fbpx

Masleša in Betettova bosta lahko še naprej nekaznovano zalagala oporoke

Nina Betetto in Branko Masleša- najbolj odgovorna za porazno stanje v sodstvu (Foto: STA)

Državni zbor je z 21 glasovi za in 48 glasovi proti zavrnil predlog interventnega zakona za odpravo posledic in povračilo škode zaradi nerazglašenih oporok. V SDS menijo, da bi krivico, ki so jo z založitvijo oporok povzročila slovenska sodišča, rešili z odškodninami za vse tiste, ki so neupravičeno ostali brez zapuščine.

Na predlog poslanske skupine SDS so poslanci v nadaljevanju decembrske seje obravnavali novelo zakona o dedovanju in predlog zakona za odpravo posledic in povračilo škode zaradi nerazglašenih oporok.

Pred kratkim je javnost izvedela, da so številna okrajna sodišča po vsej Sloveniji od leta 1945 založila kar 5.329 oporok. Sprva so sodišča sicer trdila, da je bilo založenih oporok 945, vendar se je kasneje izkazalo, da je bilo toliko oporok založenih od leta 1991 do danes, od leta 1945 do danes pa jih je bilo, kot rečeno, založenih kar 5329.

“Odgovorni so absolutno samo sodniki in odgovorni na sodiščih. O izgubljenih oporokah sodišče do zdaj sploh ni govorilo in je skrivalo dejstva o neodgovornem delovanju. To pa kaže na njihovo strahopetnost,” je o aferi izgubljenih oporok povedal nekdanji ustavni sodnik in minister za pravosodje Lovro Šturm, kar pomeni, da bodo z zavrnitvijo tega zakona sodišča še vedno lahko nekaznovano zalagala oporoke in šibila že tako šibek pravni sistem.

Edina rešitev bi bila sprejem interventnega zakona
V SDS menijo, da bi krivico, ki so jo z založitvijo oporok povzročila slovenska sodišča, rešili z odškodninami za vse tiste, ki so neupravičeno ostali brez zapuščine. Po našem mnenju in po mnenju mnogih pravnikov, tudi nekateri sodniki so se že izrekli o tem, so stvari zastarale in jih v okviru obstoječega pravnega sistema ni mogoče rešiti, zato smo v SDS spisali poseben zakon,” je razložil poslanec Vinko Gorenak. Predlagani zakon pa je urejal tudi odprta vprašanja v zvezi s tistimi posamezniki, ki so prejeli zapuščino in niso vedeli, da obstajajo oporoke, po katerih bi njihovo zapuščino morali prejeti drugi ljudje.

Miha Pirih