AKOS ukazal ukinitev še ene oddaje, ki kritizira sedanjo oblast

Datum:

Putinizacija slovenskih medijev se nadaljuje. AKOS je namreč izdal sklep, da mora TV3 oddajo Faktor, kjer je bil Roman Vodeb kritičen do predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, umakniti ali pa grafično zapisati, da gre za oddajo, ki je “sovražna”. Da AKOS (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije) postaja vse bolj podobna še enemu aparatčku pod vplivom vladajočih, dokazuje tudi dejstvo, da so se na podoben način spravili tudi na še eno kritično oddajo, in sicer Kdo vam laže?, ki je bila predvajana 28. junija, kjer so prepoznali “spodbujanje k nasilju in sovraštvu”. Zadeva srhljivo spominja na iskanje notranjega sovražnika v slogu tajne policije bivšega režima.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je tudi tokrat ocenila, da gre za spodbujanje sovraštva, toda tokrat na podlagi spola. Psihoanalitik Roman Vodeb je ob prijavi Urške Klakočar Zupančič na policijo in AKOS dejal: “Meni se ne zdi, da sem v Faktorju povedal kaj takega, kar ne bi držalo oz. kar ne bi bilo legitimno – pač zaradi logike nezavednega, ki je po psihoanalitični logiki vselej seksualno. To, da je ona užaljena, če sliši nekaj o sebi, česar ne bi rada slišala – morda celo po načelu ‘resnica boli’ – ne sme biti vodilo, da proti nekomu vloži tožbo, ga ovadi policiji in aktivira celo AKOS”.

Akos je ukrepe (naj oddajo umaknejo ali zapišejo da je sovražna) TV 3 naložila že z odločbo z dne 14. 6. 2023, a TV 3 tega ni izvedla, kar so preverili 20. septembra, zato so dan kasneje izdali Sklep o dovolitvi upravne izvršbe s posredno prisilitvijo. Ta določa, da mora TV 3 v dodatnem roku desetih dni od vročitve zagotoviti, da se ob vsakem ponovnem predvajanju oddaje Faktor številka 784, ves čas predvaja tekstovno obvestilo: “V oddaji je bilo s strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ugotovljeno spodbujanje sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi spola.” Če tega ne stori, mora preprečiti, da se oddaja ponovno predvaja.

Na “označevanje” oddaje, kritične do oblasti, so mnogi presenečeni in zgroženi. Tomaž Štih je vprašal, “ste že kdaj videli tujo oddajo, kritično do politika, ki bi nosila napis, da je sovražna do politika?”, Edvard Kadič pa je TV3 predlagal, naj oddajo ponavlja vsak teden, dva meseca, s promocijo in z napisom, seveda, saj se tako rojevajo legende. Mitja Iršič je dejal, da se s takšnimi dejanji ščiti nedotakljivo politično elito, “ko pa Odlazkova hobotnica hegemonizira velik del medijske krajine z eklatantno zloraba Zakona o medijih pa ste (Akos) tiho kot riti.”

Spomnimo: podobno se je zgodilo s prijavo oddaje Kdo vam Laže? Na kar se je odzval tudi nekdanji direktor Demokracije Jože Biščak, ki je dejal: Tole je cenzura (prepoved objave ali zaplemba publikacije s strani oblasti) v izvornem pomenu besede. Škandalozno je, da ima AKOS, državni organ izvršilne veje oblasti, tako cenzorsko vlogo. (Nova24TV). To je za ustavno presojo zakona”. Takrat se je odzvalo tudi Slovensko združene domoljubnih novinarjev: “V SZDN z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v medijskem prostoru, kjer ne mine dan, da svetovnonazorsko konservativni mediji ne bi bili deležni napadov. Danes smo z ogorčenjem sprejeli novico, da je (AKOS) naložila Nova24TV, da mora umakniti del oddaje Kdo vam laže. Razlog naj bi bil ‘spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja’.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...