fbpx

Matjaž Nemec je z izjavami na RTV tako zelo razjezil Hrvate, da se jim je zmešalo: Socialni demokrati so slovenski nacionalisti, odmeva z južne strani meje!

Poslanca SD Matjaz Nemec in Jan Skoberne.

Podpredsednik državnega zbora in politik Socialnih demokratov Matjaž Nemec si je pred dnevi na Televizji Slovenija privoščil kopico nepremišljenih izjav na račun sosednje Hrvaške, za katero je prepričan, da bo izgubila vse mednarodne spore s Slovenijo, njegov podcenjevalni odnos, ki ga je dovolil tudi novinar Boštjan Veselič, pa ni ostal neopažen na sosednjem Hrvaškem. Od mladega slovenskega politika, ki zastopa interese Slovenije, bi pričakovali več previdnosti in premetenosti pri svojih izjavah, a je očitno, naiven kot je, želel izpasti všečno v očeh televizijskih gledalcev. Zato je dreznil naravnost v hrvaški nacionalni ponos, zaradi česar so se ne samo njega, ampak celotne slovenske politike, lotili v hrvaški izdaji Globala. Novinarka Mirjana Kasapović je šla tako daleč in še dlje, kot znajo iti najbolj notorični hrvaški nacionalisti, saj je Slovenijo obtožila, da proti Hrvaški vodi šovinistično vojno, v kateri je najbolj glasna levica. Matjaž Nemec, Dejan Židan in njuni Socialni demokrati pa po mnenju Kasapovićeve predstavljajo vodilne slovenske nacionaliste, ki so bojda še “hujši” od slovenske desnice.

To, da imata Slovenija in Hrvaška praktično od razpada Jugoslavije zaradi številnih nerešenih vprašanj nenaveden sosedski odnos, je jasno vsakomur. Da imata obe državi in oba politična vrha svoj pogled na okoliščine, ki so vplivale na ohlajanje prijateljskih vezi, ni nenavadno, kako zelo občutljiva pa je narava sporov, pričajo pogosti incidenti na meji, kot so bili denimo ribiški spori v Piranskem zalivu in gledanje policistov z obeh strani Kolpe oz. Dragonje ob izbruhu migrantske krize leta 2015. Da o Ljubljanski banki, teranu in Cimosu niti ne govorimo.

Spore bi morali reševati izkušeni politiki
Ravno zato bi morali volivci reševanje tako občutljivih sporov zaupati res izkušenim politikom, ki premorejo dovolj modrosti in samorefleksije, da so sposobni zavarovati interese svojega naroda, ob tem pa ne povzročiti prehudega odpora na drugi strani meje, torej biti učinkoviti pogajalci. Zdi se, da v zadnjem času predvsem Slovenci počnejo vse prej kot to. Kako bi sploh lahko bilo drugače, ko pa na vodilne položaje postavljamo nekompetentne ljudi iz preko noči ustanovljenih strank, ki niso sposobni zadržati državniške drže niti ob svojih nastopih na nacionalni televiziji? Težko bi namreč oprostili izpad neizkušenega politika iz kvote SD pred dnevi na Televiziji Slovenija, ki je za nameček še podpredsednik Državnega zbora RS.

Njegov podcenjevalen in ponižujoč odnos do Hrvatov je naše južne sosede tako zelo razjezil, da so se nanj spravili v hrvaškem Globalu. Očitajo mu predvsem trditve, da so Slovenci modrejši od Hrvatov, da so bolj verodostojni v očeh Evrope in da pri političnih partnerjih puščajo boljši vtis od Hrvatov. Nemec je izjavil, da ima Slovenija tajne scenarije, kako ravnati po sodbi Arbitražnega sodišča v sporu okrog meje v Piranskem zalivu. Če to res drži, se sprašujemo, zakaj Nemec to sploh javno razlaga in razkriva karte sosedom? Morda jih tako podcenjuje, da meni, da nihče od njih ne zna slovensko?

Hrvati Nemcu očitajo tudi izjave, da je Hrvaška zemljepisno in politično periferna država, kateri je mesto v družbi držav, kot sta Romunija in Bolgarija. Izjavil je, da si Hrvaške pravzaprav nihče ne želi v svoji družbi, niti Višjegrajska skupina, medtem ko naj bi bila Slovenija na pravi poti, da bo v novi viziji Evropske unije pripadala ozki skupini najbolj razvitih zahodnih držav in bo neke vrste posrednica med Vzhodom in Zahodom.

Hrvati imajo težave z nacionalizmom, fašizmom, manjšinami in stadioni
Dejstvo, da je Nemec Hrvatom res stopil na žulj, lahko preberemo na straneh zadnjega Globala, v odstavku, kjer mu očitajo njegove grožnje, da bo Slovenija poleti na poti na morje namenoma zadrževala turiste, nasploh pa so zelo užaljeni, ker jih je oklical za narod, ki ima težave z nacionalizmom, fašizmom, manjšinami in nogometnimi stadioni. Tudi, če je v izjavah Nemca kaj resnice, to ni primerna izjava za resnega državnika, ki želi Slovenijo približati naprednim zahodnim državam. Še najmanj pa je to izjava, ki je izrečena na nacionalni televiziji.

Nemec pa je, skupaj s Karlom Erjavcem, ki je bil tudi gost zloglasne Veseličeve oddaje, Hrvate sprovociral do te mere, da je iz njihovih potlačenih strahov znova privrelo na dan vse najslabše, kar si mislijo o svojih severnih sosedih in hkrati dosegel, da se to mnenje še lep čas ne bo izboljšalo. V Globalu zdaj sosedje pišejo, “da nam zli pogled s severa in igranje članice superiornega kulturno-političnega kroga v slovenskem primeru deluje naravnost tragikomično”. Nemcu in drugim politikom iz vladajoče levice očitajo, da ne kritizirajo samo hrvaške zunanje politike, temveč žalijo celoten hrvaški narod in hrvaško državo ter med Slovenci širijo protihrvaško razpoloženje oz. sovraštvo.

Nemcu novinarka Kasapovićeva sporoča, da bi se Hrvaška raje povezovala z državami, kot sta Bolgarija in Romunija, saj gre za dva naroda z dolgo tradicijo in kulturo, “ki si svojega grba, zastave in himne nista izmislila šele leta 1990”. Oziroma z drugimi besedami, obstajala sta dolgo pred Slovenijo.

To, da je treba biti s hrvaškimi čustvi zelo previden, če ne želiš brati in poslušati pretiravanj z južne strani meje, bi morali pri SD-ju vedeti. Tako pa so tvegali in so Hrvatje po naši vladni stranki udarili na polno. “V zadnjih nekaj letih, sploh pa, odkar je stranko prevzel Dejan Židan, so se Socialni demokrati pretvorili v vodilno nacionalistično stranko, Židan, Nemec, Tanja Fajon in Ivo Vajgl pa v vodilne slovenske nacionaliste. S številnih vidikov so še precej hujši od tradicionalnih slovenskih nacionalistov, zloglasne Janševe Slovenske demokratske stranke,” lahko preberemo v hrvaški različici Globala.

V omenjeni reviji posmehljivo še dodajajo, da bi morala hrvaška nacionalna televizija Nemca povabiti tudi v svoj studio, če ne drugega, zaradi njegovih izjav, ki dobro preslikavajo njegov karakter: “Moti me, ko govorijo, da sem lep. To me zelo moti … To vlogo prepuščam ženi.”

L. S.