fbpx

Macron se je ob prevzemu predsedovanja EU zahvalil Janši za napredek v času slovenskega predsedstva

Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik slovenske vlade Janez Janša. (Foto: epa)

Francija danes prevzame predsedovanje Svetu Evropske unije. To je vir ponosa in odgovornosti, ki ga želim nositi v imenu vseh Francozinj in Francozov, za vse Evropejce. Hvala vam Janez Janša za napredek, dosežen v času slovenskega predsedovanja,” se je francoski predsednik Emmanuel Macron zahvalil slovenskemu predsedniku vlade ob prevzemu predsedovanja Svetu EU. 

S 1. januarjem je Francija prevzela predsedovanje Svetu EU od Slovenije, predsednik Emmanuel Macron pa se je ob tej priložnosti na Twitterju zahvalil slovenskemu premierju Janezu Janši za napredek, dosežen med slovenskim vodenjem EU.

Konec preteklega leta se je premierju Janši in slovenskemu predsedstvu Svetu EU zahvalil predsednik Evropskega sveta Charles Michel za odlično delo in sodelovanje. Obenem je izrazil dobrodošlico francoskemu predsedstvu. “Najlepša hvala predsedniku vlade Janezu Janši in ekipi slovenskega predsedstva za njihovo odlično delo in sodelovanje,” je na Twitterju v slovenščini zapisal Michel.

Ob tem je v francoščini izrazil dobrodošlico francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in francoskemu predsedstvu, ki je delo začelo v soboto. Pri tem je spomnil na prednostne naloge francoskega predsedovanja, katerih cilj je “bolj suverena, zelena, digitalna in socialna Evropa“. Med pomembnejšimi temami francoskega predsedovanja bodo prizadevanja za reformo evropskega azilnega sistema in schengna, pa tudi podnebne spremembe in digitalizacija.

Drugo slovensko polletno predsedstvo Svetu se je sodeč po odzivih uspešno zaključilo. Zunanji minister Anže Logar je med dosežki izpostavil soglasje med državami članicami na področjih odpornosti unije za prihajajoče krize, vključno s kibernetskimi grožnjami, in digitalne preobrazbe. Odzivi mednarodne javnosti jasno kažejo na to, da je slovensko predsedovanje izboljšalo ugled, mesto in tudi domet slovenske diplomacije v svetu, je povedal na nedavni novinarski konferenci o dosežkih predsedovanja.

Sara Kovač