fbpx

Marko Fili, Uroš Grilc ali Igor Rozman. Kdo bo novi generalni direktor RTVS?

Bo Marko Fili prepričal programski svet RTVS? (Foto: STA)

Na zaprti seji programskega sveta RTVS bodo izbrali novega generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija, ki ji Slovenke in Slovenci vsak mesec plačamo prispevek, ta pa je najpomembnejši vir financiranja RTVS.  

Pogoje za direktorsko mesto izpolnjujejo sedanji  v. d. generalnega direktorja Marko Filli, nekdanji kulturni minister in vodja Urada za mladino ljubljanske mestne občine Uroš Grilc in Igor Rozman, ki je pred leti vodil produkcijo Televizije Slovenija, zdaj pa dela v planski službi televizije.

Kandidati so morali priložiti program vodenja zavoda z vizijo razvoja. Filli je med glavne cilje štiriletnega mandata uvrstil povečanje ugleda RTVS in zadovoljstva občinstva, oblikovanje aktivnega sistema razvoja kadrov, spodbujanje multimedijske integracije produkcije vsebin in optimizacijo porabe sredstev v korist programov. Grilčeva vizija vodenja RTVS vsebuje spremembe tako v organizaciji zavoda kot v načrtovanju programov. Spremembe postavljajo v ospredje kakovost programa nacionalnega medija, krepitev preiskovalnega novinarstva ter izvirne produkcije igranega in dokumentarnega programa. Po njegovem mnenju mora vse to postati prepoznavni ponos nacionalne medijske hiše. Rozmanov program pa temelji na vzpostavitvi sodobne organizacije javnega medijskega servisa, krepitvi ustvarjalnosti, delegiranju nalog in odgovornosti ter uvajanju projektnega vodenja. Sedanja  organizacijska struktura RTVS po njegovem mnenju ne sledi več sodobnim medijskim trendom. Zavzel se je tudi za združitev radia, televizije in portala MMC v enoten programski oddelek.

Pogoje za mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija izpolnjujejo sedanji  v. d. generalnega direktorja Marko Filli, nekdanji kulturni minister in vodja Urada za mladino ljubljanske mestne občine Uroš Grilc in Igor Rozman, ki je pred leti vodil produkcijo Televizije Slovenija, zdaj pa dela v planski službi televizije. Tudi današnja seja programskega sveta bo potekala brez navzočnosti javnosti. Za generalnega direktorja bo izvoljen kandidat, ki bo dobil  večino glasov vseh članov sveta, kar pomeni najmanj 15. Zanimanje za sejo je veliko med zaposlenimi in tudi v javnosti zunaj zavoda, med drugim tudi zaradi zapletov ob prejšnji izbiri vodilnega največje medijske hiše v državi.

B. J., STA