fbpx

Mariborčani bodo plačevali dražjo kanalizacijo po zaslugi Fištravčeve koalicije

Andrej Fištravec (foto: STA).

S tesnimi desetimi glasovi ‘za’ izmed skupno 45 svetnikov je mariborski mestni svet danes potrdil podražitev cen komunale. Za povprečno mariborsko gospodinjstvo se bo tako mesečna položnica, ki jo prejmejo od podjetja Nigrad, povišala za okoli pet evrov. Večina svetnikov se je glasovanja vzdržala, predvsem zaradi pomislekov glede poslovanja Nigrada, piše portal Politikis.

Povišanje zneskov na položnici, najverjetneje že za februar, je možno, saj je mestni svet po lanskem soglasju za uvedbo omrežnine za kanalizacijo danes potrdil predlog novih cen. Omrežnina, ki so jo sicer uvedli že v večini drugih slovenskih občin in jo od leta 2012 z zakonodajo zahteva tudi država, je določena v višini 3,88 evra na vodomer na mesec, cena odvajanja odpadne vode pa stane 0,29 evra na kubični meter, kar je nekoliko več kot doslej.

Predlog je po večurni burni razpravi podprlo deset mestnih svetnikov, devet jih je bilo proti, 26 se jih je glasovanja vzdržalo ali niso bili prisotni. Mnogo več podpore (29 glasov) je bil deležen dodatni sklep, ki ga je predlagal SD in predvideva subvencioniranje plačila omrežnine za najšibkejše meščane. 10 mestnih svetnikov, ki so podprli novo ‘lupljenje’ Mariborčanov, pa so naslednji: podžupan Saša Pelko (Fištravčeva kvota), Tjaša Mikuž (Fištravčeva kvota), Petra Kneževič (Fištravčeva kvota), Urška Merc (Fištravčeva kvota), Boštjan Žnidarič (Fištravčeva kvota), Zdravko Luketič (NSi), Metod Dolinšek (samostojni), Melita Petelin (samostojna), Jelka Kolmanič (Desus), Josip Rotar (kolesarji).

Nigrad raje posoja denar kot gradi kanalizacijo
Mestni svetniki so se večinoma strinjali o nujnosti začetka zaračunavanja omrežnine, predvsem zaradi nujnih vlaganj v infrastrukturo, a so bili zelo kritični do predlagane cene za opravljanje storitve odvajanja odpadne vode, predvsem zaradi nezaupanja do podjetja Nigrad. “Ima denar, da ga posoja okoli, ne pa da gradi kanalizacijo,” je dodal predstavnik Nove ljudske stranke (NLS) Milan Mikl.

Predstavnik Nigrada, Dejan Tacer, je pojasnil, da so cene odvajanja odpadne vode v Mariboru nespremenjene že 13 let, danes predlagana cena v višini 0,29 evra pa je tista, h kateri so se leta 2011 zavezali župani štirih občin s skupnega širšega prispevnega območja. “To je le izhodiščna cena, ki se bo nato vsako leto prilagajala glede na dejanske stroške,” je dejal.

Miha Pirih