z vključenimi vsemi dejavniki, proizvajajo več emisij, kot Mercedesova dizelska vozila. Prav tako so zapisali, da je cilj EU 59 gramov CO2 na kilometer leta 2030 “tehnično nerelen”. Več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/04/23/lastniki-elektricnbih-vozil-sokirani-nova-studija-potrdila-da-so-elektricna-vozila-bistveno-slabsa-za-podnebje-kot-dizelska-vozila/

 • marker

  Z AAG so imeli v jeseniški železarni velike težave. Če bi upoštevali njene želje, bi morali jeklarno zapreti, vendar se je vse potihnilo, ko so uvideli, kaj to pomeni za prebivalstvo. Mislim da je ta AAG razdiralna organizacija, ki bi ji morali pripreti pipico, pravzaprav bi jo morali prepovedati, ker imamo za varstvo okolja določene službe, ki naj opravljajo svoje delo. Njen predsednik je tehnik metalurgije.

 • janez

  Ali je mogoče Andrej Čufer kaj v žlahti z enim nekdanjim finančnim ministrom?

 • garfi

  gLobaListična soros-kućan Banda izkorišča tudi okoljske probleme
  za uvedbo totalitarnega sistema
  rdeČĆuhi so gradili termoelektrarne in to s korupcijo
  sedaj se borijo proti onesnaževanju s korupcijo
  eni in isti enaki Banditi

 • xtc

  Da postajajo razne “okoljevarstvene organizacije” tudi v svetu vse večja izsiljevalska mafija,ki je zvezana z ekosocialisti in socialisti pa tudi.
  Zato je treba tovrstni kriminal zatreti in take organizacije prepovedati.
  Seveda pa “nevladne ” organizacije vse bolj postajajo navadne kriminalne združbe od trgovcec z ljudmi ,doizsiljevanja,ustrahovanja itd.zato je čas da se to drhal v skladu z zakoni zatre.

 • Janez Kepic-Kern

  NAJBOLJ POMEMNO
  SE MENI OSEBNO – ZDI – TOLE !
  KDOR MORE
  NUDITI OPORO – VZORNEMU G. SODNIKU Z. RADONJIĆU
  NAJ
  MU JO NUDI !
  STORIL JE POMEMBEN KORA,
  NEKAJJ POZITIVNEGA – ZA VSO R. SLOVENIJO, ZA VSE NAS !
  Najbolj
  pomembno
  se mi zdi,
  da – SE STROKOVNO VESTNEMU IN POKONČNEMU G. SODNIKU – Z. RADONJIĆU
  NUDI
  DOVOLJ
  OPORE IN POMOČI – OD VSEPOVSOD,
  DA
  NE OSTANE – SAM !
  IN
  DA GA V RAZNE NEČEDNOSTI VPLETENI – SODNI PRAVNIKI IN OSTALI VPLETENI !
  NE
  BODO – SAMEGA IN BREZ OPORE – “ZMLELI !
  Jaz sem penzionist brez vpogleda
  in vpliva – na sodna dogajanja !
  Samo močno odobravam – NAČIN DELA G. SODNIKA Z. RADONJIČA.
  HVALA
  MU ZA NJEGOV POGUMEN NASTOP.
  ODPOR DP NEKOREKTNOSTI – V SODSTVU ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA