fbpx

Maske obvezne na javnih kulturnih prireditvah, za taksiste in žičničarje z vladnim odlokom obvezni pogoji PCT

Foto: Istock

Vlada Republike Slovenije je na petkovi večerni dopisni seji izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Novosti, ki se uveljavljajo s ponedeljkom, med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Ključni novosti Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo pa sta, da dokazila o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju (PCT) po novem določa Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, izjema za tranzit pa velja le do 22. avgusta in to za osebe, ki nimajo prebivališča v Republiki Sloveniji.

Vlada je izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja za izvajanje avtotaksi prevozov in obratovanje žičniških naprav.

Odlok med drugim določa, da bo izpolnjevanje pogoja testiranja odslej mogoče z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur.

Enako bo veljalo za ponudnike in potrošnike v dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil.

T. F.