fbpx

Marjan Fank: Za nekatere policiste še vedno obstaja upanje, saj so bili zlorabljeni

Vir: STA

“Zavračam zgodbo, da naj bi bil postopek odpovedi delovnega razmerja konstrukt, s katerim bi nekdo hotel vplivati na delo sindikata,” je v zvezi z odpuščanjem policistov zaradi incidenta z ministrom Koprivnikarjem poudaril generalni direktor policije Marjan Fank.

V prostorih Generalne policijske uprave v Ljubljani poteka novinarska konferenca, na kateri generalni direktor policije Marjan Fank pojasnjuje ozadje izredne odpovedni delovnega razmerja vodji policijskega sindikata Zoranu Petroviču in še ostalim šestim policistom, ki naj bi se domnevno dogovorili za policijski nadzor nad ministrom za upravo Borisom Koprivnikarjem.

Prvi je spregovoril Marjan Fank, ki je potrdil, da so bile s komunikacijo med policisti huje kršene pogodbene obveznosti. Zaradi tega so uvedli postopek izredne odpovedi delovnega razmerja pri sedmih policistih, pri čemer sta bila v komunikaciji udeležena le dva policista. Vsem so odvzeli značke in pištole, prejeli pa so tudi sklep o prepovedi dela.

“Zavračam zgodbo, da naj bi bila odpoved konstrukt, s katerim bi nekdo hotel vplivati na delo sindikata,” je dejal Fank, ki je prepričan, da ni prav nobene možnosti, da bi šlo za diskreditacijo sindikata. 

Zlorabljeni policisti
Fank je tudi povedal, da preiskava še ni zaključena, je pa pogojena z roki, ki jih nalaga delovnopravna zakonodaja. “Nisem prepričan, da bodo ti ukrepi prinesli samo pozitivne odzive v notranji javnosti,” je povedal Fank, in dodal, da je preverjanje policije namenjeno zagotavljanju varnosti in se ne sme uporabiti kot obliko vplivanja na ljudi na odločevalskih položajih.

Po Fankovih besedah obstaja zaradi stopnje, na kateri je ta trenutek preiskava, za nekatere policiste, ki so prejeli odpoved delovnega razmerja, še vedno upanje. Po njegovem mnenju so bili namreč nekateri policisti zlorabljeni, zaradi česar jih poziva k nadaljnjem sodelovanju v preiskavi. Predvsem mu je žal za policista, ki sta izvedla nadzor.

Preiskava bo zaključena do konca tega meseca, za zdaj pa poteka šele postopek izredne odpovedi. “V tem trenutku smo šele v postopku, ko bomo prejeli zagovore, bomo sprejeli končno odločitev,” je poudaril Fank.

Odpuščeni: Uporabili bomo vsa pravna sredstva
Petrovič in ostali so bili v preteklih dneh predmet interne policijske preiskave, v kateri naj bi se izkazalo, da je prišlo do hujših kršitev pogodbenih delovnih obveznosti. Policisti so odpovedi delovnega razmerja že prejeli, a napovedujejo, da se ne bodo kar tako predali. Da bodo dokazali svoj prav, bodo uporabili vsa pravna sredstva, piše Večer.

Ž. K.