fbpx

Afera Berishaj postala preveč razvpita – oglasili so se slovenski mediji, ki zdaj poskušajo s sanacijo

Kam vodijo pot posli nekdanjega predsednika uprave GEN-I in trenutnega predsednika valde Roberta Goloba. Vir: STA, zajem zaslona (splet).

O t. i. aferi “Berishaj” piše že ves novinarski Balkan in večina vladajočih na ozemlju bivše Jugoslavije. Edina “oaza miru, kjer se o domnevni povezanosti slovenskega premierja Roberta Goloba in Martina Berishaja v mednarodno afero pranja denarja, v katero naj bi bilo vpleteno slovensko državno podjetje Gen-I zelo malo poroča, je Slovenija. Zdaj je afera postala tako razvpita, da so o njej začeli poročati tudi slovenski večinski mediji – čeprav predvsem zato, da bi zadevo sanirali in jo spravili pod kontrolo, vsaj kar se tiče informacijskih tokov, ki dosežejo Slovenijo. 

Albanski časopis Albanian Times je poročal o poslih med Martinom Berishajem in Robertom Golobom, kjer naj bi bilo v igri celo blizu 100 milijonov evrov.

“Iz slovenske državne energetike Gen-I, ko jo je vodil Robert Golob, so v Prištino šle večmilijonske vsote denarja. Pri vsem skupaj je sodeloval kosovski veleposlanik v Zagrebu, izplačila pa so šla tudi prek Tirane,” je pisal srbski Kurir.

O povezavi med Golobom in Berishajem razpravljajo tudi srbski televizijski mediji (Foto: zajem zaslona)

Portal inFokus je nato objavil članek, v katerem je razvidno, kako je družba GEN-I s pisarno v Beogradu, ob kateri je bilo zapisano tudi ime kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, prejela milijone evrov iz državnega proračuna ravno v času energetskega kolapsa.

Zadnji članek o aferi, ki polni novičarske portale po Balkanu, je spisal spletni časnik Kosovo Online. Poroča, kako politična opozicija na Kosovu trdi, da je družba GEN-I podarila 14 milijonov evrov za predvolilno kampanjo Albina Kurtija.

Kosovska agencija za korupcijo je zoper Berishaja vložila kazensko ovadbo, mediji pa poročajo, da je od leta 2019 do aprila 2022 od družbe GEN-I prejel najmanj 1,5 milijona evrov in se tako izognil davkom, pišejo na portalu in dodajajo, da opozicija v Prištini trdi, da za vsem stoji premier Albin Kurti in da naj bi mu omenjeno podjetje za volilno kampanjo nakazalo 14 milijonov evrov.

Kosovski premier Albin Kurti (Foto: epa)

Končno odziv tudi v Sloveniji
Slovenski odziv je prišel iz slovenskega medija, ki med poznavalci velja za kontroliranega s strani tranzicijske levice – portala 24ur in sestrske televizije Pop TV. Članek je predvsem poskus sanacije nastale škode.

Na 24ur povzema besede veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martina Berishaja, da slovenskega premierja Roberta Goloba ne pozna, da ga ni nikoli srečal in nikoli ni imel stika z njim.

“Predsednika vlade Republike Slovenije Roberta Goloba ne poznam, nikoli v življenju ga nisem srečal in nikdar nisem bil v stiku z njim. Ne glede na to, kolikokrat boste lažno novico reciklirali, bo ta ostala lažna, ” je dejal Berishaj.

Premier Robert Golob in kosovski veleposlanik v Zagrebu Martin Berishaj (Foto: STA, RTV)

Da gre za čisto izmišljotino, pa je o navedbah že v sredo o oddaji 24ur zvečer dejal Golob, dodajajo. Ob tem je spomnil, da je bila ta kampanja lansirana že v času pred slovenskimi volitvami. “Lansirala jo je stranka SDS, nato pa smo ugotovili, da je Berishaj pravzaprav prijatelj Janeza Janše. V tistem trenutku je stvar v Sloveniji izginila,” povzemajo premierjeve besede, izrečene v oddaji 24ur zvečer.

24ur še poudarja, da kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla Schwarz nima nobenih uradnih informacij o tovrstnih kršitvah ali da bi v zvezi s tem potekal preiskovalni postopek. So pa v povezavi z obtožbami na Kosovu odprli parlamentarno preiskavo. Pozabijo pa povedati, da so obtožbe povezane tudi s kosovsko vlado in premierjem Kurtijem, tako da imajo njegovi funkcionarji motiv, da zadevo kar se da predstavijo kot izmišljotino.

Videti je, da je članek na slovenskem portalu – eden prvih odzivov s strani slovenskim medijev – prvi resni poskus sanacije mednarodne škode zaradi poročanja o aferi Berishaj. Zadeva je postala tako mednarodno razvpita, da je vzdrževanje slovenskega informacijskega mehurčka postalo nemogoče.

Česa je sploh obtožen Berishaj?
Kosovski veleposlanik na Hrvaškem Berishaj je obtožen, da naj bi dvigoval gotovino podjetj GEN-I, z denarjem pa naj bi tako skupaj z Golobom posredno financiral politično kampanjo predsednika kosovske vlade Albina Kurtija. Po zadnjih informacijah gre za približno 100 milijonov evrov družbe GEN, ki je osumljena financiranja Kurtijeve kampanje, prek hčerinske družbe v Tirani, kamor je bilo nakazanih 14 milijonov evrov.

Kosovski mediji so poročali še o drugih dejstvih Berishajeve komercialne dejavnosti z družbo GEN-I, ki jih je med nastopom pred preiskovalno komisijo, ki poteka v kosovskem parlamentu, Berishaj izpustil. Po teh podatkih je družba GEN na Berishajev račun položila 1.470.000 evrov, kar Berishaj ni prijavil komisiji. Šlo naj bi za pranje denarja prek fiktivnega računovodstva.

Kaj bodo naredili slovenski mediji?
Kaj je res, bo pokazal čas, je pa pomenljivo, da so o aferi začeli poročati slovenski mediji. Zaenkrat le še v okviru poskusa sanacije, vprašanje pa je, kako dolgo jim lahko to uspeva, če afera še naprej polni mednarodne portale. Potem se bodo tudi naši mediji morali konsolidirati in počasi začeti iskati naslednjega “sončnega kralja”.