Masleša in Betettova bosta lahko še naprej nekaznovano zalagala oporoke

Nina Betetto in Branko Masleša- najbolj odgovorna za porazno stanje v sodstvu (Foto: STA)

Državni zbor je z 21 glasovi za in 48 glasovi proti zavrnil predlog interventnega zakona za odpravo posledic in povračilo škode zaradi nerazglašenih oporok. V SDS menijo, da bi krivico, ki so jo z založitvijo oporok povzročila slovenska sodišča, rešili z odškodninami za vse tiste, ki so neupravičeno ostali brez zapuščine.

Na predlog poslanske skupine SDS so poslanci v nadaljevanju decembrske seje obravnavali novelo zakona o dedovanju in predlog zakona za odpravo posledic in povračilo škode zaradi nerazglašenih oporok.

Pred kratkim je javnost izvedela, da so številna okrajna sodišča po vsej Sloveniji od leta 1945 založila kar 5.329 oporok. Sprva so sodišča sicer trdila, da je bilo založenih oporok 945, vendar se je kasneje izkazalo, da je bilo toliko oporok založenih od leta 1991 do danes, od leta 1945 do danes pa jih je bilo, kot rečeno, založenih kar 5329.

“Odgovorni so absolutno samo sodniki in odgovorni na sodiščih. O izgubljenih oporokah sodišče do zdaj sploh ni govorilo in je skrivalo dejstva o neodgovornem delovanju. To pa kaže na njihovo strahopetnost,” je o aferi izgubljenih oporok povedal nekdanji ustavni sodnik in minister za pravosodje Lovro Šturm, kar pomeni, da bodo z zavrnitvijo tega zakona sodišča še vedno lahko nekaznovano zalagala oporoke in šibila že tako šibek pravni sistem.

Edina rešitev bi bila sprejem interventnega zakona
V SDS menijo, da bi krivico, ki so jo z založitvijo oporok povzročila slovenska sodišča, rešili z odškodninami za vse tiste, ki so neupravičeno ostali brez zapuščine. Po našem mnenju in po mnenju mnogih pravnikov, tudi nekateri sodniki so se že izrekli o tem, so stvari zastarale in jih v okviru obstoječega pravnega sistema ni mogoče rešiti, zato smo v SDS spisali poseben zakon,” je razložil poslanec Vinko Gorenak. Predlagani zakon pa je urejal tudi odprta vprašanja v zvezi s tistimi posamezniki, ki so prejeli zapuščino in niso vedeli, da obstajajo oporoke, po katerih bi njihovo zapuščino morali prejeti drugi ljudje.

Miha Pirih

 • Olga

  Najbolje, da prizadeti spet stopijo po pomoč na sodišče za človekove pravice!
  Volitve! Lustracija!

 • RATATA

  Naredite mi to deželo lustrirano!

  • dob

   Sloveija je risanka, torej je že ilustrirana.

   • RATATA

    Ne spomnim se tako žalostne risanke in s tako hudobnimi glavnimi junaki (predojdipalci). Buhvej kako krvav konec bo (?)

    • dob

     ne vem ali bo krvavica ali pečenica

     • RATATA

      Eni se bojo držal halala noben pa hccp-a.

 • Hribouc

  GOLAZEN.
  Tud vidva prideta pred sodni stol.-gola in bosa, mrzlo prešvicana in ne bo milosti za vaju.

 • xtc

  tEŽAVA JE LE V TEM ;DA BOTREBAKOMUNISTIČNO NEUMNOST PAČ PLČATI:

 • montyamp

  Krivosodje se ne da .

  Gošarizem je pohabil nekoč NORMALNO deželico .

  Morala in etika pač ne dopuščata povrnitve škode , svinjarije še niso kaznive .

  Kradejo kot srake tile politkomisarski mladiči , za njimi ostane samo puščava .

 • indijanka

  A tako? Država si je s pomočjo nesposobnih državnih uradnikov prisvojila dediščino 5329 ih državljanov? Takšno razlastitev zmoremo samo mi. Škoda, ker še nesposobnost ne zastara. A bojo sodniki tut štrajkali, ker imajo prenizke plače?

  • dob

   Ninsi država prisvojila. Država je na zapuščinski razpravi dediščino razdelila po zakonu, ne da bi upoštevala želje pokojnih. Pa bi jih morala.
   Njim se to zdi mala malca. Kot da zadnje želje lastnikov premoženja ne pomenijo nič.

