Marko Fili, Uroš Grilc ali Igor Rozman. Kdo bo novi generalni direktor RTVS?

Bo Marko Fili prepričal programski svet RTVS? (Foto: STA)

Na zaprti seji programskega sveta RTVS bodo izbrali novega generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija, ki ji Slovenke in Slovenci vsak mesec plačamo prispevek, ta pa je najpomembnejši vir financiranja RTVS.

Pogoje za direktorsko mesto izpolnjujejo sedanji  v. d. generalnega direktorja Marko Filli, nekdanji kulturni minister in vodja Urada za mladino ljubljanske mestne občine Uroš Grilc in Igor Rozman, ki je pred leti vodil produkcijo Televizije Slovenija, zdaj pa dela v planski službi televizije.

Kandidati so morali priložiti program vodenja zavoda z vizijo razvoja. Filli je med glavne cilje štiriletnega mandata uvrstil povečanje ugleda RTVS in zadovoljstva občinstva, oblikovanje aktivnega sistema razvoja kadrov, spodbujanje multimedijske integracije produkcije vsebin in optimizacijo porabe sredstev v korist programov. Grilčeva vizija vodenja RTVS vsebuje spremembe tako v organizaciji zavoda kot v načrtovanju programov. Spremembe postavljajo v ospredje kakovost programa nacionalnega medija, krepitev preiskovalnega novinarstva ter izvirne produkcije igranega in dokumentarnega programa. Po njegovem mnenju mora vse to postati prepoznavni ponos nacionalne medijske hiše. Rozmanov program pa temelji na vzpostavitvi sodobne organizacije javnega medijskega servisa, krepitvi ustvarjalnosti, delegiranju nalog in odgovornosti ter uvajanju projektnega vodenja. Sedanja  organizacijska struktura RTVS po njegovem mnenju ne sledi več sodobnim medijskim trendom. Zavzel se je tudi za združitev radia, televizije in portala MMC v enoten programski oddelek.

Pogoje za mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija izpolnjujejo sedanji  v. d. generalnega direktorja Marko Filli, nekdanji kulturni minister in vodja Urada za mladino ljubljanske mestne občine Uroš Grilc in Igor Rozman, ki je pred leti vodil produkcijo Televizije Slovenija, zdaj pa dela v planski službi televizije. Tudi današnja seja programskega sveta bo potekala brez navzočnosti javnosti. Za generalnega direktorja bo izvoljen kandidat, ki bo dobil  večino glasov vseh članov sveta, kar pomeni najmanj 15. Zanimanje za sejo je veliko med zaposlenimi in tudi v javnosti zunaj zavoda, med drugim tudi zaradi zapletov ob prejšnji izbiri vodilnega največje medijske hiše v državi.

B. J., STA

 • RATATA

  Javna hiša naj najprej pove kdaj je kdo in o čem zavajal in pristransko navijaško ter lažno poročal.
  Vse te “navijače”, ki se ne bodo pokesali naj nažene!
  Za to, kar se je v dolgih letih ciljano dogajalo naj se Sloveskemu narodu ponižno opraviči in prosi za odpuščanje, ter javno obljubi, da se to ne bo nikoli več zgodilo!
  Takoj naj začnejo nepristransko poročati in na omizja vabiti goste, ki bodo uravnoteženo izbrani!
  In ko bo to res tako, bomo radi plačevali obvezni prispevek.

 • RATATA

  Tale Zavod naj se zaveda, da ima v imenu besedo Slovenija RTVS !
  Deluje pa tako, kot bi se mu reklo RTVPS – Radio Televizija PROTISlovenija.

 • totex39

  Za vodenje RTVS se pet potegujejo levičarski režimski slamuharji spet ne bo nič kaj dobrega.

 • soc

  Vseeno mi je, kdo bo jutri generalni direktor rdeče medijske centrale, tako ali tako je samo tehnični skrbnik institucije, ki ji vsebino in ton diktirajo Murgle.

  Važno mi je, da se po grškem vzoru to ustanovo čim hitreje razhajka in ustvari na njenem pogorišču novo, profesionalno v vseh smislih, tudi političnem. Takrat pa bo direktor res ključna oseba za njeno ponovno izgradnjo v korist vseh Slovencev, ne le rdečih. Vsekakor to ne bo eden tule naštetih kandidatov.

 • Caetano

  Pokojni Zarko Petan se je kot direktor RTV menda leta 1994 osebno zelo izpostavil, da je TV prenasala posnetke demonstracij v podporo Jansi, ki ga je tedaj odstavljala Organizacija. Seveda LDS ga je nato ze kmalu zamenjala. Spet bi potrebovali takega pokoncnega cloveka na vrhu RTV.

 • črnaovca

  Nihče od teh ni kaj prida in ne bo nič naredil

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!