Matoz: Primer Trenta je kazenski postopek brez podlage

Franci Matoz (Foto: STA).

Pravni zastopnik predsednika SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz je prepričan, da gre v kazenskem postopku v primeru Trenta “kot v primeru Patria za vodenje kazenskega postopka brez podlage”. Prvak SDS se je namreč zaradi omenjene parcele znašel v še vedno trajajočem sodnem postopku.

V sredo so bila na dražbi prodana zemljišča v Trenti, ki so bila nekdaj v lasti Janše in zaradi katerih je bila zoper njega uvedena sodna preiskava. “Še enkrat poudarjam (tudi glede na doseženo ceno posestva na včerajšnji dražbi v znesku 127.500 evrov), da je Imos leta 2005 kupil posestvo po ugodni ceni,” je v današnji izjavi medijem zapisal Franci Matoz.

Dvojna merila tožilstva
Po njegovih besedah se poraja vprašanje, zakaj tožilstvo ne preganja vseh prodajalcev stanovanj, ki so stanovanja v letih 2005–2009 v Ljubljani prodajali po povprečni ceni 2800 evrov za kvadratni meter, danes pa se na dražbah prodajajo stanovanja, katerih cena na kvadratni meter v Ljubljani znaša včasih tudi samo 1000 evrov. “Za objektivno presojo tega početja ni potreben noben komentar,” je dodal Matoz.

Cenitev Brede Zorko ni bila upoštevana
V odzivu na poročanje medijev v zvezi s prodajo posestva v Trenti in domnevno vrednostjo tega posestva Matoz opozarja, da Breda Zorko ni izdelala izvedeniškega mnenja in ni nastopala kot sodna izvedenka, ampak je izdelala cenitev zemljišča v stečajnem postopku, njena cenitev pa ni bila upoštevana.

Sodišče je po njegovih navedbah imenovalo sodnega izvedenca Franca Nahtigala, ki je vrednost posestva ocenil na 110.000 evrov. “To je edino izvedeniško mnenje sodnega izvedenca, ki je bilo pridobljeno v tem postopku,” je v današnji izjavi medijem zapisal Matoz.

Obramba je po njegovih besedah angažirala cenilca nepremičnin, ki je vrednost posestva ocenil na 130.000 evrov.

Parcelo je kupila Nepremičnina iz Kranja
Kot so v sredo poročali mediji, so bile nepremičnine, katerih izklicna cena je znašala 17.655 evrov, prodane za 127.500 evrov. Kupila jih je družba Nepremičnina iz Kranja.

Gre za nepremičnine, zaradi katerih je bila zoper Janšo pred časom uvedena sodna preiskava. Poleg njega sodišče v tej zadevi preiskuje še nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

N. K., STA