fbpx

Veliki štirje v boj za Slovenijo, da ostane v schengnu

(Foto: Urad predsednika Republike Slovenije)

Cerar ne pristaja na nikakršna izključevanja držav iz dogovarjanj v okviru EU ali njenih posameznih integracij, po njegovih besedah imamo “pravico in dolžnost”, da sodelujemo pri sprejemanju odločitev. Predsednik vlade se bo zavzemal, da bo Slovenija ostala kredibilna članica integracij v EU, medtem ko je Pahor mnenja, da sicer še živimo v varni državi, a ocena ustreznosti pripravljenosti ustanov ne bi bila odveč.

Predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar so na tradicionalnem srečanju predsednikov največjo pozornost namenili vprašanju krepitve varnosti države. Za Pahorja je za varnost naše države v najširšem pomenu besede najpomembnejše gospodarsko okrevanje.

Današnje srečanje štirih predsednikov v predsedniški palači je Pahor sklical že drugič.

Smo v Sloveniji še varni?
Slovenija je po besedah predsednika sicer varna država, a so potrebni ukrepi, da tako tudi ostane. “Vse naše odločitve morajo biti premišljene skozi državni interes, da Slovenija ostane in okrepi položaj v najbolj povezanem delu EU,” je po srečanju v predsedniški palači poudaril Pahor.

Zlasti v mednarodnem prostoru smo priče novim varnostnim tveganjem, kar kliče po potrebi, da se oceni ustreznost pripravljenosti ustanov, ki skrbijo za varnost države, je prepričan Pahor, ob tem pa predlaga njihovo modernizacijo, ki bo ustrezala izzivom aktualnih varnostnih tveganj v mednarodnem okolju.

“Ker smo polnopravni člani integracij, imamo pravico in dolžnost, da pri dogovarjanju, sporazumevanju in sprejemanju odločitev v teh integracijah sodelujemo,” je dejal premier Cerar in poudaril prizadevanje, da Slovenija ostane kredibilna članica integracij v EU in širše. Zatrdil je, da ne bo pristal na nikakršna izključevanja določenih držav iz dogovarjanj v okviru EU ali njenih posameznih integracij.

J. F., STA