fbpx

Mahnič o osemkolesnikih: Odbor za obrambo ne bo mediator med Slovensko vojsko in ministrstvom za obrambo

Žan Mahnič

Za zaprtimi vrati so se sešli člani in članice parlamentarnega odbora za obrambo. Na seji so govorili o zapletih pri razpisu za nakup osemkolesnikov. Po seji pa je predsednik Žan Mahnič v izjavi za medije pojasnil, da so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali enkrat v bližnji prihodnosti, saj “kar se tiče nakupa osemkolesnikov, smo priča različnim pogledom ministrstva za obrambo na eni strani in Slovenske vojske na drugi strani” .

“Ker pa se je seja odvijala tako kot se je, smo se poslanci soglasno in enotno odločili, da podpiramo projekt nakupa osemkolesnikov, vendar nismo poslanci tisti, ki bomo igrali vlogo mediatorja med generalštabom Slovenske vojske in ministrstvom za obrambo,” je po seji dejal Mahnič. Dodal je, da člani odbora za obrambo podpirajo transparenten projekt. “Sejo smo torej prekinili in se dogovorili, da ko se generalni štab Slovenske vojske in ministrstvo za obrambo uskladita, v kakšen nakup bomo šli, kakšne oklepnike sploh potrebujemo in kakšne so naše realne finančne zmožnosti, kar bi lahko bilo v roku dveh do treh tednov, nas potem ministrstvo za obrambo obvesti o tem,” je pojasnil predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič. Dodal je še, da bi se po uskladitvi obeh omenjenih poslanci glede nakupa seznanili na zaprti seji odbora za obrambo ter izrazil pričakovanje, da se “saga različnih pogledov in medijskih obračunavanj glede tega nakupa tudi zaključi”. 

Na dodatno vprašanje novinarke o tem, kako kaže tem usklajevanjem, pa je Mahnič odvrnil, da so se poslanci dogovorili, da ne bodo komentirali samega postopka in bodo dali izjavo po tem, ko bo več znano. “Lahko pa rečem, da bo potrebnih še kar nekaj usklajevanj. Nihče pa si ne želi, da bi na račun političnega preigravanja znotraj Slovenske vojske in ministrstva za obrambo trpel ugled Slovenske vojske,” je še pojasnil Mahnič. Dodal je, da si nihče od poslancev ne želi še ene afere patria, ko bo treba uveljavljati protikorupcijske klavzule, in bo Slovenska vojska tista, “ki bo potegnila kratko”. “Torej, ne želimo si, da bi bilo spet umazano ime Slovenske vojske in bi ostali brez prepotrebne opreme, kar pa so trenutno osemkolesniki.” 

C. Š.