   • indijanka

    Pozdravljen Dob. Imaš prav. Zgodba je tko luškana, da se me je polotil populizem. V bistvu gre za procesno zmedo na sodiščih in dejstvom, da delo sodnikov ni nadzorovano medtem, ko odločitve pa so. Zato med njimi ni niti ustrezne selekcije. Manjka resna analiza premoženja in ocena škode. Ne gre samo za nepremičnine, ki so sledljive. Bolj je verjetno, da gre za premično premoženje. Strinjam se s teboj, da je občutek lastnine pomemben. Sama sem se odrekla dedkovemu premoženju, ker bi sicer mama izgubila brata. V žepek njegove obleke sem skrila le zlatom oblečen merjasčev zob. Zdelo se mi je, da ga dedek na poslednji poti potrebuje. Vedno ga je imel pri sebi. Nikoli ne bom pozabila, kako ga je stric iskal. Mogoče, pa je ta šlamparija sodišča kakšni rodbini naklonila mir.

 • Poštenje velja

  BUUM

 • Peter

  Seveda smo vsi vedeli, kaksen bo izzid glasovanja.
  In ker vedno vsi vemo, kaksen bo izzid glasovanja, pac glede na predlagalca, kaksen smisel ima, da jih futramo toliko, ki sedijo tam in kao glasujejo? Opozicija naj ima dva, pozicija pa stiri. Je pomebno, da je rezultat 21 proti 48 al kok je ze bil? A ni vseeno, ce je 2 proti 4? Prisparamo cca 60 x 10,000 ojrov na mesec in jih damo za otroke brez hrane in obdrzimo kao demokracijo, de?

 • Peter

  Ali kdo spremlja, se je kdaj zgodilo, da je posranec glasoval drugace, kot je dobil komando, da mora? Kot bi se reklo, da je glasoval po svoji vesti in potem, ko je poslusal argumente obeh stran iin se odlocil…? Zakaj jih potem rabimo toliko, ce vemo vnaprej, kako bodo glasovali? Se lepse in bolj demokraticno slisi, da jih je 21 podprlo in 48 zavrnilo ali je pregresno omeniti, da je to isto, kot eden za in dva proti….in vse to futra nase obubozano gospodarstvo?
  Velkam tu butale,no.

 • rubec

  SDS naj parlamentu predlaga ugotovitev da je bil Hitler navaden prasec. Stavim da jih bo 48 proti. In če bo SDS trdil da je imel brke bodo oni trdili da jih ni imel. Ampak SDS, vi kar vztrajajte.

  • Olga

   ++++++++++++++

  • karpelec

   Mogoče bodo še vsem zrasli brki.

  • RATATA

   Dragi rubec.
   Čeprav sem se s svojo “Slovenijo lustrirano” z osmimi glasovi približal tvojemu “navadnemu prascu Hitlerju” (9 glasov), nisem mogel več zdržati in sem ti apvoutal.

   • rubec

    Dragi ratata.
    Nekoč boš zadovoljen da si me apvoutal. Tisti z največ plusi bodo sedeli na Dobu, tisti z manj pa na Povšetovi. Tako je zapisal Masleša v tajnem uradnem listu.

    • RATATA

     Ja o tem večkrat razmišljam, saj nam portal preveč oz. kar vse dovoli (to sem celo DOB-a povprašal).
     Buhvej kdaj nas bodo pohopsali z ali pa brez sodnih nalogov in obtožnic.
     No, pomembno je, da ob dvoriščnih vratih v ograji nimam zvonca, ker če bi jim ob njihovem zvonjenju sam odprl, bi se res sekiral.

     • dob

      komaj čakam, dob na povšetovi.

     • RATATA

      NE na Povšetovi! Na Dobu boš, saj imaš tu največ plusov in tako je maslešović napisal v tajni uradni list, mi je povedal Rubec.

     • Mojca pokraculja

      Enkratno, Dob na Dobu , hahaa..

 • janez zorman

  Ali niso to izbrisani državljani ? Kje je sedaj odvetnica kresalka ?

 • Tovariš garač hahaha

  Kje so ti oškodovani ljudje ? Zanimivo da do danes niti 1 oškodovanca nisem videl ali bral v medijih. Mislim 5300 založenih oporok bi lahko izvrglo vsaj 1 osebo če ne celo združbo protestnikov ??? ?
  Se je zaradi tega morda kateri pridružil Vztrajnikom pred sodiščem ?

  • dob

   Ta, ki je dedič, ker ga je nekdo v oporoki določil za dediča, je dedič zato, ker ga je nekdo v oporoki določil za dediča. In če se oporoka izgubi, dedič ne ve da je dedič, kaj šele, da bi konkretno tebi šel pravit, da je dedič. Ali pa celo šel protestirat pred sodišče skupaj z Vztrajniki. Butl.

 • karpelec

  Najbolje bi bilo, da narod spiše božični zakon, po katerem bi namesto božičnice, sodnikom naložili kazen za zamešetarjene oporoke.

 • MEFISTO

  Z Masleešo in Betetovo na vrhu sodne oblasti se je to moralo zgoditi.

  Počela sta še kaj hujšega.

 • MEFISTO

  Zgražate se nad Maslešo in Betetovo.

  Pri tem pa nočete vedeti, kaj vse so počela partizanska in tako imenovana ljudska sodišča.