fbpx

Vplivna svetovna organizacija – Zveza sredinskih demokratov – soglasno izglasovala Resolucijo o Sloveniji: Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo, za bolj uspešno, demokratično in zdravo prihodnost

Mednarodna zveza sredinskih demokratov (CDI-IDC) je soglasno sprejela Resolucijo o Sloveniji, v kateri izražajo resno zaskrbljenost glede stanja političnih in gospodarskih zadev v Sloveniji, potem ko je manjšinska vlada prevzela oblast septembra 2018. Vlado sestavlja pet manjših levih in liberalno-levih strank, ki so bile na zadnjih parlamentarnih volitvah poražene, podpira pa jo skrajno leva stranka Levica, ki je uradno v opoziciji. Ta stranka zagovarja venezuelski družbenopolitični sistem, hvali komunistične diktatorje in nasprotuje zavezništvu v zvezi NATO. Vlada je po njihovih besedah napovedala načrte za uvedbo visokih davkov na uspešna podjetja, zato so nekateri že preselili svoje obrate v druge države.

Mednarodna zveza sredinskih demokratov je bila ustanovljena leta 1961 v imenu Svetovne zveze krščanskih demokratov (WUCD). Njene ustanoviteljice so organizacija Nove mednarodne skupine, predhodnica Evropske zveze krščanskih demokratov, Krščansko demokratska organizacija Amerike in krščansko demokratska unija srednje Evrope. Sedanje ime je dobila leta 1999.

V resoluciji so poudarili potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v Sloveniji. V tem kontekstu se poraja zaskrbljenost, da so ključne institucije, ki naj bi delovale nepristransko, kot braniki demokracije in pravne države, v veliki meri postale vplivni instrument globoke države oziroma združbe starih znancev (old boys network), ki deluje pod okriljem levega bloka in katerega namen je zatrtje politične opozicije.

Tadej Strehovec (Foto: STA)

Nadalje izraža “skrb glede najnovejših primerov preganjanja neodvisnih medijev, novinarjev in kritičnih intelektualcev, katerega cilj je utišati kritično javnost. Med drugimi izstopa zaskrbljujoči primer pregona dr. Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, ki je obtožen sovražnega govora zaradi podpore katolikom, ki so molili za nerojene otroke in zagovarjali katoliško doktrino glede splava”.

Ignoriranje volje ljudi vodi do zmanjšanja zaupanja v demokracijo
CDI v resoluciji še poudarja, da lahko ignoriranje volje ljudi, prepričljivo izražene na zadnjih parlamentarnih volitvah, vodi do zmanjšanega zaupanja v že tako oslabljene demokratične procese in lahko povzroči dolgoročno politično nestabilnost. Izraža svojo polno podporo zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, predsedniku Slovenske demokratske stranke in bivšemu premierju Janezu Janši, ter prepričanje, da Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo, za bolj uspešno, demokratično in zdravo prihodnost.

Celotno resolucijo si lahko preberete tukaj:

CDI-IDC:

– izraža resno zaskrbljenost glede stanja političnih in gospodarskih zadev v Sloveniji, potem ko je manjšinska vlada prevzela oblast septembra 2018. Vlado sestavlja pet manjših levih in liberalno-levih strank, ki so bile na zadnjih parlamentarnih volitvah poražene, podpira pa jo skrajno leva stranka Levica, ki je uradno v opoziciji. Ta stranka zagovarja venezuelski družbeno-politični sistem, hvali komunistične diktatorje in nasprotuje zavezništvu v zvezi NATO. Vlada je napovedala načrte za uvedbo visokih davkov na uspešna podjetja, zato so nekateri že preselili svoje obrate v druge države.

– poudarja potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v Sloveniji. V tem kontekstu se poraja zaskrbljenost, da so ključne institucije, ki naj bi delovale nepristransko, kot braniki demokracije in pravne države, v veliki meri postale vplivni instrument globoke države oziroma združbe starih znancev (‘old boys network’), ki delujejo pod okriljem levega bloka in katerih namen je zatrtje politične opozicije.

– nadalje izraža skrb glede najnovejših primerov preganjanja neodvisnih medijev, novinarjev in kritičnih intelektualcev, katerega cilj je utišati kritično javnost. Med drugimi izstopa zaskrbljujoči primer pregona dr. Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, ki je obtožen sovražnega govora zaradi podpore katolikom, ki so molili za nerojene otroke in zagovarjali katoliško doktrino glede splava.

– poudarja, da lahko ignoriranje volje ljudi, prepričljivo izražene na zadnjih parlamentarnih volitvah, vodi do zmanjšanega zaupanja v že tako oslabljene demokratične procese in lahko povzroči dolgoročno politično nestabilnost.

– izraža svojo polno podporo zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, predsedniku Slovenske demokratske stranke in bivšemu premierju Janezu Janši, ter prepričanje, da Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo, za bolj uspešno, demokratično in zdravo prihodnost.

Zelenortski otroki, 26. november 2018

J. Ž.