fbpx

Marčičevo podjetje prve posle z državo dobilo pred 25 leti, največ je služil pod levimi vladami

Andrej Marčič in Borut Pahor, 2010 (Foto: STA)

Podjetje Marand je z Onkološkim inštitutom sodeloval od leta 1994 do leta 2019 – reci piši 25 let. Leta 1994 je bila na oblasti 3. vlada RS, ki jo je vodil dr. Janez Drnovšek, ki je bil tudi predsednik stranke LDS. Generalni sekretar LDS-a je bil takrat Gregor Golobič in po naših podatkih, naj bi prav on zagotovil Andreju Marčiču prve posle. Sodelovanje Onkološkega inštituta s podjetjem Marand je torej zamenjalo kar 11 vlad – sedaj pa naj bi bil Janez Janša kriv za domnevno slab in preplačan informacijski sistem – samo zato, ker je na fotografijah z Marčičem? In zakaj so bili 25 let vsi mediji tiho?

Določeni mediji bi na vsak način radi premierja Janeza Janšo vpletli v zgodbo z družbo Marand. “Preiskovalna zgodba” je seveda zrastla na zelniku portala Necenzurirano, kjer so znani po tem, da si podatke lahko prikrojijo po svojih željah – toda to nima nič skupnega s strokovnim novinarstvom. Bili so edini, ki so se čudežno dokopali do non-paperja – to je bil zagotovo eden izmed vrhuncev njihovih pogruntavščin. Pred dnevi pa so recimo poročali, da se je Papež Frančišek “ob prihajajočem obisku Madžarske odpovedal državniškemu srečanju z Viktorjem Orbanom, ‘branikom’ krščanske Evrope.” Glede na to, da je bil spored Papeža dosegljiv na spletu, je bilo pri priči jasno, da gre za lažno novico. Kasneje se je to tudi potrdilo, saj se je Papež Frančišek v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem.

Kmalu za tem, ko se je v medijih začel pojavljati direktor podjetja Marand Andrej Marčič – predvsem zaradi zelo hitre ločitve s hčerko Karla Erjavca, je portal Necezurirano začel iskati načine, kako bi pozornost speljal drugam, najraje na dežurnega krivca, premierja. Spomnimo, omenjeni portal se je pojavil nedolgo za tem, ko je nastopila aktualna vlada, namenjen pa je seveda predvsem napadom na Janeza Janšo. Glede na to, da se je začelo namigovati na določene povezave med Marčičem in Erjavcem, je bil ta spin precej logična poteza – bistroumna pa ne preveč. Pri objavljanju zgodb sta se seveda hitro priključila še sorodni Reporter in Svet24. Necenzurirano je nato sramotno povzel še 24ur ter namignil, da je več kot 100 milijonov evrov javnega denarja v Marand steklo po Janševi zaslugi. Samo zato, ker je bil Janša leta 2016 slikan na Marčičevi jahti – res dokaz in pol. Žal ima pisanje Odlazkovih pogosto trhle temelje. Številk očitno ne preverjajo. Če bi jih, bi opazili, da se je v času vlade Janeza Janše podjetju Marand plačevalo pol manj, kot pa v času vlade Alenke Bratušek, Mira Cerarja ali pa Boruta Pahorja.

Vir: erar.si

Dejstvo je, da podjetje Marand z Onkološkim inštitutom in mnogimi ministrstvi sodeluje že zelo dolgo časa. Podatki na Erarju namreč sežejo v leto 2003. Od takrat pa do danes, je podjetje Marand inženiring na račun države zaslužilo preko sto milijonov evrov. Le Onkološki inštitut pa je podjetju v vseh letih nakazal 17.527.464,59 evrov. Včasih kakšen podatek na  portalih Martina Odlazka pride prav – če je seveda resničen – reporter je tako zapisal, da Onkološki inštitut s podjetjem Marand sodeluje že od leta 1994. “Za specifične potrebe Onkološkega inštituta je podjetje razvilo glavni bolnišnični informacijski sistem, v letih, ki so sledila, smo sodelovali še na področju informacijske podpore presejalnim programom za raka ZORA in DORA, Registru raka Republike Slovenije, vseskozi pa tudi na področju nabave in vzdrževanja strojne opreme ter sistemske programske opreme,” so jim sporočili z Onkološkega inštituta. V letu 1994 je vlado vodil dr. Janez Drnovšek. Res da je bil v tej vladi obrambni minister Janša, a je bil v prvi četrtini leta 1994 tudi že “razrešen”.  Takrat je namreč izbruhnila afera Depala vas. Po naših podatkih naj bi Marčiču prve posle zagotovil Gregor Golobič, ki je bil v takrat Drnovškovi stranki LDS.

Vir: erar.si

Nenazadnje je treba omeniti, da informacijski sistem na Onkološkem inštitutu nikakor ni osamljen primer. Ljubljanski UKC na primer ima za eno hišo kar tri različne sisteme, nič bolje delujoče. Medtem ko imajo v Avstriji za celo državo enega. A žal se je v Sloveniji leta in leta dopuščalo tovrstno delovanje, sčasoma pa smo vsi postali talci teh podjetij. A trditi, da je za vse – tako kot vedno – kriv le Janez Janša, je tudi v tem primeru slaboumno in neresnično ter namenjeno zgolj temu, da bi se tranzicijska levica vrnila ob korita.

Sara Bertoncelj