Akos pričel z inšpekcijskim nadzorom še ene kritične oddaje

Putinizacija slovenskih medijev je v polnem teku. Potem ko koalicija Roberta Goloba vse leto vladanja skuša izvajati ideološki in uredniški desant na RTV Slovenija in ko njegova izbranka javno ogovarja naš medij oz. oddajo Kdo vam laže?, so zdaj na vrsti še stranski igralci, ki niso dovolj poslušni do trenutne vlade – s pomočjo Akosa želijo celo ukiniti oddajo Faktor na TV3, ki jo vodi Aljuš Pertinač. 

Strukture, ki vladajo na AKOS (Agencija za komunikacijska omrežja Republike Slovenije) so še globoko iz časov Cerarjeve SMC in so tako nedotakljive, da jim praktično nihče nič ne more – celo po tem ne, ko na parlamentarnem zaslišanju direktorica Tanja Muha ni vedela, kakšne so pristojnosti agencije, ki jo vodi!?

Akos je bil v preteklosti že orodje političnega obračunavanja z mediji. Agencija je z inšpekcijskim nadzorom izdajatelja TV programa Nove24TV, družbe NTV24.si, v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznala “spodbujanje k nasilju in sovraštvu”. Posledično naj bi bil kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS). Zadeva srhljivo spominja na iskanje notranjega sovražnika v slogu tajne policije bivšega režima.

Spomnimo: v omenjeno oddajo je poklical neimenovani gledalec, ki se mu je očitno, razočaranemu nad nevzdržnim dogajanjem v državi, zavržno zareklo: “Borba za Slovenijo se bo sedaj ponovila /…/. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da se obračunamo.” Tomašič pa je ob tem užaloščen ugotavljal, da ima klicatelj verjetno prav in pristavil: “Prišli so s krvjo na oblast, OČITNO bodo z oblasti samo na silo šli.” In res je nedavno premier Robert Golob v slogu Duceja zarohnel o pregonu “sovražnega govora”. Šlo je za nekritičen odziv na obtožbe Nike Kovač, usmerjene proti Janezu Janši in Novi24TV.

Nova zloraba Akosa?
Očitno smo zdaj priča še eni uporabi Akosa kot gradiva vladne koalicije. Z neverjetnim cinizmom preiskujejo televizijsko postajo TV-3 oz. oddajo Faktor. Kot so zapisali, je bilo v oddaji, kjer sta se gost Roman Vodeb in voditelj Aljuš Pertinač pogovarjala o sončni kraljici Urški Klakočar Zupančič, kršeno pravilo ZAvMS), in sicer 9. člen, ki določa, da je prek AV medijskih storitev prepovedano spodbujati nasilje ali sovraštvo do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi spola.

Foto: Twitter

Širitev pojma sovražnega govora
Gre seveda za priljubljeno implementacijo širitve têrmina “sovražni govor”, ki je izven definicije 297. člena Kazenskega zakonika, kjer je sovražni govor po novem vse, kar ni skladno z voljo vladajočih. V zvezi z omenjeno oddajo je gost psihoanalitik Roman Vodeb že dobil mandatno kazen, na katero se bo pritožil – šlo je za prvi primer v EU in najbrž v vsem razvitem zahodnem svetu, kjer je komentator na televiziji dobil mandatno kazen zato, ker je kritiziral politika. Praksa ESČP v zvezi s kritiko politikov je sicer zelo restriktivna: sodišče je jasno povedalo, da lahko posamezniki politike kritizirajo (tudi žaljivo), saj gre za osebe, ki so se po lastni volji javno izpostavile in na podlagi tega uživajo privilegije, ki jih brez tega ne bi imele.

Smo na poti Rusije?
A zdaj gre vladna koalicija s svojim “kladivom” predaleč – najbrž bi radi ukinili prav vse oddaje, ki niso ideološko poravnane s trenutno vlado. Začelo se je s tem, da sta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in minister za delo Luka Mesec pošiljala inšpektorje v nadzor javnemu zavodu RTV, katerega vodstvo je želela vlada obglaviti. Zdaj gredo naprej. Gre za zgodovinsko pomembno točko preloma v slovenski zgodovini – ko je leta 2000 Vladimir Putin prevzel vodstvo Ruske federacije, je bila še kakšno leto dovoljena kritika politikov – celo karikature. Potem pa se je počasi začela erozija: Roskomnadzor je počasi začel najprej kaznovati, nato ukinjati oddaje.

Iz leta v leto je bilo huje. Dokler niso ustrelili Ane Politkovske. Vse to se je zgodilo v zgolj šestih letih. Od medijske svobode (iz Jelcinovega pijančevanja so se norčevali vsi politiki) do popolnega nadzora nad mediji in celo umorov novinarjev je prišlo v manj kot pol desetletja. Slovenija je zdaj Rusija leta 2000. Če bomo dovolili to, kar se zdaj dogaja, potem je jasno, da lahko začno čez nekaj let novinarje tudi pobijati (EU pa ne bo mar, če bo vlada prave “barve” – spomnimo, da jih ni prav nič zanimalo, ko so pobijali novinarje na Nizozemskem in Malti ali ko so jih preganjali in zapirali v Španiji).

Andrej Žitnik