fbpx

Makedonci bodo v Ljubljani protestirali proti grškemu izsiljevanju in za ohranitev ter zaščito svojega imena

Foto: epa

Civilna pobuda slovensko-makedonskega prijateljstva v nedeljo ob 12. uri napoveduje miren shod pod naslovom “Mi smo Makedonija – samo eno ime imamo”, s katerim bodo opozorili na prizadevanja za ohranitev in zaščito imena, ki ga določene strukture želijo na vsak način izbrisati. “Makedonija ni od včeraj. Makedonci nismo od včeraj. Čeprav si zgodovino in ime Makedonije želijo lastiti mnogi, ta pripada makedonskemu narodu. Te pravice nam ne more in ne sme vzeti nihče,” so odločni.

Kot poudarjajo v civilni pobudi slovensko-makedonskega prijateljstva, ne bo šlo za strankarski oz. politični shod, temveč gre za shod ponižnih in ponosnih predstavnikov naroda, ki mu želijo s spremembo imena izbrisati njegovo zgodovino, kulturo in obstoj. “Take vrste genocid se v Evropi 21. stoletja preprosto ne bi smel zgoditi!” V civilni pobudi so spomnili, da so se priprave na to začele pred 23 leti, ko so Makedonce na zahtevo Grčije in po več letih sankcij prisilili, da so sprejeli žaljiv in poniževalen dogovor, po katerem so morali pristati na uporabo začasne kratice FYROM v mednarodnih odnosih.

“Mi in naši predniki smo izbrali: Mi smo Makedonci”
Čeprav so Grki obljubili, da po sprejetju dogovora ne bodo ovirali Makedonije v njenih prizadevanjih za vključitev v evroatlantske integracije, tega niso spoštovali, ampak so dogovor prekršili leta 2008 z blokado Makedonije pri vstopu v zvezo Nato. Da je Grčija tista, ki je prekršila dogovor, je potrdilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) s sodbo leta 2011. Prav tako je potrdilo, da imajo Makedonci pravico uporabljati ime Makedonija in jih pri tem nihče nima pravice ovirati.

“Žal pa Grkov to ni ustavilo. Še več, s podporo evropskih institucij so začeli izvajati dodaten in še močnejši pritisk, s katerim želijo zamegliti omenjena dejstva in prikazati, kot da smo Makedonci sami krivi za nastalo situacijo. Tiste, ki vztrajamo pri ohranitvi imena, označujejo za nacionaliste, ostale državljane Makedonije pa z močno propagando poskušajo prepričati, da je spremeniti ime nekaj normalnega in neškodljivega. A to ni res, predvsem pa to ni prav. Ena od temeljnih človekovih pravic je pravica do izbire lastnega imena oz. nacionalnosti. Mi in naši predniki smo izbrali svojega. Mi smo Makedonci,” so odločni pri zaščiti svojih pravic.

C. Š.